De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 13 April, 2024

woensdag 19 februari 2014

Nieuws:

Paardentrainer Bronno Bloem werkt hard om droom te realiseren

Door: Redactie

Op 8 februari werd Bronno Bloem (22) uit Haren regiokampioen van Groningen in de dressuurklasse ZZ-licht .  Hij reed zijn winnende kür op muziek op een mix van hits van Meatloaf. Bloem en zijn paard Venture waren een twee-eenheid. “Het was geweldig dat er zoveel fans  kwamen kijken, ik wil ze er nog voor bedanken”, zegt Bloem stralend. Het kampioenschap is een mooie stap op weg naar het realiseren van zijn ultieme droom: een eigen dressuur- en trainingstal. Verhaal over een voetballer die van de ene op de andere dag ging houden van paarden.

Feb11 Bronno Bloem (11)

 

Bronno Bloem was voetballer bij VV Glimmen en wilde niets anders. Zijn ouders en grootouders hadden weliswaar een manege (De Bongerd in Glimmen), maar hij had niet veel met paarden. “Tot de dag dat mijn nichtjes me uitdaagden. Ik was twaalf jaar. Als ik met ze ging paardrijden, zouden zij een keer met me gaan voetballen”, zegt Bronno. “Ik dacht: Even vijf minuten in het zadel en dan snel naar het voetbalveld. Het ging anders. Ik vond het leuk. Het was geweldig, ik bleef twee uur op die pony zitten.” Het lijkt een wonder, in een split-second verleid tot de hippische sport. Alsof zijn verborgen talent slechts het goede moment afwachtte. Vanaf die dag reed Bronno vrijwel dagelijks en werd al snel een goede ruiter. Hij kreeg samen met zijn broertje een eigen pony (Pascinel). Bloem: “Die had stoute streken, maar ik liet mij daardoor niet afschrikken.” Daar begon zijn belangstelling voor het trainen en opleiden van pony’s en paarden. De richting van zijn sportloopbaan was nu bepaald. Zijn grootvader vertrouwde hem op een dag een achtjarige pony toe en wilde graag dat Bronno die zou opleiden tot een goede dressuurpony. Die  verdiepte zich in het trainersvak en ging aan de slag. Met deze pony (Lucky Boy) bereikte hij de hoogst haalbare klasse , namelijk de Z2 dressuur. Omdat Bloem te groot werd voor de pony’s, volgde de overstap naar de paarden al op jonge leeftijd.

Triest

Bronno hecht zich aan paarden, maar houdt tegenwoordig meer afstand uit zelfbescherming. “Anders heb je te veel verdriet bij ieder paard dat je verkoopt”, zegt hij. Diep verdriet had hij zeker toen twee jaar geleden zijn beste paard Burberry Britt verongelukte in de manege. “Hij liep los en was zo blij en speels, dat hij ging rennen en springen. Daarbij gebruikte hij zoveel spierkracht dat hij door een misstap zijn been brak. De dierenarts moest hem laten inslapen. Dat was heel heftig, we waren er allemaal kapot van.Op dat moment stortte mijn toekomst als het ware in. Gelukkig had mijn instructrice Christa Larmoyeur een paard dat precies bij mij leek te passen. Venture.”

 

“Het komt aan op de non-verbale communicatie met je paard”, zegt hij. “Je geeft bepaalde hulpen om oefeningen uit te voeren. Als hij het goed doet ga je belonen, zodra hij het niet goed doet ga je corrigeren. Dat is waar het trainen eigenlijk om draait: belonen en corrigeren.” Bloem bleef zelf wedstrijden rijden (dressuur) en ging daarnaast lesgeven op Manege De Bongerd. En steeds meer paarden trainen in opdracht van eigenaren. “Als een paard beter wordt, stijgt de waarde. Anderen rijden er zelf op en kijken iets minder naar financiële waarde. Maar het is wel waar dat een paard dat goed gaat presteren opeens tienduizenden euro’s waard kan zijn, of meer.” Inmiddels traint Bronno Bloem paarden in de dressuurstal van Christa Larmoyeur in Winschoten. “Ik leer nog iedere dag van de paarden en dat zal nooit veranderen. Een paard is geen machine. Ieder paard vraagt zijn eigen aanpak. Eerst ga ik er voorzichtig op rijden om te zien wat er goed en fout gaat. Dan maken we een plan voor de trainingen. Het is maatwerk.”

 

Droom

Bronno droomt ervan zelf een dressuurstal te runnen. “Mijn ouders hebben hun huis aan het Westerveen te koop gezet, met de opbrengst daarvan willen ze me helpen om mijn droom tot werkelijkheid te maken”, zegt Bronno. Tot het zover is kan men hem iedere dag vinden op De Bongerd of in Winschoten. Altijd tussen de paarden. Jongen met ambitie en werklust, die de kunst verstaat om een droom na te jagen. En daarvoor is hem geen moeite teveel.

Feb11 Bronno Bloem (5)

 

 

1 reactie

willy zegt:

Dichtbij de Bongerd, net over de brug bij Glimmen, ter hoogte v. het benzinestation zijn ze bezig met
het realiseren van een paardenhouderij voor training en stalling . Eerder was dit een dierenpension.
Met aangepast bestemmingsplan:
https://www.tynaarlo.nl/ruimtelijkeplannen/NL.IMRO.1730.ABYdermade1depunt-0401/t_NL.IMRO.1730.ABYdermade1depunt-0401.pdf

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Gemeente wil vreemdparkeren in woonwijken ontmoedigen. Bent u het daarmee eens?

Ga naar het Poll archief