De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 6 Juli, 2022

zaterdag 28 december 2013

Nieuws:

Mijmeren mag: Gelukkig nieuwjaar!

Door: Redactie

Volgens traditie trakteren wij u deze laatste maand van het jaar weer op oude foto’s van de gemeente Haren. Ze getuigen van een andere tijd in dezelfde dorpen. Wie de foto’s bekijkt zal ervaren dat wij allen slechts passanten zijn in hetzelfde decor. Wij geven dat decor door aan nieuwe generaties. De foto’s komen uit het archief van Haren de Krant. Met deze ‘Mijmeren Mag’ wensen wij alle lezers jong en oud een gezellige jaarwisseling en veel voorspoed in 2014. Wilt u de foto’s groter bekijken? Klik er op.

Dec31 mijmeren mag fotos (7)

Foto 1

 

Foto 1: Rijksstraatweg in het centrum van Haren, foto jaren 50. Hier staat nu het pand waar Bakkerij Bart is gevestigd. Links het hoekpand Meerweg. We zien nog net een stukje van het gedeelte waar slijterij Koning was gevestigd, later zou dat Konditorei worden. Rechts een glimp van het pand waar Piet Kiewiet zijn winkel in rookwaren had tot de jaren 80 en waar nu Primera (Guus Ennes) is gevestigd. In het huisje woonde Gerrit Vels.

Foto 2

Foto 2

 

Foto 2: In de verte zien we huizen van de Westersedrift ter hoogte van de huidige brandweerkazerne. Dit is het vaartje dat liep op de plaats waar nu de gemeentewerf zit. Het vaartje verbond de haven van Haren (waar nu de brandweer zit) met het Noordwillemskanaal. Hier kwamen schepen aan met lading kolen, die bij havenmeester Suuroverste (jaren 40) werden gelost. Het vaartje werd rond 1970 gedempt. Rechts is een glimp van de GDS-busgarage te zien.

 

Foto 3

Foto 3

Foto 3: Hier wordt rond 1933 lading gelost door de firma Vels in de haven van Haren. Ongeveer op de plaats waar nu de brandweerkazerne staat. Het gaat om materiaal dat zou worden gebruikt voor de bouw van bejaardenhuis Avondlicht aan de Dilgtweg.  Jan H. Vels was havenmeester, maar haalde ook vuilnis op met zijn paarden en wagens. Tegelijk bleef hij koeien melken. Na de oorlog kreeg hij de wind in de zeilen. Steeds meer werk voor de gemeente en doordat Vels ook bouwmaterialen (stenen, cement, betonmortel) vervoerde.

 

Foto 4

Foto 4

Foto 4: Plm. 1910. De fotograaf staat in het dorp Haren en kijkt in zuidelijke richting. Het tuinhek links gaat naar de villa (later bekend als postkantoor) waar nu Intermezzo en Raadhuisplein zijn te vinden. Rechts Café de Jachtwagen, later zou hier Hotel Horst komen. De kerktoren heeft nog geen spits, dus is de foto van vóór 1914.

 

Foto 5

Foto 5

Foto 5: Plm. 1910. De paardentramrails ligt nog in de Rijksstraatweg. We zien de kruising van de Kerkstraat/Rijksstraatweg.

Foto 6

Foto 6

Foto 6: Foto uit 1940. Rijksstraatweg westzijde ter hoogte van de Botanicuslaan. In dit pand was bakkerij Helder gevestigd. Er zijn sporen van dit pand te zien, want hier ligt nu een stukje openbaar groen.

Foto 7

Foto 7

Foto 7: Rond 1920 werd deze foto gemaakt aan de Rijksstraatweg iets ten noorden van de huidige Vondellaan. Links een (ons) onbekende kruidenierswinkel en melkwinkel. De rails is van de paardentram.

Foto 9

Foto 8

Foto 8: Rond 2001 werd deze foto gemaakt van de huurwoningen aan de Nieuwe Schoolweg in Glimmen. Enkele jaren later zou Woonborg ze slopen en er mooie, ruimere en eigentijdser woningen voor in de plaats te bouwen.

Foto 9

Foto 9

Foto 9: Foto uit 2005. Super de Boer was nog in Haren gevestigd op de plaats waar nu Action zit. In 2009 sloot Super de Boer haar winkel, juist in de periode dat C1000 zich vestigde aan de Kroonkampweg. Intussen is dat een Jumbo geworden. Super de Boer was voortgekomen uit Fred van der Werff Zelfbediening op deze locatie en die was op haar beurt de voortzetting van Kruidenier Schutter, voorheen Maassen.

Foto 10

Foto 10

Foto 10: In 2003 werd het Loflied op Haren op cd uitgebracht en er waren drie oud-burgemeesters aanwezig om die in ontvangst te nemen. Tweede van links Klaas Weide (1978-1996), Nies Gerritsma (1996-2002) en rechts R.S. Hofstee Holtrop (1974-1978).

 

 

 

 

2 reacties

De Groot zegt:

Foto 1, tekst links hoekpand meerweg lijkt me niet juist. Het zijn 2 panden.

Note redactie: Gecheckt en u heeft gelijk. Het pand links is het pand waar tot voor kort de konditorei zat. In dat pand zat dus slijterij Koning destijds.

28 december 2013 om 11:08
antje bos zegt:

hoek rijkstraatweg-meerweg. sigarenzaak blijham dan een zaak van koning ene kant kruidennierszaak andere kant drankenzaak daaena kwam vels .dan kwam de zaak van van delden [weet ik niet zeker] en dan weer een vels. daarna de molen van ekkelkamp daarna garage Postema daarnaast slager kamps.kam daar boodschappen doen.ben op 21 jarige leeftijd vertrokken

4 november 2014 om 20:38

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.