De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 9 december, 2023

zaterdag 31 december 2016

Nieuws:

Bedrijfswagen Harense hovenier van de weg geraakt, bedenkelijke rol van betonblokken – lees meer…

Door: Redactie

Waarom liggen er in de berm van de Winschoterweg (bij Waterhuizen) betonblokken, die in de zomer ook nog eens schuilgaan achter gras? Het lijkt van de wegenbouwer een poging om het oversteken van de berm te ontmoedigen. Vandaag bleek hoe gevaarlijk de obstakels zijn. Als dit was gebeurd langs het kanaal in de buurt, dan waren de gevolgen dramatisch geweest.

Een busje van hoveniersbedrijf Nuver uit Haren is zaterdagmiddag omstreeks half twee op de Winschoterweg in de sloot beland, de aanhanger die achter het busje zat kwam op de kop in de berm tot stilstand. De bestuurder raakte bij het ongeval licht gewond. De exacte oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend maar vermoedelijk is de bestuurder in de berm gekomen waarna het busje via het betonblok in de berm gelanceerd werd. De schade aan het voertuig is groot, de auto is door een bergingsbedrijf afgesleept.

graafhuis31dec2

graafhuis31dec3

Foto’s: Sander Graafhuis, Haren de Krant en 112haren.nl

11 reacties

Myriam zegt:

Deze betonblokken zijn idd levensgevaarlijk. Elke keer als ik er langs rij verbaas ik mij er over en vraag mij af wie zoiets bedenkt en dan ook nog toestemming krijgt om deze uitstekende betonblokken neer te leggen. In het donker zie je ze amper en de ramp is niet te overzien als je voor een ander uit moet wijken!!! Wie volgt?

1 januari 2017 om 20:24
jopie zegt:

misschien uitwijken voor een tegenligger die teveel op de middennaad reed?? dit gebeurd daar namelijk vaak.

2 januari 2017 om 16:13
Jur zegt:

De combinatie “ontbreken van middenlijnmarkering” en de zgn. biggenbruggen in de berm lijken mij inderdaad een prima recept voor het veroorzaken van dergelijke ongelukken. Zo snel mogelijk verwijderen lijkt mij.

3 januari 2017 om 10:59
W.H.EELS zegt:

Waarom liggen die beton blokken daar eigenlijk? Je moet dan twee dingen afvragen. Voor welke probleem is dit een oplossing? Geeft deze oplossing een groter probleem dan het probleem waarvoor het een oplossing zou moeten zijn. Antwoord, die beton blokken liggen er niet om een probleem op te lossen, er werd niet door de berm gereden of zoiets. De beton blokken geven een probleem omdat deze uitwijken of even met je wiel in de berm gelijk schade. De beton blokken geven geen oplossing van een probleem en geven alleen maar meer problemen. Conclusie weg met die dingen.

3 januari 2017 om 21:33
kees kortekaas zegt:

Onbegrijpelijk anno 2017, hoe verzin je het? Daar krijgt nog iemand voor betaald ook vanachter een bureau…

4 januari 2017 om 01:04
echt? zegt:

Wil me nergens mee bemoeien hoor, maar kan het ook aan de rijstijl van de chauffeur gelegen hebben? Mijn ervaring is dat in dergelijke (bedrijfs)busjes incl. aanhanger vaak veel te hard wordt gereden.

4 januari 2017 om 14:42
Paul van Weringh zegt:

Navraag bij de bestuurder leert dat de aanhangwagen begon te slingeren waardoor hij de macht over het stuur verloor. Hierdoor raakte hij in de berm en kwam daar het betonblok tegen.

4 januari 2017 om 15:24
W.H.EELS zegt:

Het ligt altijd aan de chauffeur. Zonder chauffeur geen busje. Zonder busje en chauffeur geen ongeluk. Het gaat niet om het hard rijden of schuld maar om de veiligheid die de weg inrichting biedt aan de gebruikers. Er is geen ruimte om een correctie te herstellen, ongeacht oorzaak, fout of schuld. Zelfs met 30 km/uur op een beton blok geeft enorm veel schade.

4 januari 2017 om 16:11
derk zegt:

die betonblokken liggen er om een ieder te waarschuwen niet te hard te rijden, maw houd je aan de snelheid!

5 januari 2017 om 11:41
Jan Wagenaar zegt:

Triest dat het nu inderdaad eens mis is gegaan. Ik ken deze weg en ben hier in het verleden al vaak dagelijks langs gereden. Ik had al wel verwacht, toen ik deze ondingen voor het eerst zag na de plaatsing, dat het hier vroeg of laat wel eens mis zou gaan. Ik sluit mij ook geheel aan bij de andere critici die hierop hebben gereageerd. Onbegrijpelijk dat ‘verkeersdeskundigen’ zoiets krankzinnigs kunnen bedenken. Dit heeft niets meer met ‘veiliger maken ‘ van deze weg te maken, maar juist het tegenovergestelde.

5 januari 2017 om 22:13
Jaap Jan Vels zegt:

Met alle respect voor de ongelukkigen die hier een ongeluk krijgen: blijf je op de weg, is er niks aan de hand.
Dit ongeluk is niet veroorzaakt door de betonkolom zelf. Deze bevindt zich op ca. 50 cm van de rand van de weg.

Ik vermoed dat de betonkolommen bedoeld zijn om vrachtwagens en tractoren enigszins af te schrikken te dicht langs de berm te rijden. Eerder werd de zachte berm met regelmaat beschadigd door bandensporen van met name vrachtwagens die te dicht langs de berm jakkeren. En ook dat leidde tot gevaarlijke situaties, heb ik zelf menigmaal gezien (kom hier bijna elke werkdag langs).

De vrachtwagens (en ook overige weggebruikers) jakkeren helaas met regelmaat nog steeds harder dan de toegestane 60km/uur maar doen dat nu op de weg zelf, en zeker niet meer door de berm. Hoe het op een andere manier veiliger te krijgen, zou ik zo 1,2,3 niet weten. Wie wel?

Laat onverlet dat er wel gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door de betonkolommen, mocht je om welke reden van de weg geraken. Gelukkig kan deze chauffeur het wel navertellen.

6 januari 2017 om 11:45

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.

Poll - uw mening telt

Na vijf jaar zeg ik: fusie Haren-Groningen was goed voor Haren.

Ga naar het Poll archief