De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 13 augustus, 2022

vrijdag 19 december 2014

Nieuws:

Wethouder: Geen weg terug in bouwplan DHE

Door: Redactie

Wethouder Michiel Verbeek zegt dat er ‘hoe dan ook’ een woningbouwplan moet komen langs de Oosterweg in Haren. Als de Raad van State het huidige plan onderuit haalt zal er snel een nieuw plan moeten worden ontworpen om de schade te beperken. Weilanden zullen het in zijn ogen niet blijven, omdat daarvan geen opbrengst is te verwachten. Verbeek zegt dit in een interview, dat vanaf vandaag integraal te horen zal zijn op deze website via: http://youtu.be/XWliJtROdrE

In het gesprek legt hij uit welke belangen er spelen voor de gemeente Haren. Die hebben te maken met miljoenen euro’s. Als het bouwplan niet doorgaat heeft de gemeente weliswaar nog een aandeel in de gronden, maar als die vervolgens niets opleveren kun je daarvan geen brood kopen. De gemeente heeft de aankoop van gronden en de ontwerpfase voorgefinancierd. Het gaat ook daar om miljoenen (totale post is 20 miljoen euro). Dat geld heeft Haren geleend en betaalt daarover nu rente.

Michiel Verbeek tijdens het interview dat later vandaag online komt te staan.

Michiel Verbeek tijdens het interview dat later vandaag online komt te staan.

 

3 reacties

zuchtje zegt:

Michiel heeft natuurlijk gelijk. Op het moment dat de Raad van State dit plan afkeurd, moeten er alternatieve plannen zijn. Ik ben het oneens met hem dat je die dan zo snel mogelijk moet maken; Dit moet je al klaar hebben liggen!

De kans is naar mijn mening aanwezig dat het plan wordt afgekeurd op de intensiteit (té veel woningen per hectare) en de infrastructuur. En ik zou dit in beide gevallen heel begrijpelijk vinden.

Ten aanzien van de rol die de gemeente speelt, snap ik niet dat het zo kán en mág zijn, dat een gemeente zélf speculant is. Ze koopt éérst grond, om vervolgens het bestemminsplan aan te passen. Dat is toch de opzet geweest? En speculeren doe je niet met gemeenschapsgeld, dat is althans wat ik er van vind.

Gelukkig heeft meneer Verbeek net een huwelijksaanzoek gedaan aan de gemeente Tynaarlo. Is de huwelijkskandidaat ook op de hoogte van dit mogelijke financiële debacle? En staat Tynaarlo er ook voor open om financiëel bij te springen?

Op het moment dat de Raad van State het plan afwijst, is het logisch dat er een mindere opbrengst zal zijn dan daar waar de gemeente op heeft gerekend. Heeft de gemeente behalve een alternatief plan, ook een alternatieve begroting?

19 december 2014 om 11:30
prat zegt:

Haren de krant wordt Haren de multimedia. Prima idee. Want nieuw is nieuws alleen geen nieuws is ook soms nieuws. Weet iedereen nog? open space dagen, wat dat zijn? Gewoon inloop dagen maar dan zonder fratsen! Iets nieuws gehoord/gezien? Nee dus. Verkennen van fusie met Tynaarlo, maar dat is geen antwoord op de gestelde vraag, van wat gaan we doen? Nee omzeil de discussie over de provinciegrens, Je mag er wel overheen kijken, maar gelukkig hoef je dan geen besluit te nemen. Op 12 januari valt er een besluit, maar waarover? Over een afscheid van de provincie Groningen over aansluiting bij Drenthe Over wat eigenlijk? Gewoon over niks, behalve als er wordt besloten tot het voorstel Groningen, Haren Ten Boer.

19 december 2014 om 17:01
zuchtje zegt:

Ben benieuwd naar 12 januari. Tynaarlo ziet Haren al aankomen 🙂 met een énorme schuldenlast. En RvS stelt nu nóg een keer uit.

11 januari 2015 om 01:12

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.