De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 12 augustus, 2022

donderdag 18 december 2014

Nieuws:

Parkeerwachter parkeert fout?

Door: Redactie

Vandaag om 14.00 uur treffen we deze auto aan op de parkeerplaats naast het politiebureau. De redactie ruikt onraad en controleert of er een geldig parkeerticket achter het raam ligt. Nee. Of er een vergunning zichtbaar is neergelegd. Nee. Wel is er een parkeerontheffing voor de gemeenten Groningen en Oldambt zichtbaar. Veiligheidzorg Noord is de leverancier van de BOA’s, die in Haren o.a. streng bekeuren voor parkeren zonder ticket. Betrappen wij hier een BOA en wordt die vandaag bekeurd? Nee.

Boa parkeren 1

De redactie gaat verhaal halen en spreekt drie BOA’s. Die leggen uit dat de auto daar in hun ogen mag staan zonder parkeerticket, omdat in Haren een regel geldt dat auto’s met een bedrijfslogo een uur gratis mogen parkeren, zelfs op een parkeerverbod. Er is wel een voorwaarde aan verbonden: het moet aantoonbaar zijn dat de bestuurder werkzaamheden te verrichten had op het adres waar hij parkeert.

Die regel is bij veel mensen nog niet bekend. Maar komen de BOA’s hier mee weg? Is het relevant dat zij hier parkeren, omdat zij werkzaamheden moeten verrichten op het politiebureau? De BOA die de auto parkeerde legt uit dat ze net een bekeuring had gegeven bij de Hoornseplas en daarover nu moest overleggen met de politie. We werpen de vraag op of zij hiermee binnen de eerder genoemde regel valt. Is het hebben van een overleg hetzelfde als: “ik moet per se hier even staan, anders kan ik mijn werk niet doen.” Houdt deze uitleg stand?

Eén van de BOA’s erkent dat je met deze vraag weleens in een discussie verzeild kunt raken. De lezer oordele.

Boa parkeren 2

Geen ticket. geen ontheffing. En toch geen foutparkeerder.

12 reacties

Joost zegt:

Waarom is dit nieuws? Er is geen foutparkeerder en zo mooi is die auto ook niet. Dus waarom 2 foto’s en een tamelijk suggestieve tekst.

Note redactie: Op het oog misschien geen foutparkeerder. Maar zeker voor discussie vatbaar. Is het essentieel dat de auto voor dit adres stond, kijkend naar de aard van het werk: overleg. Als een schilder met zijn auto voor een adres staat met het simpele doel om een pot verf naar binnen te brengen….zou die waarschijnlijk worden beboet.
Elders reageert iemand door de redactie ‘mierenneukers’ te noemen. Dagelijks worden mensen in Haren bekeurd en vaak ontstaan er discussies. Het gaat om grote boetebedragen. Als dan de bekeurders zelf eens worden gecontroleerd op hun gedrag, is daar volgens ons niet zoveel mee mis. Vindt u wel? BOA’s behoren toch het goede voorbeeld te geven om geloofwaardig te blijven? Of vindt u dat de lokale krant geen oog moet hebben voor lokale items?

18 december 2014 om 15:56
Antoine zegt:

Jullie zijn ontzettende mierenneukers.

Note redactie: Dank u. Op het oog misschien geen foutparkeerder. Maar zeker voor discussie vatbaar. Is het essentieel dat de auto voor dit adres stond, kijkend naar de aard van het werk: overleg. Als een schilder met zijn auto voor een adres staat met het simpele doel om een pot verf naar binnen te brengen….zou die waarschijnlijk worden beboet.
U noemt de redactie ‘mierenneukers’. Dagelijks worden mensen in Haren bekeurd en vaak ontstaan er discussies. Het gaat om grote boetebedragen. Als dan de bekeurders zelf eens worden gecontroleerd op hun gedrag, is daar volgens ons niet zoveel mee mis. Vindt u wel? BOA’s behoren toch het goede voorbeeld te geven om geloofwaardig te blijven? Of vindt u dat de lokale krant geen oog moet hebben voor lokale items?

18 december 2014 om 16:43
Dirk zegt:

Je mag deze maand toch vrij parkeren? 😉

Note: de knipoog doet vermoeden dat u wel weet dat dit voorstel het niet heeft gehaald in de gemeenteraad.

18 december 2014 om 16:53
prat zegt:

Bel Remco Kouwenhoven onze voormalige wethouder, die is nu de BOA baas.

18 december 2014 om 17:24
Otto plichter zegt:

Wat dachten jullie van de agenten die voor de deur van bakker bart geparkeerd staan is dat ook nood?! Het is net burgertje ‘verneuken’ in haren, ze denken dat ze boven de wet staan heel irritant…!!!

18 december 2014 om 18:16
Ravie zegt:

Er loopt een vrouwelijke BOA in Haren rond, die echt letterlijk over lijken gaat. Beetje buitenlands type, totaal niet begripvol en zeker niet voor rede vatbaar.

Voorbeeld: Ik zet mijn vrouw af bij de Jumbo, ga zelf nog even mijn auto door de wastraat halen bij de BP(strippenkaart). Ik kom terug en parkeer de auto bij de Jumbo en wil een kaartje kopen, want deze krijg je toch vergoed bij de Jumbo. Alleen kom ik erachter dat ik geen geld of pinpas bij me hebt. Ik loop de Jumbo in om mijn vrouw te zoeken en geld te pakken en een kaartje te halen. Zie ik ineens de BOA’s aan komen lopen. Ik ren direct naar buiten en leg de situatie uit, de enige reactie van die vrouwelijke Boa was: dat is jouw probleem, had je je van te voren beter moeten voorbereiden toen je van huis vertrok! Dat ik echt een kaartje wilde kopen en dit ook altijd doe en dat ik het kaartje toch vergoed krijg bij de Jumbo interesseerde haar niets. Van mij mag deze vrouw vandaag nog de boom in, zodat ze haar werk niet meer kan verrichten.

2 maand geleden en ben er nog boos over.

18 december 2014 om 19:30
zuchtje zegt:

Belangrijk lijkt mij de vraag, dat als het gaat om “fout, dus een parkeerbon” wié hiervoor dan opdraait. Is het de bestuurder (als privé-persoon?) of gaat de boete dan naar Veiligheidszorg Noord? En zo dit laatste het geval is, is dit dan een overheids-organisatie of niet?

Als dit namelijk het geval is, legt de overheid aan de overheid een boete op. En ehm…. geld van de overheid is van ons allemaal, toch? Dan is het uitschrijven van een boete eigenlijk niets meer dan werkverschaffing en het rondpompen van een (kleine) geldstroom; Broekzak-Vestzak…

18 december 2014 om 19:32
J. van Woudenberg zegt:

In 2012 kreeg mijn invalide moeder een parkeerboete in een blauwe zone. De boete was om 2 redenen direct al onjuist: mijn moeder plaatste haar IPK en hoefde dus geen parkeerschijf te plaatsen (Art. 85 RVV 1990). De tweede reden was dat het verkeersbord dat de blauwe zone aangeeft niet zichtbaar was door een geparkeerde vrachtauto en de blauwe lijnen eveneens niet zichtbaar waren door het vele zand dat de stratenmakers op het net nieuwe parkeerterreintje hadden achtergelaten.

De Boa maakte foto’s van de auto maar hield de IPK keurig buiten beeld…

Op de voorruit prijkte een bon waarvan niet af te leiden viel welke organisatie de boete had uitgeschreven en waar bezwaar kon worden aangetekend. Weken later bleek het om VZ-Noord te gaan. Dat was al heel vreemd.

Ik kreeg lucht van meer argumenten.

Ik vroeg met de Wob o.a. de akte van de Boa op. Die bleek ongeldig. Waarom? De akte van de Boa werd uitgereikt op 31 oktober 2011 en was gebaseerd op een categoriaal besluit (een soort vergunning) die in 2007 was verleend aan Stichting Veiligheidszorg Groningen. Deze stichting wijzigde in februari 2011 haar naam statutair in Veiligheidszorg Noord. Op dat moment verloren alle Boa’s die waren benoemd op dat categoriaal besluit (max. 40) hun geldige titel van opsporingsbevoegdheid. De bekeurende Boa had dus vanaf haar benoeming geen geldige titel. Dat is pijnlijk.

Veiligheidszorg Noord had dit probleem kunnen oplossen met een overgangsregeling zoals de gemeente Amsterdam eveneens na een naamswijziging deed ( http://goo.gl/Lh2d5V ).

In juli 2012 kreeg VZ-Noord een nieuwe categoriale beschikking. Maar daarmee werden de aktes van de Boa’s die waren uitgereikt op de oude nog niet automatisch geldig! Ze moeten worden vernieuwd en in de akte moet de juiste bedrijfsnaam staan.

De akte van de Boa die mijn moeder bekeurde werd (voortijdig…) vernieuwd op 24 maart van dit jaar. Dat betekent dat de boetes tussen 31 oktober 2011 en 24 maart 2014 die zij uitschreef en zijn geïnd… vul maar in. Het gaat ongetwijfeld om veel geld en zij was niet de enige.

Het heeft niet zoveel zin om Remco Kouwenhoven om commentaar te vragen. Hij is zelfs van mening dat VZ-noord niet onder de Wob valt… Kouwenhoven is de zoveelste directeur van deze duiventilorganisatie die de laatste 2 jaar al geen (financieel) jaarverslag meer publiceert…

Hoewel ik namens mijn moeder 2012 direct bij het CVOM bezwaar aantekende met daarin alle bovengenoemde argumenten is er nog steeds geen beslissing van de officier van justitie.

Overigens zijn hovj Jan Eland en politiechef Oscar Dros toezichthouders bij VZ-Noord en zit stadsadvocaat Rens Snel in het bestuur. Als ze slapen op een foto, krijg ik een zwak voor ze.

Remco Kouwenhoven doet er goed aan het opleidingsniveau van zijn Boa’s en leidinggevenden op te krikken. Een telefoontje met een teamleider van VZ-Noord een paar dagen na de bekeuring leerde dat men niet wist dat invaliden die parkeren in een blauwe zone alleen de IPK hoeven te plaatsen. Het blijkt toch een werkverschaffingsproject te zijn. Met professionele handhaving heeft het na – zoveel jaar – nog steeds niks te maken.

Of ik me erger aan een auto van VZ-Noord die zonder te betalen naast het bureau staat? Nou nee.

18 december 2014 om 21:22
frank logjes zegt:

Gewoon scherp opgelet van de Haren de krant, mogen ze toch wel effe vermelden?
Zijn helemaal geen mierenneukers slaat nergens op.

18 december 2014 om 21:53
Joost zegt:

Harendekrant wil het niet snappen. Een parkeerwachter die bij het politiebureau parkeert om te overleggen over een bekeuring is bezig met zijn werk. Wat is de discussie dan? Je kan er wel wat van vinden en een discussie proberen te ontlokken, maar het mag gewoon. Daarom kwalificeer ik dit soort artikelen tot stemmingmakerij. Moet u niet doen, want dat haalt de kwaliteit van uw site zo onderuit. Journalistiek bedrijven houdt in dat u dingen aan de orde stelt, maar doe dan wel eerst uw huiswerk.

19 december 2014 om 00:58
Karel zegt:

hmmmmpfff was er geen beter nieuws?
Ga het liever hebben over fietsers die in het donker zonder verlichting rijden en waarom men hier niet tegen optreed. Of dat men niet meer met de scooter van kerklaan langs de esserhaag naar de helperzoom mag rijden…… dat is nieuws….

19 december 2014 om 10:29
Targo zegt:

Er is wel een voorwaarde aan verbonden: het moet aantoonbaar zijn dat de bestuurder werkzaamheden te verrichten had op het adres waar hij parkeert.

Weer eens aangetoond dat er zaken zijn die niet worden gecommuniceerd en dat deer veel short aan de communicatie van de (locale) overheid, toezichthouders en de handhavers. waardoor er onbegrip is dat leidt tot discussies.

Geode actie om deze zaken aan de kaak te stellen!

26 december 2014 om 06:58

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.