De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 18 september, 2020

zaterdag 26 december 2015

Nieuws:

Zomaar een gedachte van: Henk Werners Haren

Door: Redactie

Asielzoekers, brood en ganzen, wat is de clou?

( door Henk Werners)

In het TV-programma Pauw van vrijdag de 18e maakte een asielzoeker er gewag van dat hij foto’s van ganzen naar zijn thuisfront stuurde. Dat deed bij mij het lichtje branden dat ik mij al vaak heb afgevraagd waarom zo vaak asielzoekers naar het Boeremapark komen met grote tassen vol brood en haast onophoudelijk de ganzen fotograferen. Individuen, maar ook soms hele gezinnen worden op de rand van de vijver, en met de ganzen op de achtergrond in het water, vereeuwigd.Met uitzicht op die vijver vroeg ik mij in de eerste plaats vaak af vanwaar die gigantisch grote hoeveelheid brood die ze bij zich dragen en veelal in hele plakken over het water zeilen? Ontvangen ze in Onnen teveel brood of lusten ze het mogelijk niet ? Ten tweede vroeg ik mij al af waarom ze zo vaak en zoveel foto’s maakten met de witte ganzen op de achtergrond. Nu bekruipt mij de vraag of ganzen bij hun mogelijk een rol van betekenis spelen in het ver van huis en de familie zijn of anderzijds in de relationele sfeer. Wie het weet mag het zeggen!

3 reacties

Wikipedia zegt:

Je zou het ze kunnen vragen…

De asielzoekers dan hè, niet de ganzen, die praten niet.

26 december 2015 om 11:44
Willem zegt:

Van al dat brood worden die ganzen natuurlijk wel vet. Zal morgen eens kijken hoeveel ganzen er nog lopen nu de kerst voorbij is.

27 december 2015 om 22:07
dr kees kuiken zegt:

In de middeleeuwse Chinese poëzie was de wilde trekgans een zinnebeeld van de balling. Uit die tijd is veel Exilliteratur bewaard. Rijksambtenaren die in ongenade vielen, kregen vaak een ‘hardship posting’ in het subtropische zuiden van China, waar ze de taal niet verstonden en enge ziekten op de loer lagen. In hun gedichten schrijven ze over wilde ganzen die na de winter weer naar het noorden terugkeren – dat zouden de dichters zelf ook wel willen. Of dit beeld ook in de West-Aziatische overlevering bekend is of was, weet ik niet.

29 december 2015 om 18:28

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.