De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 3 december, 2022

maandag 15 december 2014

Nieuws:

Van ambtenaar tot uitvaartverzorger

Door: Redactie

“Ik verbind me met wat ik doe, dat deed ik ook bij de gemeente, in Haren.” Sil van Hettema werkte ruim een jaar als interim leidinggevende Sociale Zaken en WMO, nog in het oude gemeentehuis aan het Raadhuisplein. Nu komt ze nog steeds regelmatig in het dorp, maar dan in een andere rol:  als uitvaartbegeleidster.

Dec28 hettema

Door Gonneke Bonting

Zelf woont Sil van Hettema (50) in de stad, waar ze jarenlang een training- en adviesbureau runde, samen met haar partner. “Ik werk vanaf mijn achttiende”, vertelt ze. “Ik houd van werken met mensen in complexe situaties, als er veel tegelijk geregeld moet worden. Op het gemeentehuis speelde van alles. De directeur vertrok, er kwam een reorganisatie aan en de WMO was in beweging. Het is in al die hektiek belangrijk oog te hebben voor de mensen die het werk doen en je daarmee te verbinden.”

Begin 2011 merkte Sil dat ze interimwerk minder leuk ging vinden. Ze laste een bezinningsperiode in. “Urenlang heb ik zitten nadenken, hier in mijn tuinhuisje”, zegt ze. We zitten in het prieeltje in de tuin achter haar huis. Het is er heel stil.

“De rust deed wat het altijd met me doet”, zegt ze. “Ik dacht na over leven en dood. Eigenlijk is dat al mijn hele leven lang mijn thema. En opeens viel het kwartje. Terwijl ik hier zat in het najaarszonnetje wist ik opeens heel zeker: ik word uitvaartondernemer.”

Details

Veel uitvaartbegeleiders kiezen voor hun beroep nadat ze een uitvaart bijwonen die ze slecht vinden. “Dat geldt voor mij zeker niet”, zegt Sil. “Maar uiteraard moet een uitvaart honderd procent goed zijn. Geen afscheid is zo groot als de dood.” Ze volgde een mentortraject via de Kamer van Koophandel en deed de opleiding tot uitvaartleider bij Meander Uitvaartopleidingen  in Zwolle.

Sil legt uit waarom ze goed is in haar vak. “Ik merk veel details op”, zegt ze. “Regelmatig kom ik ingewikkelde familieverhoudingen tegen. Samengestelde gezinnen, familieleden die elkaar niet meer willen spreken, nabestaanden die ontzettend boos of verdrietig zijn. Dan is het belangrijk om goed in de gaten te houden wat iedereen wil of juist niet wil. Wat helpt, is dat ik werk zonder oordeel. Ik vind er niks van. Niets is raar of vreemd. Een uitvaart draagt bij aan een goede rouwverwerking en je kunt het maar één keer doen. Dus wil ik dat het goed gaat. En goed is het als de nabestaanden er een fijn gevoel aan overhouden.”

Misverstanden

Sil verzorgde inmiddels verscheidene uitvaarten. Ze komt binnen op het voor de hand liggende moment dat er iemand is overleden, maar het kan ook eerder. “Steeds meer mensen willen vooraf dingen weten over hun eigen uitvaart of leggen dingen vast”, vertelt ze. “Heel vaak ruim ik misverstanden op. Nee, het maakt niet uit waar je bent verzekerd en ja, je mag altijd zelf je uitvaartbegeleider kiezen. Over de kosten krijg ik ook vaak vragen. Een eerste gesprek is trouwens gratis. Ik kom graag kennismaken, advies geven en mijn uitvaartwensenboekje brengen.”

Meer informatie: www.memorum.nl

1 reactie

T.A.J van de Water zegt:

fijn, je weer ’n beetje beter te hebben leren kennen

23 november 2022 om 21:21

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.

Poll - uw mening telt

Vuurwerkverbod wat mij betreft...

Ga naar het Poll archief