De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 9 december, 2023

zaterdag 24 december 2016

Nieuws:

Bromtoon die nooit ophoudt

Door: Redactie

Ook in Haren zijn nog steeds mensen die voortdurend een bromtoon horen, die anderen niet horen. Dat blijkt uit een aantal meldingen bij de redactie. Die kwamen als reactie op een bericht in onze krant die deze week is verschenen. Mogelijk is er geen geluidsbron, maar speelt het zich af in de hersenen.

Een lezer meldt ons: “Mijn vrouw heeft al ruim 20 jaar TINNITUS. Op een avond vroeg ze mij om buiten te kijken, want iemand liet steeds de motor draaien. Niets te zien en het geluid bleef maar doorgaan. Bij oudere mensen verliezen ze de hoge tonen en komen de donkere geluiden naar voren. Deze ramp speelt zich af in haar hersenen en daar is niets aan te doen. Wel kunnen deze mensen begeleid worden om te leren er mee om te gaan. Inderdaad kan je hier gek van worden, want je hebt dit geluid 24 uur per dag!”

3 reacties

Herald zegt:

Zie ook het geplaatste artikel van 13 dec op deze website. Een bromtoon welke wordt waargenomen in de nieuwe wijk Harenerholt.
Voor degene die niet TINNITUS heeft en ook het idee heeft dat een motor stationair staat te draaien:
Een bromtoom is laagfrequent geluid. Laagfrequent geluid kan tientallen kilometers verderop waarneembaar zijn. De bromtoon die wij horen, daarvan zijn wij er zeker van dat deze bij het ketelhuis van Beatrixoord hoort. Naast het Johan Cruijf speelveld staat een gebouw, het ketelhuis van Beatrixoord waarin ca. 5 jaar geleden door de Nuon drie nieuwe warmtekracht centrales zijn geplaatst ter vervanging van de vorige. Deze maken van gas elektriciteit voor de gebouwen van oa Beatrixoord en Dilgtoord/Zinn ev is mij verteld door iemand van de Nuon. Toen deze enorme apparaten in werking waren gezet had ik die nacht amper geslapen. Ik hoorde een diepe bromtoon de hele nacht door. Alsof een auto stationair staat te draaien voor mijn deur. Die zelfde nacht ben ik op onderzoek gegaan en kwam uit bij het ketelhuis. Die staat schuin tegenover onze woning op ca. 150 meter afstand. Het ketelhuis heeft aan de voorkant een glazen pui, van enkel glas in stalen kozijnen. In die pui zijn forse ventilatieroosters aanwezig zonder geluiddempers. Je ziet de gehele pui trillen. Daarnaast ruik je een sterke lucht van verbrandingsgassen ter plaatse en daaromheen. Ik heb dat diezelfde week aangegeven aan de gemeente, want de bromtoon ging maar niet over. Vervolgens ben ik weer ter plaatse geweest maar dan samen met een medewerker van de gemeente. Mij is toen verteld dat men geluidmetingen zou laten uitvoeren en de milieuvergunning welke op Beatrixoord lag zou worden geactualiseerd. Daarna had ik nog twee keer contact gehad met de gemeente hierover maar er is verder nooit een reactie of actie vanuit de gemeente geweest. De bromtoon is vooral te horen in de koude periode en als de wind onze kant op staat. Harenerholt zou hier dus zeker ook last van kunnen hebben, vooral als de wind die kant op staat. En dat is vaak het geval want de overheersende windrichting is vanuit het zuidwesten, vanaf het ketelhuis richting Harener holt dus. Zelfs de bewoners van woningen kilometers verderop kunnen de bromtoon dus waarnemen.

En het klopt dat oudere mensen gevoeliger kunnen zijn voor laagfrequent geluid. Wij zijn nog niet zo oud, rond de 40.

Ik heb mijn geluidsklacht inmiddels doorgegeven via de website die haren de krant noemd in het artikel van 13 december. http://www.meldpuntgezondheidenmilieu.nl

25 december 2016 om 11:29
ik zegt:

Heel soms zit er een paar huizen verder op een wietplantage. Deze trillingen zijn in datgeval de afzuigapperatuur Deze trillingen zijn soms 3 huizen verder op duidelijk waar te nemen… In dat geval speelt het zich dus niet af in de hersens van het slachtoffer maar in de anoniemiteit…

2 januari 2017 om 17:36
Marco Smulders zegt:

Zijn er nog meer mensen in Harener Holt die hier nog steeds last van hebben? Met name laatste weken hoor ik het weer regelmatig. Ook op het moment dat ik dit schrijf (midden op de dag).

2 januari 2019 om 12:03

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.

Poll - uw mening telt

Na vijf jaar zeg ik: fusie Haren-Groningen was goed voor Haren.

Ga naar het Poll archief