De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 21 Juni, 2024

dinsdag 23 mei 2023

Nieuws:

Zonnedak op pensionstal Onnen start in juni

Door: Redactie

Op vrijdag 16 juni 2023 van 16:00 tot 17:00 uur zal de officiële opening van het zonnedak Onnen plaatsvinden. De openingshandeling zal verricht worden door de 12-jarige loco-kinderburgemeester Finn Smit.

Vanuit Duurzaam Haren is eind 2021 de zoektocht gestart naar geschikte daken om een collectief project voor zonne-energie op te realiseren. Men kwam in contact met Ecoop die juist een asbestdak-inventarisatie had uitgevoerd bij de eigenaren van de pensionstal Onneresch. Het dak is inmiddels gesaneerd en vervangen. Op het dak zijn 252 zonnepanelen aangebracht, die goed zijn voor circa 87.000 KWh aan stroom per jaar. Voor dit project is de opwek-coöperatie Duurzaam Onnen opgericht en de projectleiding is uitgevoerd door Ecoop. Voor de financiering heeft Duurzaam Haren een lokale campagne gestart om participanten te vinden. Ze konden meedoen vanaf 250 euro. In totaal zijn er 29 deelnemers die met z’n allen 86.500 euro bijeen hebben gebracht. Met dat vermogen en een lening van het Fonds Nieuwe Doen was de installatie te financieren.

Verder moest bij de notaris worden vastgelegd dat het dak gebruikt mag worden, de verzekering, de uitbreiding van de stroomvoorziening, offertes uitvragen voor de zonnepanelen, leverancier kiezen en aansturen, de bestrating moest hersteld et cetera. De vrijwilligers van Duurzaam Onnen werden hierbij professioneel ondersteund door een projectleider van Ecoop. Dat, en het feit dat men al meer ervaring had met zonneprojecten (zoals in Glimmen), zorgde ervoor dat het project binnen een jaar gerealiseerd is.

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Een krant lees ik het liefst:

Ga naar het Poll archief