De krant die je leest van A tot Z
Maandag 6 december, 2021

maandag 22 december 2014

Nieuws:

Haren heeft weer een volwaardig zwembad: wederopstandig van een verloren voorziening

Door: Redactie

Sinds afgelopen vrijdag heeft Haren weer een volwaardig zwembad. Zwemcomplex Scharlakenhof, dat in de vroege jaren 70 door de gemeente werd aangelegd en geëxploiteerd bleek voor die gemeente in 2011 niet langer exploitabel. Doordat gepassioneerde zwemmers en sympathisanten een definitieve sluiting niet konden verkroppen werd een initiatief genomen om het bad door vrijwilligers te laten renoveren en exploiteren.

Haren heeft nu één van de modernste zwembaden, dat is in de machinekamers te zien. Peter Venema leidt rond....

Haren heeft nu één van de modernste zwembaden, dat is in de machinekamers te zien. Peter Venema leidt rond….

Klein instructiebad...

Klein instructiebad…

Hoofdschuddend zag toenmalig wethouder financiën Theo Sieling (PvdA) in 2013 aan dat de gemeenteraad de stichting een kans wilde geven en zelfs 700.000 euro wilde lenen. Tientallen vrijwilligers en sponsoren zetten vervolgens de schouders eronder (20.000 manuren werk) en twee maanden geleden kon het bad gaan proefdraaien. Het machinepark voor verwarming en waterzuivering is gerenoveerd en behoort nu tot de meest innovatieve in de regio, aldus oppervrijwilliger Peter Venema uit Haren. Iedere graad warmte wordt benut is de strekking van zijn verhaal. Er draait bijvoorbeeld een dieselmotor (op gas) die zorgt voor de verwarming van het complex, maar tevens voor het water. Er wordt eigen energie opgewekt, waardoor de ‘meter’ als het waren achteruit draait en dat levert flinke besparingen op. Hypermoderne techniek zorgt ervoor dat Venema overal ter wereld kan inloggen op het systeem en met muis-clicks het complex kan sturen.

Van al deze techniek merken zwemmers niets. Belangrijk is dat het zwembad zich nu kan meten met alle andere zwembaden, er zijn weer activiteiten, zoals zwemlessen en disco voor de jeugd. Er is één verschil: op enkele betaalde krachten na wordt dit bad gedraaid door vrijwilligers. Daarom denkt het bestuur van de stichting dat de jaarlijkse 70.000 euro die aan de gemeente moet worden terugbetaald (10 x 70.000 euro in tien jaar) haalbaar is.

Vrijdag 19 december was er een receptie voor genodigden. Mensen die op de één of andere manier betrokken zijn bij de wederopstanding van het zwembad. Voor openingstijden en tarieven: www.zwembadscharlakenhof.nl

Peter Venema bij zijn moderne controlesysteem. Hij kan overal ter wereld inloggen en bijsturen...

Peter Venema bij zijn moderne controlesysteem. Hij kan overal ter wereld inloggen en bijsturen…

Het grote bad. Nu zonder opstaande randen...

Het grote bad. Nu zonder opstaande randen…

 

 

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.