De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 16 augustus, 2022

donderdag 18 december 2014

Nieuws:

Betalen voor het parkeren verandert op 2 januari 2015

Door: Redactie

Per 2 januari 2015 verandert de betaalwijze voor alle betaald parkeerplaatsen in Haren en parkeergarage Voorhorst onder de Brinkhorst. Het is per deze datum niet meer mogelijk om op de betaalde parkeerplaatsen te betalen met muntgeld, maar enkel met pinpas (Dip&Go) of via het zogenaamde belparkeren. Bij parkeergarage Voorhorst verdwijnen de slagbomen en wordt per 2 januari a.s. overgegaan op kentekenregistratie.

Het Dip&Go-systeem is per februari van dit jaar ingevoerd. Dip&Go is een snelle en veilige manier van pinnen zonder het intoetsen van een pincode. Met belparkeren betaalt de parkeerder snel, veilig en alleen voor de exacte parkeertijd. Men hoeft geen parkeerkaartje te kopen. Alles gaat op basis van het kenteken. De parkeercontroleurs scannen het kenteken en kunnen zo zien of de parkeerder betaald heeft. Belparkeren kan met elk type mobiele telefoon en via elke telefoonprovider.

 

Parkeren in parkeergarage Voorhorst

Per 2 januari 2015 betaalt de parkeerder ook in parkeergarage Voorhorst voor de daadwerkelijk gemaakte parkeerkosten. De slagbomen verdwijnen en men hoeft geen kaartje meer te ‘pakken’. In plaats daarvan wordt overgegaan op kentekenregistratie. Men rijdt de parkeergarage in waarbij het kenteken gescand wordt. Wanneer men de parkeergarage wil verlaten, voert men zijn kenteken in op de betaalautomaat. Bij het uitrijden wordt het kenteken weer gescand om te controleren of men betaald heeft.

Voordelen belparkeren en parkeren via kentekenregistratie

In beide gevallen betaalt men achteraf en dus alleen voor de daadwerkelijk gemaakte parkeerkosten. De parkeerder betaalt dus nooit teveel en men heeft slechts een kleine kans op een boete.

Waarom verandert het betaald parkeren in Haren?

De aanleiding om het betaald parkeren te veranderen is met name de wens vanuit de inwoners en ondernemers om het parkeren klantvriendelijker te maken. De tijdsdruk door het vooraf te moeten betalen voor parkeren, wordt als knelpunt gezien. Dit knelpunt wordt met het belparkeren en het parkeren op basis van kentekenregistratie in parkeergarage De Voorhorst opgelost. Bij het gebruik van de parkeermeters met Dip&Go betaalt men nog wel vooraf het parkeergeld.

 

Meer informatie

Op www.haren.nl vindt u de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

10 reacties

InwonerVanHaren zegt:

Contactloos betalen is momenteel NIET veilig.

De beveiliging zit namelijk niet meer op de kaart en de eigenaar heeft dus nagenoeg geen invloed wie wanneer hoeveel afboekt.

Nederlandse systemen hebben een beperking in de opname limiet, maar je pas weet niet waar jij bent. Ergo, iemand die een apparaat uit het buitenland meeneemt en die in Nederland ergens op een strategische plek installeert kan lekker innen!

19 december 2014 om 00:08
Dirk zegt:

Nu parkeer ik altijd in de parkeergarage en betaal dan na afloop met munt/briefgeld dat heb ik altijd op zak. Mijn bankpas niet. Zou dan wel zo prettig zijn dat beide mogelijkheden kunnen.
Daarnaast wordt er aan alle kanten gewaarschuwd voor het nieuwe betalen; fraude gevoelig! Geadviseerd wordt een spijkerbroek te dragen; moet ik mijn 3-delig pak thuis laten en een spijkerbroek aan doen? Zodat criminelen niet zomaar mijn pasje kunnen scannen en misbruiken?

19 december 2014 om 09:03
Anita zegt:

Van contactloos betalen is hier geen sprake; men betaalt met mobiele telefoon en in de parkeergarage ‘normaal’ met bankpas en pincode.

De angst voor contactloos betalen lijkt trouwens onterecht te zijn en bevat veel vooroordelen.
http://www.pin.nl/actueel/nieuws/contactloos-betalen-met-de-betaalpas-veilig/

(Er zijn beschermende hoesjes te koop voor als men het echt niet vertrouwd.)

Ik verwacht een puinhoop wat het Nieuwe Parkeren betreft, er is nog teveel onduidelijkheid, er zijn teveel vragen en het is op te korte termijn.
De gemeente had informatie per post kunnen versturen, dat zou al veel schelen.

20 december 2014 om 09:19
jan-pieter zegt:

De vergrijzende Harense bevolking heeft weer wen extra reden on bovengronds up her mooie plein Te parkeren!

28 december 2014 om 09:48
hallo zegt:

Lees net dat je kunt betalen via je telefoon. SMS sturen of bellen. Maar dat kost toch ook geld? Wordt naast de gemeente de telefoonprovider hier ook beter van? Kortom, parkeren wordt op deze manier veel duurder.

29 december 2014 om 10:10
Marieke zegt:

Ik kreeg dit vandaag onder ogen omdat ik de vraag kreeg van 2 oudere inwoners (lees 75+)….
Die hebben geen mobiele telefoon en ook nog geen bankpas die hier geschikt voor is…
Moeten die nu een telefoon gaan aanschaffen of gewoon geen boodschappen meer doen???? Er wordt goed aan de oudere medemens gedacht…not!

29 december 2014 om 17:09
Paul van Weringh zegt:

Kom op de fiets, dan hoef je niets te betalen, niet te bellen, geen sms te sturen, geen risico’s op beveiligingslekken en nog gezond ook. Beter voor het milieu, beter voor je portemonnee en geen kans op boetes wegens foutparkeren. Makkelijker kunnen we het niet maken 🙂

29 december 2014 om 21:09
Henk zegt:

Stop met al die meters, muntgeld, pinpassen kentekens mobiele telefoons enz enz en maak er een blauwe zone van en weer lekker met de parkeerschijf. Wat een grootheid waanzin van zo’ n dorpje als Haren

31 december 2014 om 19:36
Dirk zegt:

Wat een drama dat parkeren in dorp! Net aan den lijve ondervonden; alleen contact geld bij mij en geen mobiele telefoontoestel. Doe nu wel boodschappen bij C1000 in oosterhaar en sla met dit wisselvallige weer rondje dorp maar over! En nee ik kan niet op de fiets ben nl. Slecht ter been

2 januari 2015 om 15:31
Willem zegt:

Wat een systeem en dat in een dorp met relatief veel oudere mensen zonder mobiele telefoon of speciale bankpas. Gewoon afschaffen dat betaalde parkeren, aangezien het enkel omzetverlagend werkt voor de ondernemers! Laat de gemeente liever het transferium als melkkoe gebruiken. Hier parkeren straks dagelijks duizend auto’s van forenzen die gebuik maken van een voorziening van gemeente Haren, zonder er een cent voor te betalen. Je hebt zoiets als toeristenbelasting, dus waarom zouden deze automobilisten dan ook niet een geringe vergoeding voor deze faciliteit kunnen betalen?

3 januari 2015 om 02:39

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.