De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 21 augustus, 2019

maandag 11 maart 2019

Nieuws:

Haren nog maar mondjesmaat aan glasvezel

Door: Redactie

Slechts 5% van de huishoudens in de gemeente Haren is aangesloten op glasvezel. Dat blijkt uit recente gegevens van onderzoeksbureau Statix. Hiermee loopt Haren flink achter op het landelijk gemiddelde van 38%. De verwachting is dat met name het buitengebied de komende 2 jaar in rap tempo toegang krijgt tot glasvezel. Het stedelijk gebied laat nog wat langer op zich wachten, zo meldt Internethunter.nl.

Hoe staat het ervoor met glasvezel in Nederland?
Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland groeit gestaag. Vorige maand werd de 3 miljoenste aansluiting bereikt in Aalten (Gelderland). Van de 8 miljoen huishoudens zijn er op dit moment 3 miljoen aangesloten op het glasvezel netwerk. Dat komt neer op 38%. Ruim 5 miljoen huishoudens hebben nog geen toegang tot glasvezel, en moeten het nog doen met ADSL en de kabel. Opvallend is dat minder dan de helft van de huishoudens die toegang hebben tot glasvezel (46%) hier daadwerkelijk gebruik van maken.

Groei aansluitingen in buitengebied
De laatste jaren hebben met name de buitengebieden een flinke inhaalslag gemaakt. Het gaat hierbij om minder bevolkte gebieden in onder andere Overijssel, Drenthe en Groningen. Zo is op dit moment ruim 80% van de woningen in Overijssel aangesloten op glasvezel. Dat komt omdat de noodzaak voor een snelle en stabiele internetverbinding in deze buitengebieden groot is. De bestaande internetverbindingen (vaak ADSL) zijn zo traag dat de meest eenvoudige dingen als een online filmpje kijken al problemen opleveren. Stratix verwacht dat binnen 2 jaar vrijwel alle Nederlandse buitengebieden zijn aangesloten op glasvezel. In 2018 werden ruim 150.000 woningen in het buitengebied aangesloten op glas.

Stedelijk gebied blijft achter
Het stedelijk gebied blijft achter als het gaat om het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen. De aanleg is hier minder rendabel, en de noodzaak een stuk kleiner. De bestaande kabelaansluiting biedt een prima verbinding waardoor de roep om glasvezel hier een stuk kleiner is. Deskundigen verwachten dat het nog wel 10 jaar kan duren voordat ook de stedelijke gebieden om zijn naar glasvezel.

 

Zie ook: https://www.internethunter.nl/

3 reacties

Ben zegt:

Begrijp ik het goed dat bijvoorbeeld de 40, 200 of 500 Mbps verbinding van Ziggo te langzaam is?

Hoe krijgt ziggo dan tv, internet en telelfonie over een coax het huis in?ĺ

Het lijkt erop een aantal dingen uit het verband zijn gehaald en door de ‘glazen voorstanders’ zijn in gefluisterd.

11 maart 2019 om 22:27
gek zegt:

Op dit moment is men in Oosterhaar bezig om gasleidingen te vervangen. Straten als de Tuindorpweg, Blekenweg etc. worden volledig opengebroken.
Dit zou een perfect moment zijn geweest om ook glasvezel te leggen. De straat ligt immers toch al open.

Wat mij overigens verbaast is dat er gasleidingen worden gelegd welke geen waterstof aankunnen. Jammer. Als blijkt dat we over een jaar of 10 over moeten op waterstof ipv gas moet de straat weer open.

12 maart 2019 om 13:10
glasvezel zegt:

Jammer, de hele straat is klaar met Ziggo, vaak storingen. Maar alternatieven zijn er niet: KPN is nu te traag. Als glasvezel beschikbaar zou zijn, weet ik zeker dat 80% van de straat over gaat van Ziggo naar glasvezel…

8 mei 2019 om 15:45

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.