De krant die je leest van A tot Z
Zondag 21 Juli, 2019

woensdag 07 februari 2007

Nieuws:

Zo erg was het ooit met De Paalkoepel…

Door: Redactie


Deze foto, die ons werd gezonden door een weblezer, geeft ons een onthutsend kijkje in het jaar 1979. Herkent u dit gebouw?Ja, het is inderdaad de Paalkoepel, die nu floreert als horeca-etablissement aan de boorden van het Paterswoldsemeer. De foto vertelt het verhaal van de verpaupering, die kennelijk in 1979 had toegeslagen. De tijd heelt, in dit geval.

Even kijken naar de historie van dit gebouw:

Een kopje thee, een glas wijn en een stuk geschiedenis
In het oorspronkelijke theehuis dat nu “de Paalkoepel” heet, werd er nog wel eens wat anders gedronken dan thee. Rond de Eerste wereldoorlog vergaderde het Waterschap Zuidoost Drenthe met veel plezier, omdat de wijnkelder er zo geweldig goed was. En hoewel waterschapsvoorzitter Jan Evert Scholten (1819-1918) een verwoed drankbestrijder was, mocht deze ook graag een glas nuttigen van het edele vocht. door hem zelf bewaard.
Evert, zoon van Willem Albert Scholten die de grondlegger was van de aardappelverwerkingsindustrie AVEBE, bouwde het theehuis in 1908 aan de grintweg tussen Haren en Paterswolde, die toen Kustweg heette en nu Meerweg. Zijn familie, vrienden en andere bevoorrechten kwamen op zondagen verpozen, genietend van het fraaie hoge uitzicht over het meer.

Tussen 1970 en 1983 raakte de Paalkoepel in verval, maar werd in 1984 gered door het meerschap, die een stichting oprichtte en fondsen verwierf om het gebouw in oude eer te herstellen. In 1986 startte horecaondernemer Erik Versol er zijn huidige bedrijf.

(bron: www.depaalkoepel.nl)

De foto werd ons gezonden door de heer Jan Wagenaar.

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.