De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 13 augustus, 2022

maandag 25 december 2006

Nieuws:

Harenaar op 15 januari als burgemeester aan de slag

Door: Redactie


De 44-jarige Eduard van Zuijlen (foto) uit Haren (Groen Links) treedt op 15 januari aan als burgemeester van de gemeente Menterwolde. Deze gemeente kan niet los worden gezien van de onlangs overleden Fijke Liemburg die als burgemeester in Menterwolde ‘vastliep’. Op de website www.menterwolde.web-log.nl wordt gespeculeerd over de vraag wat Eduard van Zuijlen zal aantreffen en over de vraag of hij overeind zal blijven waar anderen struikelden. De toekomst zal dat leren. Op de weblog vonden we de reactie van Otto S. Knottnerus, die de sfeer tekent en terecht de link legt met Fijke Liemburg.

Tekst van weblog, Otto Knottnerus:

Ik wens Eduard van Zuylen veel succes. Ik heb er wel vertrouwen in dat hij zich met al zijn vermogens zal inzetten voor een effectiever bestuur en een gezondere politieke cultuur.

Bij het aantreden van Fijke Liemburg schreef ik op 27 februari 2004 op mijn toenmalige website:

“Het politieke bedrijf in Menterwolde kenmerkt zich nu eenmaal door een vorm van politiek judo: door schijnbewegingen laat je je tegenspelers doen wat je graag wilt dat ze doen. Je zou het ook de ziekte van Menterwolde kunnen noemen: een eindeloos gestook en gekonkel, het observeren van je tegenstanders, het beramen van complotten al dan niet in overleg met sommige media – en het verzinnen van slimmigheidjes om de vermeende complotten van anderen voor te zijn. …
Je vraagt je wel eens af wat er achter dit eigenaardige gedrag zit. Zijn de verschillende spelers werkelijk slim bezig? Denkt men alleen maar dat men slim bezig is? Of is er sprake van een bewust gecreeerd rookgordijn, een soort chaos-strategie, waarbij enkele sleutelfiguren in de schaduw van de hoog opgezweepte emoties hun eigen plan trekken? Ik geloof steeds meer in de laatste optie: iemand heeft vermeende vijanden nodig om de aandacht af te leiden van wat er werkelijk toe doet. De regisseur van dit derderangs toneelstuk heeft zijn eigen script, waarin nog hele andere spelers aan de touwtjes trekken dan degenen die wij zien. In dit klimaat is het voor een burgemeester niet altijd gemakkelijk onbevooroordeeld te blijven opereren.”

Fijke heeft het hier niet gered. Hij kwam hier gezond en ging ziek weer weg Hij werd op een ergere manier dan iemand ook maar had verwacht het volgende slachtoffer van de Menterwolder ziekte. De ijskoude herdenking die hem ten deel viel, is daar typerend voor: geen condoleanceregister, geen advertentie in de Tussenklappen, geen bericht op de gemeentelijke website, nog niet eens een bloemetje bij de kist. Alleen een advertentie in het Dagblad, waarvan we ons kunnen afvragen of die er wel geweest was als de provincie dit niet had gecoordineerd.

Maar ik denk dat onze nieuwe burgemeester na alles wat er gebeurd is (het zwartepieten rond Fijkes aftreden, het rapport Salet, de wisseling van de wacht binnen de PvdA, de uitslag van raadsverkiezingen en niet te vergeten de behoedzame diplimatie van waarnemer Meindert Schollema), een veel betere uitgangspositie heeft om de kentering die sinds driekwart jaar ingezet, tot een goed einde te helpen brengen.

+++

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.