De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 18 september, 2020

donderdag 23 januari 2020

Column:

Column Emile Koopmans, januari 2020

Door: Redactie

Haren breekt door!

Vorig jaar was ik als architect betrokken bij een project in het oude centrum van Harlingen. Drie Rijksmonumenten op rij: het Historisch Museum, een winkelpand van boekhandel Van der Velde en de Openbare Bibliotheek. De panden kregen een onderlinge verbinding en een gemeenschappelijke voordeur werd de entree van het geheel. In de boekhandel kwam bovendien een grand café. Het concept werkt voor alle partijen, want er komen veel meer bezoekers. Iedereen is er blij mee.
In Haren werd onlangs iets dergelijks gedaan, zij het op kleinere schaal. De meesterbakker Haafs en de kwaliteitsboekhandel Boomker hebben een deel van de tussenliggende muur gesloopt en de winkels met elkaar verbonden. Een uitgebreide koffiecorner, alias Bakkerscafé, houdt de klanten wat langer vast en zo raken ze geïnteresseerd in de assortimenten van beide winkels. De combinatie Boek en Brood ligt helemaal niet zo voor de hand, maar ze deden het wél en het werkt.
In Haren kun je praktisch alles krijgen: “De Bijenkorf van Groningen? Haren!” Maar het verschil is dat je in Haren wel overal eerst naar buiten moet. Ik denk dat de winkeliers er goed aan doen het voorbeeld van Haafs en Boomker te volgen. Breek de wanden door en maak gebruik van elkaars klandizie. Eén plus één is drie! Soms moeten de winkeliers ervoor verhuizen; dat deed Boomker ook. Maar het is toch al van belang dat de winkels zich concentreren in het centrum.
Het lijkt me heerlijk om langs de rekken met herenmode van Robert te slenteren, terwijl mijn echtgenote eindeloos aan het passen is tussen de damesmode van Pauw. En dat ik, zo nu en dan, tijdens het passen, een afkeurend of een instemmend gezicht kan trekken via de doorbraak, wanneer me daarom gevraagd wordt. Het lijkt óók fijn om me eens rustig bij Expert te kunnen vergapen aan alle nieuwe elektronica, terwijl mijn echtgenote aan het snuisteren is langs de tafels van Mijn Winkel. In plaats van buiten in de kou te wachten tot ze klaar is. Waarom doen winkeliers niet meer samen? Hun waar afstemmen op de buren en van elkaar profiteren. Een doorbraakje in de scheidingsmuur is zó gemaakt. Als de winkeliers dit allemáál doen, dan is er knap wat subsidie voor te regelen ook, want dan hebben we een uniek nieuw winkelconcept in Haren, met de slogan: “Haren breekt door!”

6 reacties

InwonerVanHaren zegt:

Het nieuwe concept welke u aanstipt is: ‘Samen alleen winkelen’.

Zonder komma. ‘Samen, alleen winkelen’, is weer iets anders.

23 januari 2020 om 14:56
Q zegt:

Enigste wat ik vind wat Haren echt mist is de variatie aan winkels. Laatste tijd lijkt het wel of het centrum van Haren alleen nog maar bestaat uit Modewinkels. Mis bv een goede winkel voor cd’s dvd’s.

24 januari 2020 om 12:09
Ben zegt:

Wat Haren mist is wat je nog wel terug vindt in omliggende dorpen en kernen.

Centrum is kil en chaotisch.
Drukte van de markt mist. De Kerkstraatmarkt gaf meer markt gevoel net als de door Q aangehaalde winkelaanbod dat was duidelijker en zichtbaar.

Het shared gebied is het domein van de neergekwakte autos, naast dat de mensen minder verdraagzaam zijn ander had men de auto wel neergezet op de daarvoor bestemde locaties.

Waar in het verlden oom agent met humor en waar nodig met straffe hand zijn pappenheimers in goede banen leide is dit jaren dit zoek en daarmee steeds meer het recht van het grootste stalen ros gaan gelden.

Haren had een goed zichtbaar centrum met zichtbaar gevarieerd aanbod.
Winkels die bijna allemaal tot 2100 uur open waren op de koopavond. Koopavonden en weekenden waar men over de koppen van de mensen kon lopen. Gezellig, druk en in goede banen geleid.

26 januari 2020 om 16:45
Q zegt:

@ben, ik ben het met je eens over de auto’s. Tegenwoordig erger ik me dood aan dat bijna geen auto verkeer van rechts (uit bv kerkstraat of straat naast ABN) voorrang geeft. Ook schijnt bijna niemand door te hebben dat het Centrum binnen een 30 km zone valt. Ook het illegaal geparkeer op de laad & losplaats voor de Expert is al jaren een probleem waar ook niks aan lijkt te worden gedaan.

28 januari 2020 om 11:58
Q zegt:

Wil trouwens ook even zeggen, ook de kleinere stalen rossen kunnen er wat van. Ik zie zoveel mensen over de Brinkhorst fietsen. Mensen dit is een LOOPGEBIED!! Dus daar mag niet gefietst worden. Afstappen graag, Zelfde geld overigens ook voor de paden aan beide kanten van Klooster Reizen. En ook zie ik genoeg mensen bij de rotonde Molenweg/Kerklaan/Kromme Elleboog de rotonde een kwart tegen het verkeer nemen (vanaf molenweg) of de fietsers die op de rijksstraatweg bij de rotonde molenweg/rijksstraatweg/vondellaan de stoep pakken en dan net voor een afslaande auto weer de rotonde opknallen wat ook al vaak voor (bijna) ongelukken heeft gezorgd

29 januari 2020 om 13:32
PeterL zegt:

Mooi idee, Emile! Maar voor de correctheid toch even vermelden dat het dames- en herengedeelte van modezaak Robert al was doorgebroken. Helaas is de damesafdeling dichtgegaan.

4 februari 2020 om 16:23

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.