De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 19 Maart, 2025
Deze post is bekeken 126 keer.

dinsdag 20 februari 2024

Nieuws:

Wens van de gemeente: geen regenwater meer in het riool. Hoe dan?

Door: Redactie

Wie had dat ooit gedacht? Particulieren die het regenwater van daken, goten en terrassen niet langer mogen laten weglopen in het riool. Verbazing alom in de gemeente Groningen toen de raad het plan met flinke meerderheid goedkeurde. ‘Zijn ze gek geworden’ of ‘is het zo slecht nog niet’? De meningen lopen nogal uiteen.

Een peiling op de website van deze krant leert dat van de 177 stemmers 68 mensen het een logisch plan vinden. De meesten vonden het dus geen goed plan. Wethouder Mirjam Wijnja (GL) laat zich niet van de wijs brengen. In de raad legde ze uit dat het rioolstelsel het vele (regen)water gewoon niet meer aankan. Door het regenwater van daken en goten in het vervolg buiten de rioolbuizen te houden kan dit probleem worden opgelost. Het gevolg is wel dat de bal dus feitelijk wordt neergelegd bij de burger. Die moet nu zelf gaan nadenken over een manier om water op zijn eigen perceel ‘te verwerken’, zodat de regenpijpen kunnen worden losgekoppeld van de riolering. We worden dus allemaal kleine ‘waterschapjes’ en dat is nieuw. De verordening gaat gelden voor percelen van 250 m2 of groter.

Er zit wel een bepaalde logica in dit plan, dat de komende jaren stapsgewijs zal worden uitgevoerd. Echter, veel mensen zullen zich nu afvragen: wat moet ik doen? Om die reden staat in Haren de Krant van 27 februari een uitgebreid artikel over manieren om zelf regenwater te verwerken. We gingen praten met Jan Ubels, eigenaar van hoveniersbedrijf Bartelds in Onnen. Hij somt de beste opties op, maar zegt er direct bij dat iedere goede hovenier mensen hierbij kan helpen.

De krant wordt verspreid in de week na 27 februari. Ook verkrijgbaar bij de afhaalpunten en bij TinQ aan de Kerklaan te Haren.

Foto: Jan Ubels

18 reacties

InwonerVanHaren zegt:

Een prima startpunt is de eventueel aanwezige tegels te verminderen\minimaliseren\ verwijderen, dat geeft verlaging van piek aanbod tijdens een bui. Aanvullend kun je uiteraard een put slaan, een tijdelijke ‘bezinkbak’ of de kruipruimte inzetten. Een hovenier kan hierbij prima ondersteunen of alles zelf uitvoeren!

Maar de geboden ‘oplossingen’ zijn allemaal vol wanneer het zo lang overvloedig nat is als de afgelopen periode.

Het enige wat dan nog droog staat is het aantal opties welke je buiten het riool kunt inzetten.

annemarie van vossen zegt:

Met andere woorden, rioolheffing verdwijnt? Echt weer een achterlijk plan van deze linkse kliek in Groningen.

mona zegt:

Ze zijn zo langzamerhand helemaal gek aan het worden bij de gemeente Groningen, regenwater op eigen grond opvangen, hertenkampje sluiten, nu toch maar weer terug naar het betalen van afval per kilo…. Ze weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten verzinnen om maar met hun naam in de krant te komen.
Begint steeds meer op een dictaat van bovenaf te lijken.

Maar het goede nieuws zal dan ongetwijfeld zijn dat de belasting ook omlaag kan aangezien we minder gebruik van het riool gaan maken. Maar daar zal ik me wel in vergissen.

Gerrit zegt:

Met dank aan de linkse klimaat maffia die denkt dat ze met deze flauwekul het probleem
kunnen oplossen
WE kunnen het alleen oplossen met een derde wereld oorlog en de helft van wereld bevolking uit roeien dan kunnen we klimaat redden want er leven veel te veel mensen op deze planeet prima idee toch hoeven ook geen regen water meer op te vangen van deze kanloze wethouder

Redactie zegt: Uw reactie is op het randje, wat de redactie betreft.

Henk zegt:

Iedere hovenier kan mensen hierbij helpen. Ja natuurlijk kunnen ze dat. Gaat dat ons kosten? Onze gemeentelijke belastingen gaan dan wel naar beneden. Toch?… en we krijgen ook een flinke subsidie voor de te treffen maatregelen, toch?…oh wat zijn we blij met de gedwongen overname

Peter zegt:

Heeft iemand de bewuste verordening al als gepubliceerd stuk ergens gevonden? Kan het alleen ergens als raadsstuk vinden. Moet het niet gepubliceerd worden voordat het in werking treedt….?

Prat zegt:

Nadenken over de toekomst is niet iedereen gegeven zoals uit de reacties blijkt. Zelfs het regenwater is mede verantwoordelijk voor het samengaan met de stad Groningen. Laat maar niet verder over steggelen zoals de redactie zegt. Maar voor mij zijn dit soort reacties echt wel over het randje,

willy zegt:

Deze week was het te zien bij Eenvandaag.
Hier kwam ter sprake dat de gemeente het kan afdwingen.
De wethouder zei blij te zijn met een juridische stok.
Dit begrijp ik niet. Welke jurist en welke stok?
Ik ben zelf niet tegen het vragen v. medewerking, maar dit
gaat mij veel te ver.
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/waar-bemoeien-ze-zich-mee-hoe-een-gemeente-vanwege-het-klimaat-eisen-kan-stellen-aan-jouw-tuin/

S. Kremer zegt:

Ik ben benieuwd of een drainagesysteem in de kruipruimte dan nog wel op het riool mag worden aangesloten…… Of een gemeente dit juridisch aan inwoners mag opleggen vraag ik me af. Een regenton begrijp ik, de rest mag het gemeentebestuur dat hier voor heeft gestemd als voorbeeldfunctie eerst bij hun eigen woning gaan uitvoeren!

inwonervanharen zegt:

@ Mona, diftar is voorlopig weer van de baan en dus voorlopig nog niet betalen per kilogram.

Wel heel leuk en aardig maar levert de Gemeente dan ook gratis regentonnen aan?

Bridget zegt:

Ben wel benieuwd hoe dit gereguleerd en gecontroleerd gaat worden. Er is een mooie oplossing als je ruimte hebt : leg een wadi aan. Geen gedoe met groene daken en versterkingen, het water loopt via de regenpijp weg in een ondiepe poel in je tuin. Een wadi zorgt bovendien voor biodiversiteit. Een aanwinst voor je tuin.
Voorbeeld om het zelf te doen: https://www.tuinsimpel.nl/zelf-een-wadi-maken.
Er zijn diverse soorten wadi’s die je kan (laten) maken; genoeg info te vinden via Google

ludo zegt:

laat de gemeente eerst maar eens het grondwaterpeil aanpakken , deze is wel hoog 6o cm. onder de vloer van mijn woning.

Ben zegt:

Een regenton van 120 liter wat heeft dat voor nut? Die zijn zeker van kunststof gemaakt, met als gevolg dat er nog meer microplastics in het milieu komen.

Je hebt veel meer nodig dan 120 liter om een droge periode door te komen eerder en meerdere kuub containers ingraven in de tuin. Die zijn niet te betalen als je ze van roestvrijstaal moet maken om te voorkomen dat er nog meer microplastics in het milieu terecht komen. Veel te duur en niet te betalen omdat men liever ver weg op vakantie gaat en als het kan met het vliegtuig. paradoxaal
Om het meerdere keren op vakantie gaan naar ver weg komt zeker ook weer subsidie voor waardoor een paar kunnen profiteren. De mensen die de een dergelijke subsidie echt nodig hebben weer ernaast grijpen. Die hebben ook geen grote tuin echter moeten via heffingen en belastingen wel bijdragen aan de subsidie verstrekt door de overheid zodat men nog vaker op vakantie kan.
De andere kant van het verhaal.

willy zegt:

Voor de verordening: https://gemeente.groningen.nl/afvoer-hemelwater-en-grondwater
Binnen bestaand gebied kunnen gebieden worden aangewezen, waar de verordening van
toepassing wordt. Bijvoorbeeld waar de riolering wordt vervangen.
Hier gaan we vervolgens samen met bewoners en ondernemers aan de slag met
maatregelen bij percelen groter dan 250 M2 om schade door overlast te voorkomen.

Peter zegt:

Willy,

Dat is geen officiële bekendmaking, dat moet op overheid.nl
Daar staat de verordening, volgens mij niet, en daarmee dus niet in werking getreden

willy zegt:

Peter, heel toevallig vervalt de oude regeling 2018-2024 vandaag en dan
zal de nieuwe er voor in de plaats komen. De gemeenteraad heeft hiermee ingestemd.
https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR613468

willy zegt:

Het effect van het klimaat in een buurt of wijk is nu te zien:
https://experience.arcgis.com/experience/2d26c1b91bf8416ab333635cf5705087/page/Wijkenselectie/
via rechts : hitte, groen en water en links: uitleg en kaartlagen
wordt het duidelijker en zijn er tips.

Wilt u reageren?




Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.