De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 6 Juli, 2022

dinsdag 17 februari 2015

Nieuws:

Is het nou Harenermolen of Harendermolen?

Door: Redactie

Op de website van Haren de Krant ontspon zich onlangs een discussie over de naam van het buurtschap Harenermolen (bij Glimmen). Oud-gemeentesecretaris Eppo van Koldam bestudeert de geschiedenis van Haren en werpt zijn licht op het vraagstuk.

Feb31 Harenermolen (1)

Door Eppo van Koldam

De naam Haren(d)ermolen is nooit officieel vastgesteld (het is ook geen aanduiding in de basisregistratie gebouwen). Dat betekent dat er altijd discussie zal zijn over de juiste spelling. Toen een aantal jaren geleden na de reconstructie van de Rijksstraatweg de plaatsnaambordjes door de aannemer cadeau werden gedaan met daarop ‘Harendermolen’, is die discussie ook al in volle hevigheid los gebarsten.

 

Vroeger nam men het niet zo nauw met de spelling. In historische bronnen kom je dan ook de spelling met en zonder ‘d’ tegen. In oude stukken kom je ook veel de naam “Haarder molen” tegen. Deze naam verwijst naar de oude herberg die ter plaatse van de huidige kruising Rijksstraatweg/Viaductweg heeft gestaan. Dit pand is in 1919 afgebrand en stond toen bekend alsĀ  ‘Witteveen’ (dus niet te verwarren met het later afgebroken iets zuidelijker gelegen ‘Bolhuis’). De oudste vermelding van de herberg de “Haarder molen” die ik ken dateert van 1729. De erven van brouwer Jan Hillebrants te Groningen bieden dan te huur aan “de neeringe van de tapperie de Haarder meulen”. In de periode 1744 tot 1772 wordt te Noordlaren een aantal keren een kind gedoopt van de herbergier bij de ‘Harender molen’ of ‘Haarder molen’. Ook in ‘Haarder’ zit een ‘d’. Zo bezien is de spelling Harendermolen historisch gezien dus wel begrijpelijk.

 

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.