De krant die je leest van A tot Z
Maandag 20 september, 2021

dinsdag 20 januari 2015

Nieuws:

Reusachtige beuk bij Herberg de Blankehoeve gesneuveld

Door: Redactie

Naar schatting was hij meer dan tweehonderd jaar oud, de beeldbepalende beuk voor de gevel van Herberg de Blankehoeve in Noordlaren. Vandaag rond 11 uur kwam een eind aan dat lange bomenleven. Zwam heeft hem de das omgedaan.

Blankenhoeve beuk (12)

De beuk bracht vele generaties lang schaduw, beschutting tegen wind en regen. En voor alles, hij bepaalde de landelijke uitstraling van de herberg annex restaurant. Enige tijd geleden werd uitbater Albert Bolhuis door deskundige gasten al gewaarschuwd. Er is iets niet in de haak met de beuk. Onderzoek door bomendeskundigen bevestigde de vrees. Zwam heeft de boom in zijn greep gekregen en het gevaar voor omvallen nam toe. Daarop werd besloten de boom te vellen, voordat er ongelukken gebeuren.

Gisteren en vandaag is gewerkt aan het vellen van de boom. Met een hoogwerker werden de zware stammen geborgd. Met een kettingzaag werden de takken verwijderd. Onder het toeziend oog van belangstellenden werden de dikke stammen doorgezaagd en opzij getakeld. Op de grond stonden mannen klaar om het karwei af te ronden en de beuk de genadeslag toe te brengen.

De klus is voor de eigenaar van het pand kostbaar, rond vierduizend euro. Plannen voor een nieuwe boom zijn er (nog) niet.

Uitbater Albert Bolhuis kijkt toe....

Uitbater Albert Bolhuis kijkt toe….

Blankenhoeve beuk (15)

Blankenhoeve beuk (13)

Blankenhoeve beuk (11)

 

Blankenhoeve beuk (6)

Blankenhoeve beuk (1)

 

 

2 reacties

Paul van Weringh zegt:

Deze boom heeft zijn leven doorgebracht op Gronings grondgebied. Hoe graag hij als inwoner van Noordlaren ook wilde, hij maakt het niet meer mee. Daags voor het overgaan naar Drents grondgebied heeft hij het loodje gelegd.

Misschien dat zijn soortgenoten nog wel het voorrecht hebben om tot de gemeente Tynaarlo te behoren en zich zelf te kunnen rekenen tot inwoner van het Noord Drents bosgebied. Dan zullen de bomen blij zijn.

Ze zijn dan af van het risico verzwolgen te worden door het ontgroenings- en ontbossingsbeleid van de boze gemeente Groningen. Met die gedachte gaan ze de strijd aan tegen de nietsontziende zwam die woekerde onder in de stam van hun oude vriend.

De crematie van hun oude vriend zal de komende jaren plaats vinden op diverse locaties in de gemeente Haren of moet ik nu zeggen in Tynaarlo. Evenwel zullen een hoop mensen er warmpjes bij zitten op dat moment en genieten van de laatste warmte die de oude vriend geeft aan de trouwe inwoners van de gemeente ……en.

21 januari 2015 om 09:39
Dorpsgenoot zegt:

Weet je Paul, dit is te cynisch voor mij …. ik ben een positieve VVD’er en begrijp werkelijk de humor niet als dit zo bedoelt is …. Ik hoop dat je je beseft dat je een “prominent” VVD’er in mijn dorp bent met een duidelijke eigen mening … En dan past dit soort bespiegelingen echt niet, eigenlijk zorg je er hiermee voor dat serieuze bedoelingen van de huidige VVD’ers onderuit gehaald worden …. je kunt hier beter mee stoppen Paul …..

* iets met kuilen graven voor een ander *

22 januari 2015 om 00:06

Wilt u reageren?




Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.