De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 9 december, 2023

dinsdag 23 december 2008

Nieuws:

Ondernemers vinden Haren compleet genoeg

Door: Redactie


Vorige week vergaderden ondernemers uit Haren met de gemeente Haren. Zij wisselden van gedachten over het ondernemersklimaat, het Raadhuisplein en parkeerbeleid.Een onderzoek van het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) heeft uitgewezen dat het centrum van Haren op veel punten ruim voldoende scoort. De diversiteit is groot en het niveau is hoog, hoewel er in het centrum van Haren nog ruimte zou zijn voor de branches ‘doe het zelf’ en ‘wonen’. Het IMK ziet nog kansen voor 2500 m2 dagelijkse boodschappen en 750 m2 voor niet-dagelijkse boodschappen.

Historisch perspectief

Het IMK was begin jaren 90 overigens ook het instituut dat een onderzoek deed naar het toenmalige dorpshart. In dat rapport vonden gemeente en ondernemers toen de aanleiding om zich met verve in te zetten voor de grote dorpsrenovatie Komplan, die in 1996 tot 1998 het dorp Haren een compleet nieuw gezicht gaf. Ook adviseerde dat rapport destijds de samenvoeging van de twee actieve winkeliersverenigingen QualityShops en Koopcentrum Haren. Beide clubs (tegenpolen) hebben in 1992 aan dat advies gehoor gegeven en voegden zich weer samen tot Koopcentrum Haren (KCH). Het KCH werd voor de gemeente de eenduidige gesprekspartner in Komplanzaken. Pas na oplevering van het Komplan in 1998 ontstonden in ondernemerskringen tegengeluiden. Een groep winkeliers verenigde zich in Onafhanklijke Ondernemers Kring (OOK) en verzette zich tegen het feit dat KCH had toegestaan dat er parkeermeters in Haren zouden komen en dat het KCH bereid was achteraf financieeel bij te dragen aan de dorpsrenovatie. Om de eenheid te herstellen heeft het Koopcentrum Haren zich daarom rond 2003 opgeheven om op te gaan in Ondernemend Haren.

Thema’s toen en nu

Het dorp van 1992 is in weinig opzichten nog te vergelijken met Haren anno 2008. Toch zijn er thema’s die zowel toen als nu hoog op de ondernemersagenda’s staan:

Parkeren – Ondernemers hebben nog steeds moeite met het regime van betaald parkeren. Dwingende parkeermeters en strenge controleurs smoren verkoopcontacten met klanten in de kiem, stelt men. Betaald parkeren is niet gastvrij. Dat vonden ondernemers in 1992 en nu nog steeds.

Winkelketens – Winkelketens brengen weliswaar kwaliteit in een dorp, maar doen ook de eigen karakteristieken vervagen (Ben ik nu in Amstelveen of Groningen?). In 1992 werd juist het eigen gezicht van Haren geprezen in het IMK-rapport. Ondernemers zien het in Haren als een echte kwaliteit dat er winkels zijn waarvan geen tweede is. Vorige week gaven de aanwezige ondernemers te kennen dat ze niet zitten te wachten op nieuwe winkelketens in Haren. Eigenlijk vinden zij Haren op dit moment sowieso compleet genoeg.

Raadhuisplein – In 1992 was het plein kleurloos en zonder smaak ingericht. Een lappendeken. In de jaren 90 verhuisde de warenmarkt van de Kerkstraat naar het Raadhuisplein. Winkelpanden aan het plein werden opgewaardeerd en hebben nu een trendy kleur en uitstraling. Er is vroeger ook geparkeerd op het Raadhuisplein, maar dat was slechts een tijdelijke maatregel. In het Komplan kreeg het plein zijn grandeur terug, zo was de bedoeling. Leilindes, mooie bestrating, kunstwerk en natuurlijk de bouw van Intermezzo als eye-catcher. Na tien jaar is de algemene opninie in Haren dat het plein ‘het nog net niet heeft’. De gemeente gaat daarom het plein opnieuw opzetten zodra het gemeentehuis is verhuisd. In Haren de Krant gaven twee deskundigen dit najaar al een voorzet voor een nieuw plein en de gemeente is met betrokken burgers in contact om ideeen op te doen voor deze dorpshuiskamer. Het plein moet intiemer. Vorige week gaven winkeliers aan het jammer te vinden dat de winkelstraat Brinkhorst als het ware ‘nergens heengaat’. Publiek loopt tegen het gemeentehuis aan. Dat zou anders moeten.

Voeteneinde van het dorp – Begin jaren 90 had het toenmalige Koopcentrum Haren al te maken met de ‘voeteneinden van het dorp’. Daarmee werden bedoeld de stukjes dorp die ver van het dorpscentrum lagen. Denk aan Kromme Elleboog, Molenweg, Rijksstraatweg ter hoogte van Super de Boer en Rijksstraatweg ter hoogte van de rotonde Molenweg. Het was altijd moeilijk om passanten tot in die hoeken te verleiden tot impulsaankopen. Anno 2008 leeft dat gevoel kennelijk nog steeds aan de Rijksstraatweg ten noorden van het Raadhuisplein. In de vergadering heeft de gemeente namelijk gezegd aandacht te willen besteden aan dit gedeelte van het dorp en het meer bij het centrum te willen betrekken.

Workshops januari

Wie het verslag van de bijeenkomst met ondernemers ziet komt tot de conclusie dat Haren behoorlijk op de regionale kaart staat en dat bepaalde thema’s altijd op de agenda blijven prijken.

Op 14 en 21 januari gaan ondernemers en marktkooplieden opnieuw praten met de gemeente. Er zijn dan workshops over o.a. het Raadghuisplein.

Zie: www.hartvoorharen.nl

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.

Poll - uw mening telt

Na vijf jaar zeg ik: fusie Haren-Groningen was goed voor Haren.

Ga naar het Poll archief