De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 18 september, 2020

vrijdag 24 januari 2020

Column:

Column Bert Heikens, huisarts in Haren – januari 2020

Door: Redactie

PSA, nee of ja?

Tijdens het spreekuur vraag ik geregeld bloedonderzoek aan. Afhankelijk van de klacht moet ik dan een beslissing nemen wat ik dan allemaal laat bepalen in het bloed. De meeste mensen denken dat het dan gewoon handig is om zoveel mogelijk mee te nemen daarin, zodat je zoveel mogelijk kunt uitsluiten. Hier schuilt nu juist het gevaar. Ik zal u dat uitleggen aan de hand van een veelgevraagde bepaling, het PSA bij mannen. De PSA-bepaling zegt iets over de prostaat bij een man. Het PSA stijgt als je ouder wordt ten gevolge van een groter wordende prostaat. Maar het kan ook duiden op prostaatkanker. Hoe kun je er nu achter komen of je als man prostaatkanker hebt, of beter nog, hoe kun je het uitsluiten? Moet je het testen? Het beantwoorden van deze vraag is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het PSA kan verhoogd zijn bij een test, maar dat hoeft dan niet automatisch te betekenen dat u prostaatkanker hebt. Je moet dan meestal naar het ziekenhuis voor verdere onderzoeken en dat kan erg belastend zijn. Ook bestaat er een risico op complicaties ten gevolge van die onderzoeken. Een normaal PSA is geruststellend, alhoewel er dan toch een kleine kans is dat er alsnog kanker is. Als huisarts raden wij mannen aan om zich eerst eens goed in te lezen om de juiste keuze te kunnen maken. Ga hiervoor naar de website thuisarts.nl en zoek dan op prostaatkanker. U vindt daar dan de keuzehulp: “testen op prostaatkanker ”. Heeft u klachten of komt prostaatkanker in uw familie voor? Neem dan altijd contact op met uw arts.

4 reacties

InwonerVanHaren zegt:

PSA zegt mij helemaal niets. Staat blijkbaar voor Prostate-specific antigen (PSA), ook bekend als gamma-seminoprotein en kallikrein-3 (KLK3).

Dank voor de link!

27 januari 2020 om 08:40
Ook inwoner van Hare zegt:

@InwonerVanHaren, mij zeggen Prostate-specific antigen (PSA), ook bekend als gamma-seminoprotein en kallikrein-3 (KLK3) helemaal niets. Maar PSA daarentegen wel, aangezien dat een veel gebruikte term is. En ik ben vast niet de enige…..

27 januari 2020 om 14:30
InwonerVanHaren zegt:

Zit de PSA waarde altijd ( met enige bandbreedte) binnnen een beperkt bereik? En kijken ze bij een test naar significante afwijkingen of is de aanwezigheid van PSA ansich de trigger?

28 januari 2020 om 09:27
Q zegt:

Ik vind dat als iemand een hoge PSA waarde heeft hij zowiezo doorgestuurd dient te worden naar bv een internist. Maar vaak word je als je zelf problemen vermoedt en je een hoge PSA waarde afgedaan als “Normaal” zijnde

28 januari 2020 om 12:01

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.