De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 21 Mei, 2024

maandag 28 mei 2018

Nieuws:

VOLE klaagt over nachtelijke vlucht GAE zondag

Door: Redactie

Jan Wittenberg heeft zich vandaag namens VOLE (die kritisch is over de luchthaven) beklaagd over Groningen Airport Eelde. Zondagavond kwam een vrij zwaar toestel over Haren en Glimmen vliegen tegen het middernachtelijk uur. Volgens Wittenberg overtreedt GAE daarmee regels en afspraken.

Wittenberg: “De openingstijden van luchthaven Eelde zijn wettelijk vastgelegd: na 23.00 uur mogen er geen vliegtuigen landen. Alleen bij onverwachte vertragende omstandigheden, die op het moment van vertrek redelijkerwijs niet voorzien hadden kunnen worden, mag tussen 23.00 en 24.00 geland worden. Op zondag 27 mei vertrok er een vliegtuig van Nordica om 23.01 van Kopenhagen en landde om 23.50 in Eelde. Deze vluchttijden waren al dagen van te voren aangekondigd. Er is dus geen andere conclusie mogelijk dan: GAE overtreedt doelbewust en gepland de wet- en regelgeving. VOLE heeft een klacht ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport en zal aangifte doen bij het Openbaar Ministerie. Juist op mooie warme dagen als mensen de ramen open hebben worden omwonenden van de luchthaven uit hun slaap gewekt als na 11 uur ’s avonds vliegtuigen laag overkomen. Het gaat hier niet om kwajongens met een brommertje, maar om de directie van een luchthaven die hiermee aangeeft zich niets van de omgeving aan te trekken.”

11 reacties

lanting zegt:

Jeetje wat een misselijk mannetje

Jaap Dekker zegt:

Bevend wacht de querulant op het toestel uit Kopenhagen. Om 23.00 hoort hij nog steeds niet het geluid waar hij voor leeft, het geluid dat zijn leven nog betekenis geeft. Pas om 23.50 hoort de querulant het zo kenmerkende gezoem van het vijfde vliegtuig dat vandaag zal landen. Te laat. Hij is te laat! Bevend van genot pakt de querulant zijn rode leesbrilletje van zijn neus. Hij heeft ze. Hij zal ze pakken en niet meer loslaten.

De vrouw van de querulant ligt dan al in bed. Ze slapen al jaren niet meer samen. Ze laat ‘m maar begaan. Vers in haar geheugen ligt nog de knallende ruzie van vier jaar geleden. Toen zou ze met een groep vriendinnen naar de Algarve. Vanaf Eelde. Op straffe van ontbinding van het huwelijk ging het niet door. In plaats daarvan is ze samen met de querulant naar het Van Gogh Museum geweest. In de Saab uiteraard.

De querulant leeft bij de gratie van de luchthaven. De geluidoverlast is voor de querulant een drug die hem in beweging houdt en zijn adrenaline doet stromen. Naast zijn pijp en de NRC (“’t Avondblad”) is die adrenaline verslavend voor de querulant. Het slechtste nieuws voor hem zou zijn als de luchthaven sluit. Nu heeft hij beet, als een pitbull. Nooit laat de querulant meer los. Leve de luchthaven, prevelt de querulant nog. Eindelijk kan hij gaan slapen.

joost zegt:

U mag wel kritisch zijn, maar vanwaar zo vijandig! Heeft u zo’n podium nodig? Is dat de toon die VOLE wil aanslaan? U zou uw energie eens anders moeten gebruiken. Ga iets doen voor een goed doel? Leven en laten leven.

Ernst zegt:

Mij viel het ook op dat er zondag anders gevlogen werd. Tweemaal een stijgend vliegtuig dat over de bebouwing van Haren vloog (normaal vliegen ze bij oostenwind eerst rechtdoor richting Hoogezand, nu bogen ze af richting Haren). Zou mij niet verbazen als dat ook niet mag. Goed dat er mensen zijn die tegen dit soort acties in touw komen. We worden in Nederland al genoeg ‘geschiphold’!

Leo Nederpel zegt:

Misselijkmakend is de sinds enige tijd weer de toenemende herrie die het vliegverkeer rond GAE pal over en langs het centrum van Haren veroorzaakt. Tijd de niet voor niets vastgestelde vertrek- en aanvliegroutes weer eens te gaan respecteren! Herinneren wij ons de veroordelingen van de Haagse Nationale ombudsman met de nummers 2003/096 en 2003/097 van het stelselmatige onbehoorlijk handelen van die GAE-kliek daar nog? Ik wel!

boeing zegt:

Waarom dat gezeur over die Boeings. Wat veel irritanter is zijn die twee motorige vliegtuigjes die je op kilometers afstand hoort aankomen en die nooit weg lijken te gaan en soms zelfs rondjes vliegen. Maar daar hoor je niemand over. Ik wil wel meer vakantievluchten en minder sportvliegtuigjes.

Jacob zegt:

Lees ik nu echt bij sommigen dat vastgelegde afspraken zomaar genegeerd mogen worden?
Het moet niet gekker worden. O wacht, Wiebes geeft het voorbeeld, ja, dan mag het.

Wim zegt:

Goed dat er mensen als Jan zijn die de vinger aan de pols houden, mij viel ook het extra geluidsvolume op de laatste tijd, en Jaap ga een fictieroman schrijven

Wim zegt:

Goed dat er mensen als Jan zijn die de vinger aan de pols houden, het extra geluidsvolume viel mij ook al op, en Jaap ga een fictie-roman schrijven.

Alko zegt:

Die drie grote vliegtuigen die per week overvliegen huilie huilie

Ik woon in het midden van het land en hier vliegen elk uur vijf vliegtuigen en ja die hoor ik maar ik heb een leuk leven en houdt me daar mee bezig..

Jan je bent een zeur

Baguette zegt:

@ Die mensen die roepen dat je niet zo moet zeuren over het geluid: daar gaat het niet over.

Het gaat om afspraken die genegeerd worden. Bij de kleine vliegtuigen is dat al regelmatig (onnodig vliegen over centrum Haren en andere delen waar dit niet is toegestaan), bij grote tot nu toe gelukkig nog incidenteel. Het is dus goed om de vinger aan de pols te houden. Afspraken zijn er niet voor niets. Het feit dat er elders meer vliegtuigen zijn Alko heeft daar niets mee te maken.

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Ik mis een goede sportwinkel in Haren.

Ga naar het Poll archief