De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 11 december, 2019

woensdag 27 februari 2019

Nieuws:

Zoon doet op podium boekje open over zijn vader: het geheime geweld van een kinderarts

Door: Redactie

Dokter Dick Hamming was beroemd in Groningen en omstreken.Een bekwaam kinderarts, charmant en innemend. Op RTV Noord doet zijn zoon Hent (56) nu een boekje open over de andere kant van zijn vader. Hamming was thuis gewelddadig en nam een loopje met mensen. Hent Hamming schreef een toneelvoorstelling waarin het ware verhaal aan de oppervlakte komt.

In het artikel op de website van RTV Noord schuwt Hamming de openbaarheid niet. Hij schetst in zijn voorstelling Ijs enerzijds de glansrijke medicus die door iedereen aardig gevonden werd en anderzijds de man die zo kwaad kon worden dat hij zijn zoon tot bloedens mishandelde. En zijn moeder draaide het hoofd om en keek weg, aldus Hamming in zijn voorstelling.

Een triest voorbeeld, dat door Hent Hamming wordt doorverteld, speelde zich bij de ijsbaan in Groningen af. Als achtjarige stelde hij zijn vader domme vragen en kreeg daarom klappen en trappen tegen zijn beentjes. Een dag later was hij weer de glorieuze kinderarts met de spreekwoordelijke witte jas. Zoon Hent zegt dat hij bij alle loftuitingen aan het adres van zijn vader altijd dacht ‘je moest eens weten’. Kennelijk was nu de tijd rijp voor de openbaarheid.

Dokter Dick Hamming was sportief en fanatiek. Hij beschadigde zijn eigen lichaam voor de topprestaties en eiste ook veel van zijn (zes) kinderen. Hamming vertelt dat zijn vader in de Papiermolen met stopwatch langs het bad stond om zijn kinderen tot betere prestaties te brengen. Als ze niet slim genoeg waren of niet snel genoeg zwommen kregen ze lijfstraffen met vuisten of latten.

Hamming vertelt op RTV Noord dat zijn ouders gingen scheiden en dat zijn moeder met zes kinderen elders ging wonen. Lang duurde dat niet. De invloedrijke arts kwam persoonlijk zijn kinderen op school opeisen en de zoons trokken gedwee bij hem in in villa Welgelegen in Glimmen. Toen Hent Hamming 16 jaar was besloot hij te vertrekken. Het had wel iets van een vlucht. Zijn vader zou gezegd hebben dat hij niet meer terug hoefde komen. De herwonnen vrijheid leidde bij Hent tot alcoholmisbruik, maar de helpende hand van zijn vader bleef uit. Vanaf dat moment ontwikkelde hij zich als ondernemer en zou dat tot op de dag van vandaag blijven.

Het contact met zijn ouders bleef wel bestaan en zijn vader wuifde zijn gedrag weg. Hij verwekte nog wel kinderen bij een veel jongere vrouw. In 2005 overleed hij. Zijn moeder ontweek het gesprek over het verleden en noemde het ‘vervelende dingen’. Als alternatief voor het gesprek schreef Hamming zijn theatervoorstelling Ijs. Een monoloog waarin hij het verleden allerminst laat rusten.

Lees en kijk voor meer: https://www.rtvnoord.nl/media/66363/De-agressieve-keerzijde-van-een-charmante-kinderarts

Foto: Huize Welgelegen in Glimmen, waar het laatste stukje jeugd van Hent Hamming zich afspeelde. Soms moest hij rennend van Helpman naar Glimmen…

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.