De krant die je leest van A tot Z
Maandag 19 augustus, 2019

zondag 10 februari 2019

Nieuws:

Update 10 februari vermissing Rob Huter: Maandag actiedag ‘Van fietsendief tot held’ (wie eigende zich de rode fiets toe?)

Door: Redactie

Rob Huter (72) uit Haren is sinds 29 december 14.00 uur vermist. De zoektocht houdt veel mensen uit Haren en omgeving in haar greep. Tot nu toe is op alle mogelijke en onmogelijke plaatsen naar hem gezocht: zonder resultaat. Het laatste aantoonbare spoor was een fietsenwinkel aan de Korreweg, waar hij 29 december om 14.00 uur de deur uitliep. Enigszins verward was hij, maar (nog) niet stuurloos. Waar ging hij naartoe? De politie en alle zoekers richtten de aandacht niet alleen op Rob Huter, maar ook op zijn bordeauxrode damesfiets van het merk Batavus. Is die fiets door iemand aangetroffen (niet op slot) en meegenomen naar huis? Maandag 11 februari een nieuwe oproep: word van fietsendief tot held.

Wie eigende zich de rode fiets toe? Meld u zich alstublieft
Er zijn veel scenario’s denkbaar en één ervan is dat Rob Huter de rode damesfiets met geblokte fietstassen ergens in de stad of omgeving heeft neergezet zonder die op slot te doen. Iemand kan dat hebben gezien en deze fiets hebben meegenomen. Misschien met het doel om de fiets te verkopen, misschien met het plan er een tijdje op te rijden. Kent u iemand die ‘opeens’ op een rode damesfiets van het merk Batavus reed? Met of zonder de fietstassen?

De fiets is nu de sleutel in de vermissingszaak van Rob Huter. Als de fiets wordt gevonden, wordt hij waarschijnlijk ook wel gevonden. De fiets zal de zoekers op zijn spoor zetten. Plotseling wordt de eventuele ‘fietsendief’ dus een getuige van levensbelang en misschien wordt hij/zij een held.

Wat moet de fietsendief nu doen?
Heeft u de fiets op (of na) zaterdag 29 december ergens aangetroffen (niet op slot) en deze meegenomen? Laat uw geweten spreken. Meld aan de politie (of aan de particuliere zoekers) op welke plek u de fiets heeft gevonden.

1.Maak even een foto van de fiets en stuur die aan de politie of aan de particuliere zoekers (zie onder).
2.Vertel waar u de fiets heeft meegenomen en eventueel waar die nu staat of ligt.
3. Wees niet bevreesd voor consequenties. U bent niet langer fietsendief, maar wordt een belangrijke getuige.

Hoe meldt u zich?
1. Bel de politie tiplijn 0800-6070.
2. Mail aan redactie@harendekrant.nl (als u liever contact heeft met de particuliere zoekers, die overigens samenwerken met de politie)

Signalement van de fiets
-Bordeauxrode Batavus damesfiets van het type Verona.
-Versnellingen
-Donkere fietstassen met geblokte kleppen

Wanneer en waar is die fiets voor het laatst gezien?

-Korreweg voor de deur van rijwielhandel Gro te Groningen

Signalement van de heer Rob Huter
-Grijze trui met geblokt overhemd
-Spijkerbroek
-Legergroene halflange jas
-Bruine leren schoenen
-Grijs haar, bril (soms wel en soms niet op)
-Wellicht enigszins verward, zoekend

De vermissing in het kort
-Kijk naar de opsporingsfilm: https://www.youtube.com/watch?v=BsQf90XeQHc
-Op 29 december 2018 om 9.45 uur van huis gegaan in Haren
-Via Albert Heijn en Jumbo (Haren) naar de stad gefietst.
-12.30 uur gezien in rijwielhandel Dik aan de Bedumerweg
-14.00 uur gezien in rijwielhandel Gro aan de Korreweg (laatste zichtmelding)

Lees eerdere artikelen op deze website. Klik in de zoekbalk ‘huter’. 

Onduidelijke meldingen
-Op zondag 30 december tussen 15.00-16.00 uur zou iemand die op hem leek zijn gezien in de Onnerpolder (Osdijk)
-Rond 15 januari zou Rob Huter zijn gezien in het winkelcentrum Hooge Meeren in Hoogezand. Melder heeft geen nadere informatie helaas.

Honden
-Speurhonden van Signi hebben zijn spoor geroken (een oud spoor?) langs de Onnerweg, Rangeerterrein Onnen, Glimmen, De Punt, pad langs kanaal tot Vosbergen
-Zoekhonden van Dutch Rescue Dogs hebben de Onnerpolder nauwkeurig afgezocht

Zoekacties politie en particulieren
-Particuliere zoekers hebben de Onnerpolder afgezocht en allerlei mogelijke schuilplaatsen rond Glimmen en Onnen. Voorts de camping Meerwijck aan het Zuidlaardermeer. Ook in de stad is gezocht, vooral naar de fiets.
-Op dit moment wordt door particuliere zoekers gezocht rond de wateren Van Starkenborgkanaal, Reitdiep
-De politie trekt voortdurend tips actief na en werkt samen met particuliere zoekers

Zoek mee, kijk mee, denk mee.

11 reacties

Harense zegt:

Het spoor van de speurhonden van Signi vanaf Albert Heijn langs de Onnerweg, Rangeerterrein Onnen, Glimmen, De Punt, pad langs kanaal tot Vosbergen kan ook heel goed het meest verse spoor zijn. Er ontbreekt voor zover bekend immers een uur tussen de Albert Heijn en de Jumbo Anjerplein, en dit traject kan in een uur per fiets worden afgelegd. Het traject wijst zelfs ook al op een mate van verwarring, aangezien het gevaarlijk vlak langs het treinspoor bij het rangeerterrein loopt (in plaats van gewoon via het openbare fietspad er naast). Daarbij lijkt me dat de speurhonden toch het meest verse spoor vanaf de Albert Heijn zullen hebben gevolgd, het zijn immers roofdieren die in de natuur op een reukspoor moeten vertrouwen bij het vinden van voedsel. De honden van Signi staan er bovendien om bekend bijzonder succesvol te zijn geweest bij andere vermissingszaken. Dit alles lijkt mij er toch op te wijzen dat het traject op de dag van vermissing moet zijn afgelegd.

De route zou dan zijn geweest Slagerij Kerkstraat>10:08 AlbertHeijn>Onnerweg>Glimmen>De Punt>Vosbergen>(Meerweg?)>11:09 Anjerplein. Daarna dan naar de fietsenwinkels in Groningen (Belga Sontplein?)>12:30 Dik Bedumerweg>14:00 Gro Korreweg.

Is er verder al iets bekend van een zoekactie van de Signi honden bij de fietsenwinkel Gro?

Redactie zegt: de honden hebben zondag weer gelopen en hebben net als twee weken geleden een interessante zoekrichting aangeduid. Nog onzeker maar de moeite waard. Wordt vervolgd.

10 februari 2019 om 14:52
Ineke Glastra zegt:

Maar waarom heeft dan geen enkele machinist hem zien lopen en daar melding van gemaakt. Er rijden zoveel treinen op dat traject.

Redactie zegt: als er in het donker iemand loopt tussen de rangeerrails valt het de machinisten van de intercity niet op vermoedelijk.

10 februari 2019 om 18:53
JM zegt:

Dat hondenspoor blijft toch intrigeren: “Speurhonden van Signi hebben zijn spoor geroken (een oud spoor?) langs de Onnerweg, Rangeerterrein Onnen, Glimmen, De Punt, pad langs kanaal tot Vosbergen.”
Als dat spoor oud was, van voor 29 dec, waarom stopt het dan langs het kanaal? Rob Huter is immers voor 29 dec weer thuis gekomen.
Op 29 januari heb ik met twee anderen het gebied uitgekamd. Het gaat om het open gebied langs en tussen de Hooidijk, Boerlandsdijk en Achtermadeweg, die alledrie leiden naar smalle voetgangersbruggetjes over de Drentsche Aa en de Eelder Schipsloot. Deze bruggetjes zijn lastig te passeren op de fiets, zeker als je enigszins verward bent.
Zou Rob Huter de voor de hand liggende route naar huis gevolgd hebben, dan was hij hoogstwaarschijnlijk hetzij gezien hetzij gevonden ergens in het gebied bij Glimmen, Weg langs het Hemrik bijvoorbeeld, waar veel wandelaars en fietsers ook regelmatig langs gaan.
Vandaar mijn veronderstelling dat, indien het hondenspoor betrouwbaar is, Rob Huter mogelijk toch op 29 dec of daarna mogelijk te water is geraakt langs het Noordwillemskanaal.

Redactie zegt: wat mooi dat u het gebied heeft uitgekamd. Het spoor dat Signi trok liep vanaf De Punt langs het kanaal en via wat lussen door polder Lappenvoort eindigde het in Vosbergen in dd buurt van voormalig Hoog Hullen. De begeleider van Signi vermoedt een ‘heen en terugspoor’. Dus dat de heer Huter weer langs dezelfde route is teruggekeerd. Dit blijft een verwarrend aspect. Want de route over het rangeerterrein is zeer uitzonderlijk. Daar behoor je niet te komen. Inmiddels zijn camerabeelden van een particulier adres Onnerweg bestudeerd. Zonder resultaat op 29 en 30 december.

10 februari 2019 om 20:08
JM zegt:

Even nog combinerend met Harense: zou het ook zo kunnen zijn geweest dat Rob Huter op die 29e dec vanuit de stad richting AH Haren terug is gefietst en daar per ongeluk rechtdoor is gegaan over de Jachtlaan via het hondenspoor? Dus niet tussen AH en de Jumbo in maar op de terugweg? Met dezelfde bestemming als eerder genoemd? Ook dan blijft toch de vraag: waarom hield dat spoor op?

Redactie zegt: is dat logisch? Bij AH hoefde hij niet meer te zijn. Echter het is zeker aannemelijk dat hij na afloop van de stad deze route is gegaan om welke onbegrijpelijke reden dan ook. In dat geval zou hij in het donker zelfs dat pad gegaan kunnen zijn. Dat zou dan weer aansluiten op de vage melding van Osdijk op 30 december.
Camerabeelden bij daglicht op de Onnerweg hebben we bestudeerd bij de redactie. Data 29 en 30 december. We zijn nu toe aan de beelden in het donker.

10 februari 2019 om 21:02
Sanne zegt:

Is er al door de honden gezocht vanaf de fietsenwinkel, daar moet toch ook een spoor te volgen zijn?

Redactie zegt: Zeker. Dat is twee keer gebeurd en heeft wel een nieuwe zoekrichting opgeleverd. Wordt vervolgd.

11 februari 2019 om 12:01
InwonervanHaren zegt:

Dat hondenspoor blijft toch intrigeren: “Speurhonden van Signi hebben zijn spoor geroken (een oud spoor?) langs de Onnerweg, Rangeerterrein Onnen, Glimmen, De Punt, pad langs kanaal tot Vosbergen.”

Vooral dat laatste deel is qua omschrijving vaag. Stopt het geurspoor aan of nabij de kade of loopt het spoor ergens richting of zelfs in de Vosbergen.

Het scenario en de opmerkingen in bovenstaande reacties vind ik helemaal niet vreemd. Ben zelf wel een beetje droog qua inspiratie.

Redactie zegt: de honden van Signi liepen vast in Vosbergen. De honden gingen niet verder en het leek op een ‘heen en terugspoor’ zoals de geleider het noemde.

11 februari 2019 om 19:57
Erik zegt:

Geeft het nieuwe zoekspoor van de honden, vanaf de fietsenwinkel, een hele nieuwe richting aan? En is het informatie die al openbaar gemaakt kan worden, zodat er eventueel meegedacht kan worden?

Redactie zegt: De laatste naspeuringen vanaf de fietsenwinkel (twee weken geleden én afgelopen weekend) laten vooral een beweging zien in de richting van de route ‘naar Haren’. Daarbij gaven de honden van Signi signalen af in de buurt van het Oosterhamrikkanaal in de stad, waar zij verder geen vervolg hebben geroken. Binnen een week zal op die locatie worden gedoken om te zoeken naar (in eerste instantie) de fiets van de heer Huter. Nadere informatie wordt komend weekend verwacht.

11 februari 2019 om 20:51
Harense zegt:

@Ineke: Meneer Huter heeft een donkergroene jas aan, een schutkleur die niet erg opvalt. Bovendien was het die dag donker en regenachtig weer. Het zou niet verwonderlijk zijn als hij niet is opgevallen terwijl hij langs het spoor fietste, en het kan natuurlijk heel goed dat er net op dat moment geen trein langs is gereden.

@JM: Zeker bestaat er de kans dat meneer Huter vanaf de stad nogmaals langs de Albert Heijn is gefietst en dan het traject naar De Punt heeft gevolgd. De kans dat hij twee maal langs de Albert Heijn is gegaan is echter kleiner dan dat hij er een maal langs is geweest. Die kans is echter niet verwaarloosbaar, dus het is zeker goed dat in de buurt van Vosbergen wordt gezocht.
In eerdere berichtgeving in deze krant werd over het geurspoor bij Vosbergen het volgende gemeld: “Die ging via de brug bij De Punt en langs de verharde trekweg aan de westzijde van het Noordwillemskanaal naar de polder Lappenvoort (richting Vosbergen). Ze volgden een traject dat deels langs het kanaal voert, maar vervolgens kwamen ze in Vosbergen terecht waar de sporen ‘in de knoop raakten’. Dat kan volgens de geleiders betekenen dat er ook oude sporen kunnen worden geroken. De heer Huter zou er eerder al eens langsgefietst kunnen zijn. Ook kan hij teruggereden zijn.”
Meneer Huter kan natuurlijk in Vosbergen hebben rondgedwaald/zijn verdwaald, vervolgens de weg weer hebben gevonden en (via de Meerweg?) naar het Anjerplein in Haren zijn gefietst.

Het nieuwe geurspoor bij de fietsenwinkel lijkt mij heel erg belangrijk en brengt hopelijk snel de oplossing dichterbij.

11 februari 2019 om 21:09
JM zegt:

Als het hondenspoor om ‘heen en weer’ gaat in de Vosbergen en de heer Huter zou dit traject (AH-Jachtlaan-etc.) afgelegd hebben op 29 dec tussen zijn bezoek aan AH en de Jumbo dan gaat het om ongeveer 18 km, waarvan een deel langs het spoor en door de Vosbergen. De tijd die daarvoor staat in de tijdlijn is een uur (AH-Jumbo). Het lijkt toch onwaarschijnlijk dat Rob Huter die 18 km in een uur heeft afgelegd (gemiddelde snelheid dus 18km/u), gezien zijn verwardheid, leeftijd en het terrein.

11 februari 2019 om 22:27
Alex zegt:

Ik hoorde in de avond van 30 December dat iemand die aan het hardlopen was een fiets had zien liggen in een sloot op De Horst richting peize. Ik ben toen sochtens op 31 December met mijn brommer die hele weg afgereden zoekend naar die fiet maar kon helaas geen fiets meer in een sloot ondekken. Ik weet dus helaas niet om wat voor een fiets het gaat maar misschien is het een idee om eens met die honden over de horst te gaan? Misschien is daar wel een spoor

11 februari 2019 om 23:18
rolf zegt:

Mensen de fiets is dus nog steeds zoek… Blijf ernaar uitkijken..

Wil ook even duidelijk maken… Het lichaam is gevonden nabij de Winschoterkade en de Steenstilbrug..

NIET de trombrug zoals ik sommigen hoor

15 februari 2019 om 12:30