De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 31 Maart, 2020

maandag 17 februari 2020

Nieuws:

Bewoners Nieuwlandsweg ten strijde tegen eikenprocessierups

Door: Redactie

Op de Nieuwlandsweg in Haren kijken de bewoners reikhalzend uit naar het begin van de lente. Dan gaan de vogels weer nestjes bouwen en daar helpen de bewoners graag aan mee. Daarom hangen sinds dit weekend tal van mezenkastjes aan de eikenbomen in deze straat. Hiermee hoopt een groep bewoners de komst van de eikenprocessierups te voorkomen. Koolmezen eten heel graag deze vervelende rupsen voor ons op.

Tiny houses
De Nieuwlandsweg is een prachtige laan, omzoomd met oude eikenbomen. De bewoners koesteren deze ‘oudjes’. Op initiatief van een paar buurtgenoten werd de actie uitgezet in een deel van de straat. De tiny houses hangen in verschillende vormen aan de vele eikenbomen in deze straat.

Eikenprocessierups, hoe zit het?
De eikenprocessierups is het jong van een nachtvlinder en komt oorspronkelijk uit Zuid- en Centraal-Europa en komt vooral op eiken voor. De eerste rupsjes verschijnen in het voorjaar, wanneer ook de eerste jonge eikenbladeren verschijnen. Ze vervellen meerdere keren en pas bij de derde keer krijgen ze de beruchte giftige haartjes. Uiteindelijk verandert de rups in een bruingrijze nachtvlinder die van begin juli tot begin september leeft. Door klimaatveranderingen is de eikenprocessierups langzaamaan steeds verder naar het noorden verhuisd en ondertussen in heel Nederland al waargenomen.

De eikenprocessierupsen zitten graag op de stammen van eikenbomen en dan vooral aan de zuidkant. Als het warm is zitten ze wat lager op de stam of zelfs in de grond. Het meest opvallende gedrag van de rups is de manier waarop ze zich verplaatsen. Dit doen ze in een lange rij wat doet denken aan processie, vandaar de naam.

Gemeente
De verspreiding van de rups is de afgelopen jaren in kaart gebracht en in dit rapport wordt ook het ecologisch beheer beschreven. Vogelhuisjes en bloemen zijn bijvoorbeeld goede preventieve maatregelen. Op de Nieuwlandsweg wordt binnenkort een zogenaamde ‘vlinderval’ geplaatst. Ook wordt deze straat toegevoegd aan de bestaande meetpunten waarmee de verspreiding door de gemeente wordt gemonitord.

1 reactie

Jan Swaans zegt:

Beste gemeente, Goed werk van de gemeente om kinderen te betrekken in de natuurlijke bestrijding van een plaag. Als het maar niet ontaardt in het gebruik van het zogenaamde onschadelijk middel Xentari. Het gebruik van deze zeer schadelijke pesticiden is onzinnig en is mede de oorzaak en totale vernietiging van alle flora en fauna.
Nestkastjes in de natuur plaatsen is leuk maar het zal lang duren voordat de vogel populatie is hersteld. De natuur zal het zelf weer oplossen maar dat kan alleen als de mens niet ingrijpt met pesticiden. Met vriendelijke groet, Jan Swaans

18 februari 2020 om 07:19

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.