De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 19 Juli, 2019

maandag 18 maart 2019

Nieuws:

Gesprek op het bankje bij de kerk: Abush ter Maat

Door: Redactie

Gesprekken op het bankje bij de Dorpskerk
Deze maand: Abush ter Maat (24) uit Onnen, komt als vrijwilliger op voor kwetsbare mensen. Oriënteert zich op baan in de zorg.


Hallo Abush, hoe gaat het met je? Beantwoord je die vraag trouwens altijd eerlijk of standaard met ‘goed’?
Antwoord: “Ik heb liever spontane antwoorden. Ik heb een allergie voor mensen die altijd roepen hoe goed het met ze gaat. Als het kan stel ik me liever wat kwetsbaarder op.”

Ik weet dat jij je inzet voor kwetsbare mensen. Heb ik er invloed op of ik ‘kwetsbaar’ word? Antwoord: “Kwetsbaarheid is niet verkeerd, is juist het wapen van de liefde. Ik zie kwetsbaarheid ook als kracht. Jezus kwam niet als een onoverwinnelijke op een paard aanrijden, maar werd geboren in een stal, klein en kwetsbaar.”

Welke binding hebben mensen die als klein kind zijn geadopteerd nog met hun vaderland? Antwoord: “Dat zit echt in je genen. Ik ben opgegroeid als een echte Grunneger, maar ik ontken niet mijn Ethiopische roots. Ik ben niet materialistisch, maar sterk gericht op de community en familietraditie. Vroeger bracht het me wel in verwarring, nu niet meer.”

Welk aspect van de natuur vind jij inspirerend? Antwoord: “Alles in de natuur doet het vanzelf. Wij mensen denken dat we alles moeten bedenken en maken. In de natuur domineert de dualiteit niet, zoals mensen die kennen.”

Leidt democratie niet tot compromissen waardoor feitelijk iedereen ontevreden blijft? Antwoord: “Churchill zei al: democratie is het minst slechte systeem. Nu kiezen we voor democratie om de samenleving vorm te geven, ik sluit niet uit dat we over jaren een heel ander systeem kiezen.”

Welk vak vond je op school erg leuk en waarom? Antwoord: “Geschiedenis. Verhalen over de Romeinen. Daar kunnen we heel veel van leren als het gaat om het betrekken van burgers bij het bestuur en integratie binnen de Europese Unie.”

Welke alledaagse bezigheid vind je echt niet zo leuk? Antwoord: “Alles wat met formulieren te maken heeft. Er zijn zoveel systemen die niet functioneren, daar kom je achter als je met instanties te maken krijgt.”

Ben je gelukkig? Antwoord: “Ik ben vooral dankbaar. Bij mij wisselen geluk en verdriet elkaar af, maar de dankbaarheid is een constante factor, die me ook helpt om weer uit de put te komen.”

Dank je wel Abush, het is altijd leuk om met je te praten. Tot ziens.

Foto: Bij Jo, koffie en lunch

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.