De krant die je leest van A tot Z
Zondag 15 september, 2019

dinsdag 12 maart 2019

Nieuws:

Haren hoort nu bij de stad. Kennen we ook deze kant van Groningen?

Door: Redactie

Haren de Krant ging op zoek naar de onbekende kant van Groningen en ontmoette Erwin ‘de Fraize’ en Calimero. De ene was meer dan tien jaar dakloos, maar mag nu begeleid wonen. De ander leeft al sinds 2006 op straat. In de krant die op 20 maart verschijnt een exclusief interview met deze aardige kerels.

Op de foto links: R. alias Calimero (36) leeft al 17 jaar op straat in Groningen en is naar eigen zeggen nu doodmoe. Hij wil niet meer. Na aftrek van schulden krijgt hij iedere week tien euro in de hand om te (over)leven. Hij staat ingeschreven bij De Hoop in Dordrecht. Voor de zoveelste keer probeert hij van zijn alcoholverslaving af te komen. Zijn diepste wens is om zijn dochtertje van zeven terug te zien. “Die woont in Friesland en ik wil haar niet aandoen dat ze wordt gepest met haar dakloze vader.” Calimero zat opgeteld drie jaar in de gevangenis wegens kleine vergrijpen en openstaande boetes.

Op de foto rechts:
Erwin (alias Olle Fraize, 45) leefde meer dan 20 jaar op straat en vond zijn tijdelijke verblijf in de gevangenis (totaal zeven jaar) meestal heel welkom. Een bed, eten. Een soort vakantie. Hij kwam ooit met zijn vriendin van Leeuwarden naar Groningen en leefde samen met haar op straat. Ze sliepen in een kelder nabij het provinciehuis, negen maanden lang werden ze gedoogd. Na de ontruiming heeft hij ruiten ingegooid en door de drank vertrok ook zijn vriendin. Hij leefde op straat totdat hij de keuze kreeg: onder toezicht van reclassering begeleid wonen of de straat weer op en wachten op de volgende celstraf. Hij koos het eerste.

Haren de Krant organiseert een eenmalige rondleiding door Erwin, die lezers door de stad leidt om te laten zien hoe daklozen hier leven. U kunt zich aanmelden á 10,00 per persoon (opbrengst cash voor de gids). U kunt zich alvast als belangstellende melden op redactie@harendekrant.nl .

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.