De krant die je leest van A tot Z
Zondag 5 december, 2021

woensdag 27 mei 2015

Nieuws:

Nieuwe locatie brandweerkazerne opnieuw ter discussie. College besluit in september.

Door: Redactie

De huidige brandweerkazerne voldoet niet meer aan de eisen met als gevolg dat er een nieuwe kazerne gebouwd moet worden. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haren heeft meerdere huisvestingslocaties in Haren onderzocht om de brandweer goed te kunnen herbergen.

In mei 2014 heeft het college aan de gemeenteraad voorgesteld om de nieuwe kazerne te bouwen in het Stationsgebied. Dit voorstel is destijds aangehouden, met het verzoek om de verschillende locaties verder uit te werken. Het college heeft meer tijd nodig om een goede afweging te maken tussen de verschillende locaties, om op die manier tot een nieuw voorstel te komen voor de gemeenteraad.

Om de raad een goed beeld te geven van de mogelijke locaties gaat de burgemeester samen met de Veiligheidsregio en raadsleden een bezoek brengen aan de plekken voor een nieuwe kazerne. Er wordt naar gestreefd om de besluitvorming in de raadsvergadering van 28 september 2015 te laten plaatsvinden.

5 reacties

Burger zegt:

Detail: De gemeenteraad schuift het besluit al vanaf 1989 voor zich uit. Zie artikel in het harener weekblad van 1989 waarin staat dat de brandweer van haren een nieuwe kazerne nodig heeft. Zouden we dit een besluiteloze raad kunnen noemen?

27 mei 2015 om 19:51
Burger2 zegt:

Detail2: Het college en de gemeenteraad jagen in 2009 in 12 maanden tijd het besluit er door heen om een glazen paleis te bouwen op het Haderaplein. Kosten EUR 12 miljoen. Met als gevolg nu miljoenen euro’s besparingen op sport, welzijn en ouderen.

Detail3: geen journalist die in 2009 de fraudeverkoop onderzoekt van het oude Postkantoor. Extra kosten voor de gemeente EUR 0,5 miljoen.

28 mei 2015 om 07:50
Arnold zegt:

Dat zou je kunnen doen. Aan de andere kant is het ook niet zo maar een besluit. Het besluit heeft enorme impact, onder andere voor de omwonenenden voor de komende decennia. Een weloverwogen besluit van de raad is wat mij betreft belangrijker dan de snelheid van besluitvorming.

28 mei 2015 om 09:23
Rene Vakema zegt:

De politiek komt er maar moeilijk uit. Dat komt door de gekozen locaties in bewoond gebied en vanwege de aanrijtijden.
Nog steeds is de beste oplossing de locatie felland. Het personeel dat vooral in oosterhaar woont is snel ter plekke zonder oponthoud door het spoor. Ook het uitrijden kan zonder belemmering van het spoor. De afstand tot haren noord is wat groter. Maar er is wel sprake van een directe route, dr ebelsweg, rijksstraatweg.
Juist bij andere locaties vormt het spoor een handicap, zeker wanneer het aantal treinbewegingnen toeneemt.
Felland is ook de beste oplossing, omdat de overlast voor omwonenden bijna nul is.
Een brandweer kazerne in deze tijd in een woonwijk kan echt niet meer.
Kortom politiek kom tot een besluit en ontzie uw burgers. Anders gaat het nog jaren duren.

30 mei 2015 om 10:20
Simon zegt:

Helemaal eens met Rene Valkema. Zijn vertrek uit de Harener politiek is een groot gemis voor de lokale democratie. Een verstandig politicus die zeer integer is.

Een brandweerkazerne in een woonwijk kan inderdaad niet meer. De bewoners van de Westerse Drift klagen over overlast, dus deze dan maar verplaatsen naar de bewoners van het Stationsgebied? Ook de spoorwegovergang aan de Oude Middelhorst zit vaak dicht. Dat is dus niet handig bij spoed. Dit gebied is vaak druk met autoverkeer en fietsers, veel kinderen van basisschool De Borg ook. Daartussen horen de brandweerauto’s niet thuis!

Het Felland is ideaal. Waarom verdient deze locatie geen serieuze aandacht? Ben eigenlijk wel benieuwd naar reactie van de zijde van de politiek hierop.

31 mei 2015 om 17:08

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.