De krant die je leest van A tot Z
Zondag 21 Juli, 2019

vrijdag 19 april 2019

Column:

Column Huub van ‘t Hek (april 2019)

Door: Redactie

Yuda en Judas

Huub van ‘t Hek

“Sta op en herinner je jezelf” is een prachtig citaat van de gnostische wijsheidsleraar Yehoshua, roepnaam Yeshu, in het latijn Jezus. Hij stelt, dat de kernopdracht van het leven is om te doorgronden wie je bent en wie je bent bedoeld te zijn. Als dat is gelukt, weet je hoe je dienstbaar kunt zijn aan de gemeenschap waarin je leeft. Die zoektocht succesvol afleggen is niet voor iedereen weggelegd. Omdat de weg, het zoeken en de bestemming niet voor iedereen gelijk is. Jezelf uitleveren aan een collectief, is hetzelfde als jezelf dood verklaren. De gnostiek zegt, dat je dagelijks de keus hebt om uit die dood op te staan: “Sta op en herinner je jezelf”.

Ziedaar Yuda, de vriend van Yeshu. Yuda dicht zijn vriend alle Messiaanse krachten toe die er maar zijn. Yeshu spreekt in metaforen, die Yuda niet begrijpt. Yuda neemt de tekst over de dood en het opstaan heel letterlijk. Het geloof in zijn vriend zit heel diep. Yuda is een geloofsfanaticus geworden. Hij gelooft heilig, dat zijn vriend Yeshu na zijn dood weer zal opstaan om zichzelf opnieuw te herinneren. Yuda heeft zijn vriend Yeshu dus niet verraden.

“Judas” is een belangrijk boek van de hand van Amos Oz. Omdat het ons leert hoe wij worden omringd door het verraad. Hoeveel Judassen er zijn doorgedrongen tot de hoogste posten in Kerk, Staat en Bedrijfsleven. Dat moge zo zijn, maar het tij is wel aan het keren. Overal zien wij nieuwe en mooie initiatieven van mensen die zijn opgestaan uit de dood van de masculiene hiĆ«rarchie. Die zichzelf niet meer uitleveren aan een of ander verraderlijk collectief.
Actueler dan in de film “Roma” is het ons niet getoond. Gewone vrouwen zijn dienstbaar aan de gemeenschap met zorg en arbeid. Zij houden de kinderen in leven, houden het huis schoon en zorgen dat er eten op tafel is. Sta op en herinner je dit voorbeeld.

1 reactie

Prat zegt:

Even een vraag de kop is Yuda en Judas. Dus Judas en Judas. Als dat klopt prima maar dan komt de titel wel erg dicht bij de schrijver van dit stuk Huub en Huub.

19 april 2019 om 21:56

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.