De krant die je leest van A tot Z
Donderdag 18 Juli, 2019

maandag 24 juni 2019

Nieuws:

Bezig zijn met telefoon op de fiets per 1 juli strafbaar

Door: Redactie

Fietsers die tijdens het rijden bezig zijn met hun telefoon en worden betrapt, kunnen vanaf 1 juli een boete van 95 euro verwachten. Dat maakte de minister van Justitie en Veiligheid bekend. ‘Mensen die de telefoon gebruiken onder het rijden zijn onvoorspelbaar in hun gedrag’, zegt Egbert-Jan van Hasselt van de politie.

‘Ze kunnen niet alert reageren wanneer er onverwacht iets gebeurt. De politie gaat daar streng op controleren.’ De politie deelt veel boetes uit voor afleiding in het verkeer, zoals voor appende automobilisten, en daar komt nu deze maatregel voor fietsers bij. De boete geldt voor iedereen die met een telefoon in de hand fietst. Dus ook jongeren kunnen een boete van 95 euro tegemoet zien als ze zich niet aan het verbod houden.’

4 reacties

rolf zegt:

Wil even zeggen dat in tegenstelling tot wat de titel doet denken, ook het vasthouden van je telefoon strafbaar is. Je hoeft dus werkelijk niks te doen met je telefoon als je hem vast hebt terwijl je rijdt op de fiets kan je al bekeurd worden!!

24 juni 2019 om 16:07
Harenaar zegt:

Sterker nog: Alleen het vasthouden van een mobiel apparaat is strafbaar. Als je een telefoon gebruikt die in een houder op het stuur zit is er dus niets aan de hand. Althans, daar gaat de wetswijziging niet over. Je mag uiteraard nog steeds niet gevaarlijk bezig zijn op de fiets.

25 juni 2019 om 09:18
rolf zegt:

@Harenaar, klopt je mag idd geen mobiel en ik vermoed ook geen mp3 speler meer in je handen hebben. Idd mag een houder wel, en je mag hem ook gewoon in je binnen-/borstzak hebben met een koptelefoon eraan.

26 juni 2019 om 11:39
rolf zegt:

Wil het ook nog even over koptelefoontjes hebben:

Hoorde op de radio het volgende:

Koptelefoontjes mogen wel gebruikt worden om muziek te luisten, wel zo dat je de omgeving nog hoord.
Echter mag het bedienen van je telefoon via een koptelefoontje weer niet.

Hoe het met Bluetooth oortjes zit durf ik in dit geval niet te zeggen.

28 juni 2019 om 13:57

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.