De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 8 december, 2021

dinsdag 23 december 2008

Nieuws:

De man met de zwarte jas zwerft door Haren

Door: Redactie


Sinds enige tijd wordt hij geregeld gezien in Haren. De man met de lange zwarte jas. Verwarde haren, oorringen en verwondingen op zijn voorhoofd. Onze webredactie sprak hem vandaag om 13.15 uur aan.Aan de Stationsweg in Haren kreeg de redactie de man met de zwarte jas in het vizier. Staande op het trottoir ontstond een vluchtig contact tussen twee werelden.

De verwondingen aan het voorhoofd had de man gisteren opgelopen in de stad Groningen, waar hij naar eigen zeggen in het ’territorium’ van anderen liep. Hij zegt: “Ik ben Hagenees en die willen ze daar niet hebben.”

De man praat enigszins met dubbele tong, maar dat komt naar zijn zeggen niet alleen door de drank. Het is een combinatie van kou, slaapgebrek en drank. Zijn Haagse tongval is onmiskenbaar. Ondanks zijn vervallen en smerige uiterlijk praat hij geen onzin.

“Ik ben geen domme jongen”, zegt hij. “Ik woonde in Den Haag en mijn huis werd afgebroken. En met mijn huurbaas zat het helemaal fout, daar wilde ik niet meer wonen. Toen ben ik naar Groningen gegaan, daar had ik vriendinnen. Maar het is met allemaal uitgegaan. Nu ben ik dus alleen en slaap ik in de landerijen tussen Haren den Glimmen. Ergens.”

Op de vraag of hij tegen kou en regen kan zegt hij dat hij zich wapent met een deken en een stuk plastic. Hij zegt nu twee of drie maanden te zwerven, maar alles wijst erop dat het al langer is. Bovendien vertelt hij net te zijn ontslagen uit een gevangenis met de naam De Blokkenpoort, die voor ons niet traceerbaar is. De man met de zwarte jas zegt daar enkele maanden te hebben vastgezeten wegens openstaande boetes. “Ik ben niet gewelddadig, als dat wel zo was had ik er wel wat langer moeten blijven, denkt u niet?”

En zo beantwoordt deze zonderling alle vragen geduldig, wankelend. Met moeite om rechtop te blijven staan. Komende van nergens en onderweg naar nergens. Als hij vraagt om wat geld om een broodje te kopen zegt de verslaggever ‘ja’. Hij legt drie euro in een besmeurde handpalm en voelt zich achteraf allerminst belazerd.

Daar loopt de man met de zwarte jas verder. De mensen die hij op zijn pad tegenkomt bestuderen plotseling de lucht of de neuzen van hun schoenen.

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.