De krant die je leest van A tot Z
Zondag 21 Juli, 2019

zaterdag 26 januari 2019

Nieuws:

Gesprek op het bankje bij de Dorpskerk…met Friso Bavinck

Door: Redactie

Gesprekken op het bankje bij de Dorpskerk
Met Friso Bavinck (79), oud-docent Nederlands en secretaris Culturele Raad Haren

Hallo Friso, zullen we even kletsen? Vind je trouwens dat er in de media veel onzin wordt gekletst? Antwoord: “Meer dan we denken. Er is veel nepnieuws, waardoor we een verkeerd beeld van de wereld hebben. Ik wapen me ertegen door goede kranten te lezen: Trouw en de factchecker van NRC.”

Wat is volgens jou het probleem dat de wereld het meest bedreigt? Antwoord: “Het is oud nieuws, maar ik zeg dan toch het klimaat. We worden nu gewaarschuwd voor onze massaconsumptie. Het probleem is onbeheersbaar, vrees ik. Ik zie het met de aarde de verkeerde kant opgaan.”

Wat is één van je talenten en waar ben je ronduit slecht in? Antwoord: “Ik kan wel goed organiseren en mensen met elkaar verbinden. Mijn valkuil is dat ik veel dingen naar me toe trek. Niet uit wantrouwen, maar uit mijn drang naar perfectie.”

Wie voert de regie over de mensheid? Antwoord: “De mens zelf en geen god, hoewel ik gelovige mensen zeer respecteer. Ik haal mijn zekerheid niet uit een god, maar uit de mensen. Het is jammer dat de mens zijn rol als regisseur op wereldschaal niet zo goed vervult. In mijn eigen kleine wereld lukt het me inmiddels best aardig.”

Welke kunstvorm raakt jou in je ziel? Antwoord: “Geen twijfel: poëzie. Een gedicht is een prachtige compacte vorm van emoties en gedachten. Als lezer pak ik het uit en dan word ik vaak in de ziel geraakt. Je vergelijkt de emoties met je eigen gevoelens. Bij proza word ik met veel meer woorden in een richting geleid, dat vind ik soms jammer.”

Welke social media gebruik je? Antwoord: “E-mail en What’s App. De andere social media wil ik niet. Er worden meningen verkondigd, die nog niet goed doordacht zijn. Daar wordt schade mee aangericht.”

Als ik je nu 2000 euro zou geven, naar welke plek op de aarde zou je dan het liefst reizen? Antwoord: “Griekenland. Daar was ik nog nooit. Tijdens mijn schooltijd las ik Homerus en ik herken daarin toch het fundament onder onze beschaving.”

Je ziet iemand bij Jumbo spullen in zijn tas doen en zonder betalen vertrekken. Wat doe je? Antwoord: “Aangeven. Ik voel me dan geen verklikker. Iedereen zou het moeten doen, maar ik denk dat sommigen het niet doen uit angst voor moeilijkheden.”

Dank voor het gezellige gesprek, Friso. Fijne dag nog.

Foto gemaakt door ‘Bij Jo, koffie en lunch’

1 reactie

Justin zegt:

Ik vind het vreselijk hij moet gevonden worden ik moet huilen. Heel misschien is het mogelijk dat ik Rob Hutter herken mijn buurvrouw misschien ook. mijn buurvrouw heeft misschien een paar keer medicijnen bij Rob afgeleverd. En ik heb een keer een lang gesprek met hem gehad. Maar ja ik weet niks zeker.

28 januari 2019 om 18:54

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.