De krant die je leest van A tot Z
Maandag 20 september, 2021

zondag 30 juni 2019

Nieuws:

Mango Mobility Emmalaan Haren staat in lichterlaaie (met doorlopend updates)

Door: Redactie

Zondag 30 juni 21.20 uur: Zondagavond rond 21.15 uur is de brandweer uitgerukt naar een melding over een brand aan de Emmalaan in Haren. Foto boven: J. Lameris 112Groningen/Haren de Krant. Foto onder: Jeroen van de Ploeg 112Groningen/Haren de Krant. 

Het blijkt te gaan om de showroom van Mango Mobility aan de Emmalaan 31 te Haren. Deze showroom staat vol met scootmobielen en 45-km voertuigen. De rookwolken zijn tot in de verre omtrek te zien. In het pand is tevens Stern Autopoint gevestigd. Rond middernacht zijn wij gestopt met het plaatsen van updates. Zodra er nieuws is leest u het hier.   Verderop in dit artikel ziet u een foto van het pand kort na de bouw en een foto van het pand zoals het er tot vandaag uitzag. Verder ziet u bewegende beelden van het blussen. Duidelijk is te zien dat de brandweer weinig kan uitrichten tegen de kolkende vlammenzee. Rond 23.30 uur arriveerde burgemeester Peter den Oudsten van de Gemeente Groningen om de situatie in ogenschouw te nemen (zie foto elders in dit verslag). Rond middernacht meldde de brandweer dat het blussen nog uren gaat duren en dat de rook zal neerslaan op woningen. Daarom adviseert men nog steeds ramen te sluiten en ventilatie uit te zetten (0.00 uur): “Haren: we zullen nog zeker een aantal uren aan het blussen zijn. Door het blussen kan de rook dalen, daarnaast kan de windrichting vannacht veranderen. We adviseren iedereen in Haren om uit voorzorg ramen te sluiten en ventilatie uit te zetten.”

Update 21.48 uur: De bedrijfsleider is met spoed onderweg en is erg geschrokken. Hij memoreert tegenover deze krant dat de showroom vol staat met voertuigen met accu’s en ander brandbaar materiaal.

Update 22.24 uur: De brand is opgeschaald naar ‘grote brand’ en er schieten korpsen uit de omgeving te hulp. Via Burgernet krijgen omwonenden het advies om ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te zetten. Het is niet duidelijk of er asbest in het gebouw zit. Het pand is gebouwd in het begin van de jaren 70 en toen werd nog veel asbest verwerkt in gebouwen.

Update 22.35 uur: Er komt hulp van de korpsen Assen, Ten Boer, Loppersum. Mensen in de buurt vragen zich af hoe het met asbestdeeltjes zit. Ramen dicht houden. Omwonenden voelen de hitte rond hun woningen.

Update 22.40 uur: De politie waarschuwt via Twitter uit de rook te blijven. Men zegt: “Haren: momenteel brengen we in kaart hoe de rook zich verspreidt en welke gebieden hier mogelijk last van hebben of kunnen krijgen. Nogmaals: blijf uit de rook.” Er wordt niet gesproken over mogelijke asbestdeeltjes.

Update 22.43: Er is in onze regio een NL Alert noodwaarschuwing uitgegaan: ‘Grote brand met rook aan de Emmalaan Haren. Ramen en deuren sluiten en ventilatie uitzetten.”  De brandweer waarschuwde vanaf 21.45: “Haren: bij de brand komt veel rook vrij. Indien u last heeft van de rook sluit dan ramen en deuren en schakel indien uw mechanische ventilatie uit. Inmiddels is opgeschaald naar “grote brand”

Update 23.00 uur: De brandweer haalt enkele omwonenden uit hun woningen. Uit alles blijkt dat er geen slachtoffers of gewonden zijn te betreuren. Er was waarschijnlijk niemand in het pand. De bedrijfsleider laat officieus weten niet te weten of er (veel) asbest in het band was verwerkt.

Update 23.10 uur: De omwonenden die hun huizen moesten verlaten worden in de kantine van de brandweer voorzien van koffie en thee, zo laat één van hen ons weten.  Er lopen veel mensen over de Westersedrift met spullen die zij uit voorzorg meenemen. Enkelen dragen mondkapjes.

Update 23.20 uur: Martin Drent meldt via RTV Noord ter plaatse dat de brandweer alert is op vallende vuurdelen op de rieten daken in de omgeving. Aan de Westersedrift staan verschillende huizen met een rieten dak. Hij meldt dat ongeveer tien omwonenden zijn geëvacueerd.

Update 23.35 uur: Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen is ter plaatse gearriveerd om poolshoogte te nemen.

Update 23.50 uur: De brand is nog niet onder controle en laait op dit moment weer op. Foto (112Groningen/Haren de Krant) onder is van 23.48 uur. De website van www.112groningen heeft trouwens vanavond een storing ondervonden door de plotselinge explosieve bezoekersaantallen (‘enkele duizenden tegelijk’). Martin Nuver van 112Groningen denkt dat dit te maken heeft met het feit dat de rookpluimen in de wijde omtrek te zien waren en iedereen wilde weten wat er aan de hand was. De storing is snel verholpen.

Update 23.58 uur:  Landelijke media, zoals NOS.nl  doen verslag van de brand in Haren.

Update 0.00 uur: Op last van de brandweer heeft Rijkswaterstaat de op- en afritten ‘Haren’ op de A28 afgesloten voor het verkeer. Intussen zijn er broodjes aangerukt voor de ongeveer tien bewoners die hun woningen moesten verlaten. Eén van hen is Anne Boersma, die de situatie als ‘beangstigend’ omschreef (bron: RTV Noord).

EINDE REALTIME UPDATES 0.08 UUR

 

 

Spectaculair blussen op hoogte (film 112Groningen/Haren de Krant)

Film situatie kort na het uitbreken van de brand.

 

 

Film van situatie 22.00 uur:

Film: situatie 23.00 uur

Foto’s: J. van der Ploeg, M. Kraan, J. Lameris van 112Groningen/Haren de Krant en van lezers.

De brand moet nog tot ontwikkeling komen…

Dan is er geen houden meer aan…

 

Ook te zien vanuit de wijk Harenerholt nabij Essen.

Opgeschaald naar grote brand. Hulp ingeroepen van andere korpsen.

Vanaf Scandinavisch Dorp Eelderwolde ook te zien.

En vanaf het noorden van de stad Groningen…

Vanaf de Hoornsedijk…

Het pand kort na de bouw in de jaren 70. Het werd gebouwd voor Autobedrijf J.K. van der Molen.

 Het pand zoals we het de laatste jaren kennen. De enthousiaste bedrijfsleider Dion Brouwer poseert met een scootmobiel. Foto 2015 uit het archief Haren de Krant.

 

 

4 reacties

NL Alert zegt:

Als de brand tijden aan de gang is, de straten zwart van de mensen, dan krijgen je als een van de bewoners die vlakbij woont:

NL-Alert 30-06-2019 22:43
Grote brand met rook Emmalaan Haren. Ramen en deuren sluiten en ventilatie uitzetten. Nadere info op Twitter @BRWGroningen

Wat een aanfluiting.

Redactie zegt: Beetje het geluid van een goede stuurman aan wal.

30 juni 2019 om 22:50
InwonervanHaren zegt:

Hopelijk krijgt het vuur geen grip op de omringende bebouwing, vooral aan de noord zijde lijkt me dat een spannende situatie. Sterkte!

30 juni 2019 om 22:58
Bewoner Hadewijchstr zegt:

Redactie zegt: Beetje het geluid van een goede stuurman aan wal.

Wat een reactie… NL alert is om mensen tijdig te waarschuwen. Hier ligt duidelijk een evaluatie punt voor de veiligheidsregio. Dit moet beter geborgd worden. Het gaat hier over de gezondheid van onze inwoners.

2 juli 2019 om 06:44
antoine zegt:

https://www.dvhn.nl/groningen/NL-Alert-brand-Haren-te-laat-door-technische-problemen-24610315.html

Gewoon weer een fraai staaltje technische incompetentie dus. Helaas een veel voorkomende kwaal bij de overheid.

2 juli 2019 om 18:55

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.