De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 31 Maart, 2020

donderdag 20 februari 2020

Column:

Column Hein Bloemink februari

Door: Redactie

Hospita 2.0

Kort na de oorlog was er woningnood in ons land. Pas getrouwde stellen gingen toen vaak ‘op kamers’ samenwonen, meestal in een huis met een hospita. Dat gebeurde ook in Haren. Of ze gingen inwonen bij één van de ouders. Het was toen misschien ook al verre van ideaal, maar het werd kennelijk als tijdelijke situatie wel geaccepteerd. Soms heb ik in Haren het gevoel, dat er een vergelijkbare situatie gaat ontstaan. Jonge mensen kunnen hier geen betaalbaar huis meer vinden en veel ouderen (soms alleenstaand) blijven in hun eentje wonen in royale huizen, waar ze ooit hun gezinnen groot brachten. Ik kom wel eens in zulke huizen, waar de zolder en soms zelfs de eerste verdieping nauwelijks in gebruik zijn, behalve voor opslag van herinneringen. Doorstroming stagneert, want ouderen kunnen op hun beurt ook geen appartement vinden en voor zorgappartementen (zoals nu aan de Dilgtweg worden gebouwd) hebben ze een indicatie nodig. Haren zit dus op slot. Zou het niet een idee zijn dat ouderen weer eens iemand ‘in huis nemen’? Niet zozeer stelletjes, maar alleenstaande huurders. Ik zie een campagne van de overheid voor me: ‘Word hospita 2.0, het zal u veel brengen: gezelligheid en inkomsten’. Eenzaamheid voelt minder erg als je iemand de trap hoort opgaan, muziek in huis hoort en als iemand je stoepje aanveegt. Makelaars en Torion zouden misschien kunnen screenen en bemiddelen, zodat de ouderen er geen werk van hebben. Eindelijk brandt er dan weer eens gezellig licht op de verdiepingen van die grote villa’s, waar het nu soms zo stil en donker lijkt. Ik stelde dit onlangs overigens in eigen kring voor en hoongelach was mijn deel. Daarom probeer ik het nu maar via de krant!

3 reacties

ben zegt:

als je er over nadenkt het is toch raar te noemen dat mensen huizen vasthouden als eenling of met zijn tweeen waar een gezin in hoort te wonen en daarmee oppervlakte in beslag nemen dat van oorsprong bedoelt was voor een groter aantal mensen

aan de andere kant ook verklaarbaar omdat mensen graag status willen laten zien en in zeker in de huidige maatschappij erg gericht is op de individu en verharding.

het voor velen ook onmogelijk gemaakt wordt om samen een huis te betrekken omdat je dan de kans loopt als fiscale eenheid te worden aangemerkt.

als je uitval hebt door bijvoorbeeld werk, ziekte of ongeluk dan wordt ineens verwacht dat de andere huisgenoten voor je zorgen door de particitpatie die in de maatschappij van hoger hand is opgelegd.

de overheid heeft voor hopita 2.0 nog wel wat hobbels te nemen

20 februari 2020 om 17:19
Harenaar zegt:

Zou het niet simpelweg zo zijn dat veel van de bedoelde inwoners van Haren al lang in hun huis wonen en zich daar thuis voelen? Ik kan me heel goed voorstellen dat je dan niet graag gaat verhuizen.
Een vreemde in huis nemen kan wellicht heel gezellig zijn, maar gaat ook ten koste van je privacy.

Kortom: ik verwacht niet dat dit idee veel navolging zal vinden.

Laat de overheid maar eens kritisch kijken naar mensen die huizen bezitten zonder er zelf in te wonen. Die woningen worden óf aan het woningbestand onttrokken, of met (veel) winst verhuurd en drijven daarmee de woningprijs op.

21 februari 2020 om 13:29
Stefan zegt:

Een tijdje terug heb ik op een website over hypotheken een kort vragenlijstje ingevuld. Uitkomst: als je rente momenteel al onder de 2% staat heeft oversluiten geen zin. En verhuizen naar een kleiner huis is momenteel kansloos, omdat die kleinere huizen nauwelijks aangeboden worden.

Dan nog maar wat langer in een iets te groot huis blijven wonen dus. Dat is heden ten dage de realiteit: dat je gewoon niet van een groot naar een kleiner huis kunt.

22 februari 2020 om 23:19

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.