De krant die je leest van A tot Z
Donderdag 29 februari, 2024

vrijdag 25 augustus 2023

Column:

Column Hein Bloemink, augustus 2023

Door: Redactie

Meningen

Ik ga hier betogen dat wij (het volk) allemaal een toontje lager moeten zingen, zodat de samenleving weer kan ademhalen. We hebben allemaal ons oordeel klaar, maar ik zou willen dat we dit oordeel eens wat minder van de daken zouden schreeuwen. De bestuurders van dit land worden er horendol van: zodra ze hardop nadenken over beleid, schallen er al meningen en veroordelingen door het rioolstelsel dat we social media noemen. Dankbaarheid zou op zijn plaats zijn, omdat deze hoge bomen bereid zijn wind te vangen. Maar het tegendeel is waar: de kettingzaag erin! Ik denk dat wij als volk onze democratie kapot maken door die eeuwige meningen. We spelen het democratische spel niet goed en niet eerlijk. Het gevolg van onze misdragingen is dat er minder goed beleid wordt gemaakt, dat dan weer aanleiding is voor bedreigingen. We halen het slechtste naar boven in de politiek, want in de Kamer wordt geen respect getoond, maar vooral cynisme. De kern van het probleem zijn echter niet de politici, maar wijzelf. Logisch dat kamerleden en ministers er de brui aan geven. Let op mijn woorden: er komen alleen maar minder goede bestuurders voor terug. Het volk krijgt de regering die ze verdient. Ik probeer deze visie te bewijzen aan de hand van een timmerman, die een schutting gaat plaatsen. Als hij tijdens het maken van de begroting al wordt aangevallen (‘hij is corrupt’) en als de bouwtekening al belachelijk wordt gemaakt (‘ontwerper is randdebiel’); als bij de eerste paal al honderd mensen schreeuwen dat het niet goed is (‘ben je blind?’) en dat het anders moet; als er aan zijn armen wordt gerukt en als hij wordt bespuugd, dan zal de schutting scheef staan en zal de timmerman ermee ophouden. Dit is wat wij doen. Is dat wat we willen? Het uitschreeuwen van je mening is misschien een recht, maar geen plicht. Dus…ssssst.

7 reacties

Piet zegt:

Aldus de mening van de heer H. Bloemink..

Leo zegt:

Ben het lang niet altijd met je eens, maar in dit geval had ik het niet beter kunnen verwoorden.

Henk zegt:

En ik ben niet eens met dhr. Bloemink. Kabinet Rutte was een totale ramp, met Rutte, Kaag, Jetten en de Jonge. Het mag geen verrassing zijn dat de BBB en Nieuw Sociaal Contact hoog scoren in de peilingen. Daarom kunnen we gelukkig allemaal naar het stembureau straks en kan het alleen maar beter worden met Nederland. Gelukkig leven wij in een democratisch land.

Antoine zegt:

Het volk is te rijk en heeft te veel vrije tijd. Dan krijg je dat. 🙂

InwonerVanHaren zegt:

U stelt: Het uitschreeuwen van je mening is misschien een recht, maar geen plicht.

Dat lijkt me een heel prettige maar utopische situatie. Echter, ik zou toch wensen dat iedereen zijn of haar mening mag blijven geven. Een gedachte of meningen politie of iets dergelijks lijkt me zeer onwenselijk.

Het staat gelukkig een ieder ook vrij om niet te luisteren. Dus, stop met sociale media. Verwijder die bagger.

Jacob zegt:

@Antoine:
CPB verwacht een miljoen mensen in armoede.
Dus lang niet iedereen is te rijk en heeft teveel vrije tijd.
Dat is dus de erfenis van de verschillende kabinetten Rutte…

Antoine zegt:

@Jacob: klopt, maar Nederland telt inmiddels bijna 18 miljoen zielen. Bovendien zijn ook arme Nederlanders naar mondiale maatstaven redelijk goed af.

Hoe dan ook: met z’n allen hebben ‘we’ blijkbaar teveel vrije tijd, gezien het aantal uren dat aan ‘sociale’ media wordt gespendeerd. Dus ik blijf bij mijn stelling.

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Ondervindt u overlast door uw buren?

Ga naar het Poll archief