De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 19 januari, 2022

woensdag 05 januari 2022

Nieuws:

18 januari: Cisca Wijmenga en Jackie Dekens spreken in Haren – ‘Lifelines’ onze Noordelijke trots

Door: Redactie

Prof. dr. Ciska Wijmenga en Jackie Dekens bieden hun publiek een kijkje achter de schermen van Lifelines, een onderzoeksprogramma dat moet leiden tot gezonder ouder worden. Het duo spreekt op dinsdagavond 18 januari in de Ontmoetingskerk aan de Sterremuurweg in Haren.

Lifelines draagt bij aan het doel om mensen in de toekomst gezonder oud te laten worden. Dat doen we door van een grote groep deelnemers allerlei gegevens en lichaamsmaterialen zoals urine, bloed en haar te verzamelen en dit beschikbaar te stellen aan onderzoekers. Sinds 2008 hebben 167.000 inwoners uit Noord-Nederland voor het bevolkingsonderzoek Lifelines honderden vragenlijsten over gezondheid, leefstijl en welzijn ingevuld. Met de 8 miljoen potjes bloed, urine, ontlasting en weefsel die ze ook afstonden is een enorme biobank gebouwd. Onlangs is de derde screeningsronde gestart waarin alle deelnemers opnieuw biomonsters afstaan en vragenlijsten invullen. Daarmee helpen ze wetenschapers -en uiteindelijk ons allemaal – om uit te vinden hoe we gezonder oud kunnen worden. Met het aantal deelnemers (een op de tien mensen in Noord-Nederland doet mee), verdeeld over drie opeenvolgende generaties, de diversiteit aan verzamelde data en de lange volgtijd is een unieke dataverzameling voorhanden. Dit maakt het mogelijk om op veel manieren te onderzoeken welke risicofactoren het ontstaan en het verloop van ziekte en gezondheid beïnvloeden, en factoren die kans op ziekte kunnen voorspellen zoals genetische risicoprofielen en de samenstelling van de bacteriën in de darmen. Tijdens de corona pandemie bleek Lifelines een belangrijke bron van onderzoek. Door 25 keer vragenlijsten af te nemen werd inzicht gekregen in het verloop van de pandemie en de corona klachten, hoe mensen zich aan de maatregelen houden, het effect op werk en welzijn, onderliggende genetische factoren etc. Middels de Corona Barometer is de informatie inzichtelijk voor iedereen beschikbaar gemaakt.

De duolezing in Haren, die vanwege de pandemie enkele malen is uitgesteld, is een initiatief van het Nutsdepartement Groningen en Haren en de Commissie Letteren van de Culturele Raad Haren.

Prof. dr. Cisca Wijmenga heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het begrip van de genetica van complexe, veelal chronische, aandoeningen. In haar onderzoek combineert ze onderzoek binnen Lifelines met onderzoek bij patiënten met auto-immuunziekten, en in het bijzonder coeliakie. Wijmenga is tevens een van de trekkers van het onderzoek naar ‘organen op een chip’. Door middel van een ‘darm-op-een-chip’ kan ze niet alleen diepgaander onderzoek naar coeliakie doen, maar ook de rol van darmbacteriën in ziekte en gezondheid bestuderen.

Jackie Dekens, projectmanager bij het CDI: ‘Living Lab Newborn is een real life laboratorium, bij de gezinnen thuis.’ UMCG, Center for Development & Innovation (CDI), Lifelines, Philips en de Life Cooperative van noordelijke mkb’ers bundelen hun krachten in het project Living Lab Newborn om nieuwe producten te ontwikkelen die helpen bij een zo goed mogelijke start.

Dinsdag 18 januari, aanvang 20.00 uur

Prof. dr. Ciska Wijmenga en Jackie Dekens over ‘Lifelines’

Entree € 7,00, leden Nut gratis op vertoon lidmaatschapskaart

Ontmoetingskerk, Sterremuurweg 4, 9753 AV Haren

Reserveren tot 16 januari, aanmelden (verplicht), alleen via bijgaande link: https://www.supersaas.nl/schedule/geboekt/GEBOEKTINHAREN

De dan geldende coronamaatregelen zijn van kracht.

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.