De krant die je leest van A tot Z
Maandag 19 augustus, 2019

vrijdag 25 januari 2019

Column:

Gastencolumn door Ronald Pieters (januari 2019)

Door: Redactie

Winter is aangebroken
De winter is begonnen; volgens onze kalender op 21 december, de natuurkalender daarentegen is niet te voorspellen. Op 26 december stonden sneeuwpoppen in ons dorp en de sleeën gleden door de straat. Na een relatief warm jaar is de natuur inmiddels gezwicht voor koning Winter. De bomen gaan in ruste.
En de dieren dan? Redden die het in de winter? Realiteit is dat relatief veel dieren sterven in de winter door schaarste aan warmte, voedsel maar ook vocht. Ook is er een gebrek aan bescherming (geen bladeren aan loofbomen, minder planten). Insecten kruipen daarom bijvoorbeeld in de grond en in boomspleten.
Vele dieren hebben door evolutie beschermingstactieken voor de winter ontwikkeld. Om zichzelf tegen de kou te beschermen daalt van veel warmbloedige dieren de lichaamstemperatuur, vooral als er weinig voedsel voorhanden is. Sommige zoogdieren zoals de egel gaan in winterslaap en veel vogels krijgen een dikker verenpak. Sommige van onze volgens zoals de huiszwaluw trekken weg, en vanuit het Noorden komen andere vogels hier overwinteren zoals de sneeuwgors, sijs en pestvogel. Veel mensen voeren dieren in hartje winter bij, maar het is vooral belangrijk om aan het einde van de winter en begin van de lente bij te voeren, omdat dan de vetreserves vaak laag zijn.
In de winter is water van cruciaal belang; door gebrek hieraan sterven soms meer dieren dan aan een tekort aan voedsel. In de winter is het vaak droog en bij vorst is soms geen water beschikbaar. Niet alleen kan de ijsvogel dan niet vissen, maar andere dieren kunnen soms dagen niet drinken.
U kunt dieren met alle genoemde beschermingsmaatregelen helpen, zodat u bijvoorbeeld van mezen op voederplaatsen kan genieten. Maar ook u bereid ze beter voor op de lente, wanneer ze hun territoria en partner gaan claimen. Eerst gaan wijzelf nog genieten van de winter met hopelijk wat ijspret.

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.