De krant die je leest van A tot Z
Donderdag 18 Juli, 2019

woensdag 19 juni 2019

Nieuws:

Indië-veteraan uit Haren mijmert over het ‘vergeten leger’

Door: Redactie

De heer M. Poolman, negentigplusser, is getuige van de 20e eeuw. Hij woont in Haren en deelt een paar herinneringen, opdat ze niet worden vergeten. “Ik maakte deel uit van een vergeten leger”, zegt hij. Poolman doelt op de strijdmacht die van 1946 tot 1949 heeft gevochten voor het behoud van Nederlands-Indië.

“Ik ben in 1948 daar naartoe gestuurd met een gage van 75 cent per dag”, zegt hij. “Kort na de eerste politionele actie. Ik kreeg tien dagen om mij voor te bereiden op vertrek.” Een doodgewone jongen uit de buurt van Veendam reisde met trein en bus naar Amersfoort waar hij werd ingelijfd door het 41e verkenningseskadron. “Pas toen hoorde ik dat we naar Indië gingen om daar orde en vrede te brengen”, zegt hij. Hij reisde vervolgens in dertig dagen naar Batavia (nu Djakarta). “Onderweg werd omgeroepen dat het drinkwater aan boord op was, dus het was een zware reis.” Met droge kelen trokken ze 1 november het binnenland in naar Bandoeng en kort daarna begon de tweede politionele actie tegen de Indonesische vrijheidsstrijders in de jungle. Poolman was geweermaker. In 1950 was Indië verloren en werd Soekarno de baas. De Harense veteraan was toen in Bandoeng en kreeg opdracht de geweren van het Indonesische leger TNI te repareren. “Daar had ik grote moeite mee, want die Indonesiërs hadden een paar van mijn collega’s vermoord. Overigens wist ik als geen ander dat ze met kromme en slechte wapens hebben gevochten tegen de Nederlanders, anders waren er nog veel meer doden gevallen.” Poolman haatte de voormalige vijand. Hij was blij dat hij levend kon terugkeren naar Nederland (mei 1950). “We kwamen in Rotterdam aan en ik deed er zeventien uur over om weer thuis te komen.” In het hoofd van deze hoogbejaarde man zitten nog steeds de beelden van de tropen. “Het geweld hoorde er daar gewoon bij”, zegt hij. “Na bijna twee jaar van huis was ik mezelf niet meer en nu nog steeds voelt het raar als iemand achter mij staat. Toch ben ik van mening dat we goed werk hebben gedaan. Maar voor de Nederlandse regering zijn wij het vergeten leger.” Op 23 mei bezocht Poolman weer een reünie met een groep strijdmakkers die weten wat hij heeft beleefd. Die groep wordt kleiner en kleiner.

foto: M. Poolman
foto: Soldaat Poolman in Indië

1 reactie

InwonervanHaren zegt:

Geachte heer Poolman,
Hartelijk dank voor het delen van uw herinneringen aan deze periode. Helaas is het voor veel van uw ex-collega’s niet gegeven om open hierover te zijn. Ik wens u het beste!

20 juni 2019 om 12:57

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.