De krant die je leest van A tot Z
Maandag 15 Juli, 2019

maandag 27 mei 2019

Nieuws:

Haren als onderdeel van Groningen wordt steeds zichtbaarder

Door: Redactie

Zes maanden na de fusie Haren-Groningen wordt het ook op straat steeds zichtbaarder, dat Haren een onderdeel is geworden van de gemeente Groningen. Bovendien komen er in de raad van Groningen nu ook Harense thema’s voorbij en stropen Groningse ambtenaren de mouwen op om Harense kwesties op te lossen.

Op 28 mei organiseert de gemeente Groningen een inloopavond in het voormalige gemeentehuis om van gedachten te wisselen over de voorgenomen verhuizing van de Brinkschool. Deze verhuizing leidde in het zicht van de haven nog tot verhitte taferelen, waarin wethouder Michiel Verbeek probeerde de emoties in goede banen te leiden. Verhuizing naar de Rummerinkhof kent veel tegenstanders, waaronder de daar gevestigde Peter Petersenschool.

Dan werd vorige week in de begrotingsvergadering in het Stadhuis aan de Grote markt een oud Harens stokpaardje besproken: Stadpartij voor Stad en Ommeland probeerde bij monde van Mariska Sloot om het parkeren in december gratis te maken in Haren. Dat idee mislukte al in de Harense raad en ook nu haalde zij bakzeil. De overgrote meerderheid zag het niet zitten om Haren dit speeltje te geven.

En dan zien we natuurlijk keer op keer auto’s rijden met het logo van de Gemeente Groningen. Soms zitten er bekende Harense mensen uit de voormalige gemeente Haren aan het stuur, soms zijn het stedelingen die het terrein verkennen. We horen wisselende geluiden over de ‘overdracht’. Zo zijn er Harense medewerkers die zich verloren voelden na 1 januari, maar er zijn ook mensen die de fusie als een grote vooruitgang ervaren (‘professionaliteit’).

Ten slotte: deze weken worden de oude borden van de gemeente Haren geveld. Ze worden vervangen door de nieuwe, waarin Haren, Glimmen, Noordlaren en Onnen worden vermeld als onderdeel van de gemeente Groningen. En zo begint de fusie te veranderen van twistappel tot ‘alledaags verschijnsel’.

Heeft u concrete veranderingen ervaren? Mail aan: redactie@harendekrant.nl. We willen er in de komende krant aandacht aan besteden.

9 reacties

Stefan zegt:

Het valt me juist op dat er weinig tot niets gebeurt, buiten de in het artikel genoemde cosmetische wijzigingen (plaatsnaamborden en gemeente-autootjes, boeiend hoor – maar niet echt).
De oude gemeente Haren was de laatste jaren vleugellam gemaakt, en nou zitten we maar te wachten tot de nieuwe gemeente enige aandacht voor de Harense problematiek toont. Terwijl de urgentie bijzonder groot is.
De Brinkschool is nog niet besproken, en ook de verkeersproblematiek van de Oosterweg en de Ebelsweg nog niet.
Ook over betaald parkeren hebben we nog niets gehoord (die afgewezen motie daargelaten).
Krijgen we in Assen een betere overstap van de Intercity op de stoptrein? (ja, daar heb ik persoonlijk veel belang bij)
Wat gebeurt er met het Haderaplein?
In het coalitieakkoord stond vrijwel niets expliciets over Haren. De dorpswethouder heeft vrijwel niets te melden en neemt alleen maar wat opmerkingen mee naar de Grote Markt. En ondertussen gebeurt er dus niets. Helemaal niets. Ik had echt veel meer verwacht van die nieuwe gemeente, en dat was ons ook beloofd.

27 mei 2019 om 23:20
Peter H zegt:

Grote stap vooruit. Emotie en willekeur hebben plaatsgemaakt voor professionaliteit en resultaatgerichtheid. Met dank aan alle snobs die dit zolang hebben tegengehouden en daarmee Haren hebben later verloederen.

28 mei 2019 om 05:31
6? zegt:

Volgens mij is het 5 maanden na fusie. 6 maanden na fusie is op 1 juli

28 mei 2019 om 15:30
mimi zegt:

op 1 juli is het pas 6 maanden en niet op 1 juni.

28 mei 2019 om 15:32
Rodney G. zegt:

Beste Stefan, even voor alle duidelijkheid; haren is een onderdeel van Groningen en Groningen geen onderdeel van haren.
En haren (het gemeentebestuur) heeft zichzelf de laatste jaren van haar bestaan vleugellam gemaakt.

29 mei 2019 om 10:43
zalwel zegt:

@PeterH.
Is maar hoe je het wilt zien. Het veranderen van plaatsnaambordjes zegt wat mij betreft niets over professionaliteit en resultaatgerichtheid. Tot nu toe is dit het enige verschil dat ik heb gezien. Met betrekking tot onbetaald parkeren denkt de fusiegemeente er immers precies zo over als voormalig gemeente Haren.
De vuilniswagens met het logo van de gemeente Groningen denderen nog met dezelfde (te hoge) snelheid door de woonwijk, het gras wordt nog steeds gemaaid (echter het nu wel om zes uur ‘s avonds ipv overdag) etc.
Wel mogen we nu als inwoners van de voormalige gemeente Haren nu wederom mee gaan betalen aan een veel te duur stadhuis. Want geloof mij, ook dit gaat straks ver over het budget heen. Net als het Forum en de ringweg. Als dat getuigt van professionalisme deed de gemeente Haren het dus niet zo slecht.
Ik ben eigenlijk best wel benieuwd wat er dan verloederd is in de gemeente Haren. Zal hem aan mij liggen want ik zie het niet.

29 mei 2019 om 11:27
jopie zegt:

@zalwel…. Ringweg is niet van gemeente, provincie zal dat moeten bekostigen…
Forum wordt voor meer dan 55% betaald uit subsidies…

ene verloedering… ik weet niet waar je woont, maar de laatste jaren is er slecht of geen onderhoud gepleegd in Oosterhaar. Ik heb gemerkt dat ze in elk geval nu het onkruid hebben verwijderd bij de parkeerplaatsen.

29 mei 2019 om 14:24
Stil maar. zegt:

Oosterhaar is geen Haren… uwv enclave. Schoffel zelf je onkruid maar in je vrije uurtjes.. zo makkelijk is het om een domme reactie te schrijven.

30 mei 2019 om 02:17
Kloptalseenbus zegt:

Gemist o.a. ;
Horeca voetbal
Degradatie gorecht 1
Nacompetitie haren 1

2 juni 2019 om 23:09

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.