De krant die je leest van A tot Z
Maandag 24 Juni, 2019

dinsdag 08 januari 2019

Nieuws:

Update 8 januari: Speuren met honden naar vermiste R.J. Huter. Zoek mee!

Door: Redactie

De heer R.J. Huter (72), die 29 december om 10.00 uur voor het laatst is gezien toen hij Albert Heijn aan de Kerkstraat verliet, is nog steeds spoorloos en de situatie is zorgwekkend. Afgelopen weekend is er twee dagen gezocht met speurhonden van Signi Zoekhonden. Dat levert nieuwe informatie op, die kan helpen bij het zoeken.

De honden maken het volgende duidelijk: De heer Huter is zaterdag 29 december rond 10.00 uur per fiets over de Jachtlaan en Onnerweg gereden. Op de spoorwegovergang Onnerweg heeft hij een pad genomen dat tussen de rails loopt langs de lijnwerkplaats van ProRail. Hij is blijven rijden, langs het rangeerterrein. Later wellicht lopend met fiets aan de hand. Ter hoogte van de spoorbrug Gieselgeer werd het spoor zwakker. De hondengeleiders denken dat de heer Huter het pad ter hoogte van de overweg Hoge Hereweg weer heeft verlaten. Hij kon toen linksaf door het bos richting Noordlaren en rechtsaf weer richting Haren.

Het ligt voor de hand dat hij linksaf is gegaan (hij kwam immers net uit Haren), door het bos in de richting van Noordlaren. Dat sluit aan op de tip van een getuige, die heer Huter zondag (een dag na de vermissing) met de fiets aan de hand heeft zien lopen langs de Osdijk, dwars door de Onnerpolder ter hoogte van Noordlaren. Daar heeft de politie ook in het water gezocht op een bepaalde plaats. Zonder resultaat.

Het gaat om een donkerrode damesfiets met twee fietstassen (zwart wit geblokt).

Hoe kunt u meezoeken?
Er is een theorie dat de heer Huter dus zondag 30 december nog in leven was. Wellicht heeft hij in verwarde toestand een schuilplaats gezocht en gevonden. Een schuur of hok in het bos of veld. Controleer alle verlaten schuilplaatsen. Als u de heer Huter aantreft, bel de politie. Hij is het laatst gezien in een spijkerbroek, groene jas en geblokt overhemd. Gezien de urgentie: zoek niet morgen, maar vandaag!

Over de honden
Signi Zoekhonden wordt doorgaans ingeschakeld door de familie van vermiste personen. Signi zoekhonden is – onder de bezielende leiding van Esther van Neerbos en Janette Kruit – een non-profit stichting, die ten doel heeft om vermiste mensen (levend of overleden) op te sporen met behulp van zoekhonden en een professioneel duik-, sonar-, vaar- en grondonderzoek team.

Sinds 2004 zoekt de stichting wekelijks met haar honden in de meest uiteenlopende omstandigheden naar vermiste personen. Deze intensieve inzet vraagt niet alleen het uiterste van de honden, maar ook van de 50 vrijwilligers die Signi telt. De stichting is uniek in haar inzet, prestaties, volharding, belangeloosheid en professionaliteit.

Naast de zoekacties in Nederland heeft Signi zoekhonden haar expertise ingezet in diverse internationale rampgebieden. Zo was er o.a. inzet tijdens de Tsunami in Japan en de aardbeving in de Filipijnen. In de werkzaamheden van Signi zoekhonden staat één ding centraal: het vinden van vermiste personen en daarmee het beëindigen van de onzekerheid die achterblijvers treft in vermissingszaken.

foto: Signi

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.