De krant die je leest van A tot Z
Maandag 24 Juni, 2019

zaterdag 12 januari 2019

Nieuws:

Update vermissing Rob Huter uit Haren: 12 januari 2019

Door: Redactie

De afgelopen dagen is na oproepen in de media in toenemende mate uitgekeken naar Rob Huter (72) uit Haren, die op zaterdag 29 december spoorloos verdween. Hij had tegen zijn vrouw gezegd dat hij fietsenwinkels in Groningen ging bezoeken, maar fietste op een rode damesfiets rechtstreeks naar Albert Heijn in Haren. Dat was om 10.00 uur. Sindsdien is hij spoorloos.

Vandaag (12 januari) wordt opnieuw met honden gezocht.


De situatie
Vorige week hebben honden van Signi zijn mogelijke spoor gevolgd. Dat leidde vanaf Albert Heijn langs de Jachtlaan en Onnerweg naar de spoorwegovergang Onnerweg. Daar wezen de honden de weg tussen de rails door naar het zuiden (een pad voor spoorwegwerkers). Het spoor eindigde rond de brug Giezelgeer en het vermoeden is gerezen dat de heer Huter Appèlbergen is ingefietst. Dat zou dus zaterdag 29 december rond 10.15 uur geweest kunnen zijn.

Een dag later kreeg de politie de melding van een vogelaar, die op de Osdijk (pad vanuit Onnen naar het Zuidlaardermeer) iemand zag lopen die sterk leek op de heer Huter. Men heeft de onbekende man met de fiets aan de hand in het gezicht kunnen kijken (hij liep in de richting van het meer). Honderd procent zekerheid dat hij het is geweest is er niet, maar het is voor de politie op dit moment vrijwel het enige aanknopingspunt. Daarom heeft het zoeken zich de laatste dagen geconcentreerd op en rond de Osdijk. Dat is polderland met stukken bos en water. Het is gebied van Groninger Landschap en dat mag niet worden betreden. Een BOA van Groninger Landschap houdt een oogje in het zeil om te voorkomen dat zoekers kris kras het kwetsbare gebied ingaan. Wat dat betreft heeft de politie de coördinatie.

Drone
Gisteren is op particulier initiatief een drone ingezet om te zoeken en daarbij werden twee verstopte locaties gelocaliseerd. Een vervallen bootshuisje en een caravan. De politie heeft deze melding zeer serieus genomen. Later bleek dat het bootshuisje door de recherche al was doorzocht. De caravan was ook voor de politie nog onbekend. Gisteren heeft men deze ook gecontroleerd. Van de heer Huter ontbreekt echter nog steeds ieder spoor. Het is niet ondenkbaar dat de politie later zelf ook nog met een drone gaat zoeken.

De heer Huter heeft tot nu toe nergens geld opgenomen en zijn mobiele telefoon staat uit. Voor zijn vrouw een zeer pijnlijke en wanhopige situatie.

Nieuwe zoekactie
Vandaag, zaterdag 12 januari, zijn er nieuwe activiteiten te melden. De speurhonden van Signi zijn andermaal vanuit Brabant naar Haren gereisd en zetten hun letterlijke speurtocht voort. Wellicht wordt dan bekend in welke richting de heer Huter is gereden op 29 december. De speurhonden kunnen kennelijk na weken dit spoor nog oppikken, met hulp van een kledingstuk van de vermiste Harenaar.

Een tweede offensief komt van zoekhonden. Een team van Dutch Rescue Dogs uit onze regio gaat vandaag ook op pad in een geselecteerd gebied. Zoekhonden speuren niet, maar kunnen op honderden meters afstand een persoon ruiken (levend of overleden) die in een verstopte locatie zit of ligt. Daar zijn de honden speciaal op getraind (ze slaan niet aan bij normaal bewegende personen) en ze worden ook ingezet in rampgebieden, zoals na aardbevingen.

Mocht u de zoekende of speurende honden tegenkomen, is het belangrijk dat u zich niet met het zoeken gaat bemoeien. De vorige update leest u hier: http://www.harendekrant.nl/nieuws/update-10-januari-gerichte-zoekvragen-maar-nog-geen-spoor-van-robert-huter-72/


Aan alle lezers wordt gevraagd hun verlaten schuurtjes of garages, ook in Haren, even te controleren
!

In de vorige update staan een paar gerichte zoekvragen voor het publiek in Haren, Glimmen en omgeving.

Hoe kunt u meezoeken?
Er is een theorie dat de heer Huter dus zondag 30 december nog in leven was. Wellicht heeft hij in verwarde toestand een schuilplaats gezocht en gevonden. Een schuur of hok in het bos of veld. Controleer alle verlaten schuilplaatsen. Als u de heer Huter aantreft, bel de politie. Hij is het laatst gezien in een spijkerbroek, groene jas en geblokt overhemd. Gezien de urgentie: zoek niet morgen, maar vandaag!

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.