De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 18 september, 2020

woensdag 23 december 2015

Nieuws:

Renovatie Esserberg Haren, een droom komt uit – lees meer…

Door: Redactie

 

 

In 1933 werd Stadion Esserberg gebouwd aan de Rijksstraatweg in Haren. In 1964 werd het een enclave van Groningen. Het stadion is namelijk in bezit van de gemeente Groningen, maar staat in de gemeente Haren. Wolter Groenendal (74) zat als klein ventje al op de tribunes te genieten van zijn Be Quick voetbalidolen. Nu, ruim 65 jaar later, gaat zijn droom in vervulling. Dit gemeentelijk monument wordt behoed voor verder verval.

Het is juridisch allemaal best ingewikkeld. Het stadion, velden en kleedkamers van Be Quick zijn eigendom van de gemeente Groningen. Het clubhuis is eigendom van Be Quick en het complex ligt in de gemeente Haren. Dat betekent dat de gemeente Groningen zich voor vergunningen moet melden bij het loket van Haren. Het verval van de hoofdtribune is al tientallen jaren gaande en was een doorn in het oog van Be Quick-vrijwilliger Wolter Groenendal uit Haren. “In 2008 zijn we al begonnen met een lobby om de boel te laten renoveren”, zegt hij. “We hadden gesprekken met Groningen en met de provincie. Het leek ons goed om er een werkgelegenheidsproject van te maken. Daar werden ze allemaal enthousiast van. We lieten een fondsenwerver, Leo Hardus, subsidiepotjes opzoeken en dat lukte: 130.000 euro uit Brussel vanwege die werkgelegenheid voor mensen die buiten de arbeidsmarkt staan. Toch kwam er maar geen schot in de zaak.”

Gevaarlijk

In 2013 kwam de wethouder van Groningen kijken en die vond dat het plan moest doorgaan. Maar er gebeurde niets. Een vermeende bevingsschade in 2014 werd het onverwachte keerpunt. De NAM stuurde experts naar het stadion om de schade te analyseren, maar die zagen geen verband met aardbevingen. Tijdens een inspectieronde was bouwkundige Annette van Apeldoorn aanwezig. Groenendal herinnert zich: “Die liep in de ruimten onder de betonnen tribune en wilde opeens niet verder. Ze vond het te gevaarlijk, omdat het beton ernstig was aangetast. Daar schrok iedereen van, er kwam een lint: tot hier en niet verder.” Er bleek gevaar dat tribunes zouden bezwijken als er eens écht 1800 mensen zouden zitten. De gemeente Groningen gaf prioriteit aan de renovatie. Er werden snel bouwvergunningen aangevraagd in Haren en er werd geld vrij gemaakt. De renovatie en restauratie van het stadion (plus kleedruimten) kost 500.000 euro.

Volgende zomer wordt het gerenoveerde stadion opgeleverd. Wat Wolter Groenendal betreft wordt Esserberg een prachtige locatie voor sportieve en culturele evenementen. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze locatie zich daar prima voor zou lenen. Op de tribunes is plaats voor 1800 mensen en op het veld kunnen podia worden opgebouwd.

(kader)
Renovatie 2015-2016
-Nieuwe banken op de tribune
-Beton herstel
-Nieuwe steunen
-Trappen en deuren aan achterzijde
-Hekwerk rond het veld
Foto: Wolter Groenendal is heel blij dat het nu eindelijk zover komt. Het verval van het stadion wordt gestopt.

1 reactie

Henk Dröge zegt:

Wat een leuk artikel. Wolter Groenendal heeft samen met medeharenaren Martin Scholtens en Richard Hoorn en ex-voorzitter Dick Osinga een geweldige prestatie geleverd om dit project van de grond te krijgen.
Over prestaties gesproken; Be Quick gaat de winterstop in als koploper van de Hoofdklasse C . Ook het tweede en derde elftal zijn koploper in hun competitie en de jeugdopleiding staat genoteerd in de top 5 van Nederland. Als ook de accommodatie weer op peil is kan de vereniging weer vooruit.

24 december 2015 om 16:21

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.