De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 28 Mei, 2022

woensdag 24 november 2021

Nieuws:

Wethouder start samenspel biodiversiteit met Harenaars

Door: Redactie

Wethouder Jongman gaf woensdag het startsein voor de aanleg van groene elementen op speelplaats Brinkhof in Haren.

Zij heeft woensdagmiddag met een aantal buurtkinderen een bijenhotel onthuld bij de speelplaats Brinkhof in Haren. Hiermee gaf zij het startsein voor het in gebruik nemen van een Buurtwildernis. Een Buurtwildernis is een minibosje met dicht op elkaar geplante bomen en struiken, waardoor er binnen 10 jaar een soort mini-oerbos ontstaat. Door het gebruik van inheemse soorten draagt het bij aan de biodiversiteit.

De afgelopen periode zijn er nieuwe speeltoestellen geplaatst achter de Brinkhof. Een aantal bewoners nam vervolgens het initiatief voor vergroening van de speelplaats. De gemeente heeft samen met de bewoners een ontwerp gemaakt voor meer groen door een Buurtwildernis aan te leggen met zoveel mogelijk eetbaar groen. Deze vorm past goed bij de wensen van de buurt. Het ontwerp is medegemaakt door kunstenaar Merijn Vrij in samenwerking met Froukje Walstra van Earthgarden.

Wethouder Inge Jongman: “Ik vind het fantastisch om te zien dat kinderen en buurtbewoners samen oog voor het groen hebben in hun wijk. Spelen, ontdekken, het ontstaan van biodiversiteit en de natuur ervaren, alles komt samen in de buurtwildernis. En dit dankzij de samenwerking met alle betrokkenen hier bij de Brinkhof, een mooi initiatief.”

Naast het plaatsen van het bijenhotel, is er begonnen met de aanleg van de eerste bomen en struiken. Ook wordt er gewerkt aan de wilgentunnel en het planten van een kersenboom midden op het veld. Volgend voorjaar worden er kruiden rond het bosje en de kersenboom ingezaaid. Het onderhoud gebeurt deels door de gemeente en deels door bewoners, die hier een bijdrage aan willen leveren.

3 reacties

Henk zegt:

Hele mooie samenwerking tussen bewoners en gemeente. Het kan dus wel…!!

25 november 2021 om 10:54
inwonervanHaren zegt:

Wel heel leuk zo’n bijen hotel, maar bij een speelplaats? Loop je dan niet kans op het effect dat geen kind er meer durft te spelen omdat men bang is gestoken te worden?

25 november 2021 om 12:10
Ernst zegt:

De insecten die gebruik maken van zo’n hotel zijn veelal wilde bijen. Die kunnen wel steken, maar hun angel is zo klein dat die niet door de huid van de mens heen kan komen. Het is juist leuk om ze te bekijken, ze zijn er in vele maten (meest klein) en kleuren.

27 november 2021 om 21:13

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.