De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 8 december, 2021

donderdag 18 december 2014

Nieuws:

Harens Dictee was verdraaid lastig, maar zonder ‘geoha’

Door: Redactie

Donderdagavond 18 december vond het Harens Dictee plaats in de Dickensroom te Haren. Met welhaast vals genoegen las boekhandelaar Henk Boomker zinnen voor, die met zo mogelijk nog valser genoegen waren bedacht door Trees Roose. Het dictee ging over Haren en aardbevingen. Blikvanger was het woord geoha, waarin de afkorting van het werkwoord ouwehoeren tot klinken wordt gebracht. En zo waren er veel valkuilen. ‘Tenslotte’ is fout. Dat moet zijn ’ten slotte’.

Dictee 2014

Onder de deelnemers waren twee ‘profs’ die buiten mededinging meededen.  Dick Stada en Anja Borman hadden 22 fouten en waren de beste. De overige ploeteraars maakten meer fouten. Uiteindelijk werd Hein Bloemink (Haren de Krant) winnaar met 30 missers, op de voet gevolgd door Holly Moors en Ria Struijk. De winnaar kreeg een mooie pen en een wisseltrofee waar zijn naam in zal worden vereeuwigd.

Voor de liefhebbers hieronder de tekst. Lees hem voor aan kennissen en vrienden en laat hen zweten.

Haren en het aardbevingsdebacle

Het kan niemand zijn ontgaan bij de gemeentelijkeherindelingsdiscussies in Haren: Jan en alleman moet met de billen bloot. Worden we met Tynaarlo een ruraal agglomeraat, of gaan we als dorpse jaknikkers op in het grootsteedse gebied van Groningen en Ten Boer? De ad remste politici dreigen hier met hun steile stijl van achterkamertjespolitiek een kat in de zak te verwerven. Ze denken met een abc’tje van voorstellen deze ja-neekwestie op te lossen, maar zowel zij als de beide colleges van B en W vergeten een heikel punt: de zogeheten aardbevingsbesmetting. Tot nu toe lag het epicentrum van de
tribo-elektrische schokken aan de oostelijke kant van de Martinitoren. De seismiciteit was volgens de NAM niets om ons zorgen over te maken.
Noord-Groningen, nee, het hele Noorden is veilig, zo was hun adagium. Er waren wel wat na-ijleffecten in de tektonische platen, maar de soms hoogoplopende richtergetallen hoefden ons, na intensief geomorfologisch onderzoek, geen zorgen te baren.
Maar niets is minder waar, want de bevingen rukken, sinds het bekend worden van de herindelingswensen, voortvarend op naar het zuidwesten van de provincie. Hoe harder de tamtam klinkt van goed opgeleide hbo’ers en heaoërs voor die felomstreden samenvoeging, hoe meer hifiapparatuur er soms lijkt te verdwijnen in de gapende scheuren van diverse pied-à-terres in de provincie. Normaal gesproken zou hierover een x-aantal enquêtes worden georganiseerd, tot het waddengebied aan toe. Nu komen er slechts slecht gedrukte glansbrochures in de brievenbus die de critici wegzetten als querulanten. We worden knock-out geslagen door hun als Kerklatijn geformuleerde santenkraam van geruststellende litanieën.
We voorzien hier echter een domino-effect. Langzaamaan kruipen de trillingen tot binnen het 16 metergebied (zestienmetergebied) van de middeleeuwse toren, die tot verbijstering van de cappuccinootjes drinkende Stadjers op de Grote Markt een down-to-earthachtige dronkenmansbeweging maakt, om ten slotte in één grote gruiswolk te verdwijnen. Dit horrorscenario zal zonder enige élégance oprukken: hup, de provincie in. En hoe geëxalteerd er ook ge-e-maild wordt, en hoe er ook met veel flux de bouche wordt vergaderd, uiteindelijk gaat ook Haren neer. Wacht dus niet tot u met half ontbloot bovenlijf en trillende O-benen, al biddend tot Onze-Lieve-Heer, de instortende vroegchristelijke dorpskerk staat te stutten. Raadpleeg haastje-repje een
pro-Deoadvocaat, check of er gehandeld is met voorbedachten rade, stop het geoha over de bevingen, speel een relaxed spelletje yahtzee, en daarna kijken we weleens verder wat we aan moeten met onze dorpse re-integratie!

 

 

1 reactie

Jeroen van Heemskerc zegt:

Een geweldig – en behoorlijk moeilijk – dictee van Trees Roose, mijn complimenten! Heel jammer dat het verkeer mij verhinderde erbij te zijn in Haren. Volgend jaar ben ik er zeker bij!

21 december 2014 om 11:58

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.