De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 15 Mei, 2024

woensdag 10 maart 2021

Nieuws:

Binnenkort in Haren de Krant: Patrick Brouns is geen voorstander van herindelingen

Door: Redactie

Oud-gedeputeerde Patrick Brouns zegt dat hij nooit voorstander is geweest van herindelingen. “Groter is niet altijd beter”, zegt hij in een terugblik op het fusieproces tegen Haren de Krant. Waarom was hij dan een pleitbezorger van de herindeling van Haren en Groningen, die nog steeds door veel Harenaars wordt betreurd?

In het interview, dat in de krant van 24 maart wordt gepubliceerd, zegt Brouns dat hij in 2015 de herindelingsklus in Haren met frisse tegenzin begon. “Ik was en ben nog steeds tegen herindelingen. Ze zorgen meestal niet voor veranderingen, omdat dezelfde bestuurders blijven zitten.” Brouns zegt dat hij tot 2016 alle begrip had voor de Harense wens om zelfstandig te blijven. Naar eigen zeggen heeft hij Haren toen ook alle ruimte geboden om orde op zaken te stellen. “Maar Haren bleek ongezond en niet in staat zichzelf te genezen. Dat werd duidelijk in een onderzoek van B&A en dat werd later nog eens bevestigd door Deloitte.” Oud-wethouder Michiel Verbeek vindt deze analyse ‘verbijsterend en leugenachtig’. Hij zegt dat de genoemde rapporten iets heel anders vertelden en bovendien wijst hij op analyses van het Coelo waarin Haren allerminst hopeloos werd genoemd.

OZB 38% omhoog
Toen Haren een eigen herstelplan presenteerde (2016, Beterr Haren) vond Brouns dat met die hersteloperatie de Harense burgers op kosten werden gejaagd door verhogingen van de OZB, maar dat bovendien het voorzieningenniveau omlaag zou gaan. “Er stond een OZB-verhoging van 38% in dat plan”, herinnert Brouns zich. Naar eigen zeggen ging bij hem toen de knop om en zag hij voor Haren geen andere optie dan samengaan met Groningen. Overigens beweerde het College van Haren dat deze ingrepen tijdelijk waren om financieel weerbaarder te worden.

Fouten gemaakt

Nu hij met de krant van een afstand terugkijkt op het proces zegt hij nog steeds achter zijn beleid te staan, maar hij erkent wél dat hij in de communicatie flinke fouten heeft gemaakt. “Ik heb een woord als ‘failliet’ in de mond genomen en dat klopte natuurlijk niet. Een gemeente kan niet failliet gaan. Ik heb vanaf dat moment ook de inhoudelijke discussie met Haren vermeden. Die tijd was voorbij, ik ben het beleid van GS gaan verdedigen en uitvoeren. Door mijn communicatie is de verhouding met Haren slechter geworden.”

Doof
Dat laatste is een verklaring voor het feit dat Patrick Brouns in de periode 2016-2018 doof scheen te zijn voor inhoudelijke Harense argumenten. Hij draaide telkens zijn standaard verhaal af zonder in te gaan op tegenargumenten. “Ik snap nu wel dat dit onaangenaam geweest kan zijn”, zegt hij. Maar Brouns ontkent leugens verteld te hebben. “Als ik dingen heb gezegd waaraan getwijfeld kon worden, dan heb ik dat zeker niet met opzet gedaan.”

ZZP-er
Nu Haren bij Groningen is gevoegd (1 januari 2019) wordt er flink gemopperd over kostenverhogingen. Brouns vindt evenwel dat Haren er na de fusie beter voorstaat op het gebied van dienstverlening. Hij vindt overigens dat de gemeente Groningen de gevolgen van de herindeling niet goed uitlegt. “Als sportverenigingen meer moeten betalen, moet je er wel bij vertellen dat ze op andere terreinen juist minder gaan betalen”, zegt Brouns. Hij is ondanks de negatieve kritiek op zijn persoon nog steeds onvermoeibaar bereid om zijn beleid van destijds toe te lichten. Momenteel zit hij niet meer in de politiek, maar werkt als zzp-er. Hij probeert bedrijven naar het Noorden te halen en bouwt nu ook aan een samenwerkingsverband van bedrijven in Drenthe.

‘Flauwekul’
Oud-wethouder Michiel Verbeek: “Als Brouns werkelijk Haren had willen helpen was het logisch geweest om na het eerste rapport van B&A  om tafel te gaan en met elkaar te bespreken hoe de kwetsbaarheden aangepakt konden worden. Dat heeft hij toen niet gedaan en daarna ook niet. Niet één keer was Brouns beschikbaar voor een inhoudelijke dialoog over de situatie van Haren en de toekomstplannen. Brouns was totaal niet geïnteresseerd in de Harense kijk op de analyse van B&A. Die helpende hand uit het interview is dus echt volstrekte flauwekul.” Verbeek wijst op: https://www.michielverbeek.nl/nieuws/andere-kijk-op-de-overall-uitkomsten-van-het-rapport-van-de-b-a-groep/

Het hele interview, inclusief een reactie van oud-wethouder Michiel Verbeek (destijds Brouns’ tegenspeler) staat in Haren de Krant van 24 maart.

13 reacties

InwonerVanHaren zegt:

Geheel ongeloofwaardig, en daar laat ik het maar bij.

tineke Helder zegt:

Was hij niet degene die het er doorgedrukt heeft met allerlei leugens en daarna vrolijk vertrokken is? wat een misselijke veronderstelling van hem!

Rolf zegt:

Wel leuk bericht, maar hier schieten we natuurlijk niks mee op. Het is al geschied.

Eduard zegt:

Achteraf wil hij zijn straatje schoonvegen.
Volgende week 15 maart kunnen wij via ons stemgedrag laten weten hoe wij er over denken.

Ben zegt:

Als de heer Brons dan openheid van zaken geeft waarom wordt er dat zo angstvallig de onderliggende stukken afgeschermd.

Als de heer Brouns zijn verhaal kracht wil geven zou het dan ook niet meer dan logisch zijn dat hij de stukken te overleggen die in de rechtzaak onthouden zijn.

Persoonlijk excuses aanbieden aan de mensen die door hem aan de schandpaal zijn genageld.

De mensen die de rechtzaak hebben aangespannen zou je nu kunnen zeggen dat ze gelijk hebben en er gebruik gemaakt is van truukjes en het zo bekende halo effect.

Als Brouns een man van zijn woord is en ook maar één woord waar is zou dan hij alles op alles zetten om waarvan hij stelde dat hij gedwongen is te doen te laten terug draaien.

De eer is aan u heer Brouns

Joke zegt:

De vraag is wie het meeste de waarheid heeft verdraaid, dhr. Verbeek of dhr. Bruins. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de eerste ook aardig zijn eigen verhaal en leugentjes kan vertellen.

Stefan zegt:

Serieus, dit kan echt niet. Omdat Patrick Brouns een verhoging van de ozb met 38% te hoog vond en toen een rode waas voor ogen kreeg, heeft hij besloten tot de fusie en is opgehouden te communiceren en heeft de discussie laten ontsporen. Die 38% had ik graag betaald om het drama van de gemeente Groningen te ontlopen. Ik vind het ongelooflijk dat dit zo is gegaan. Wat een zooi.
Die nieuwe gemeente is natuurlijk veel duurder, maar belangrijker vind ik dat besluiten worden genomen door gemeenteraadsleden die ons dorp niet kennen en ook geen gevoel bij hebben. Denk aan het drama met het afvalbeleid. Het gaat echt niet alleen om het geld, maar ik voel me niet vertegenwoordigd en zelf ook niet betrokken bij die gemeente. Ik heb ook sterk de indruk dat dat het eigenlijke doel is geweest: opschalen tot een niveau dat mensen zich niet meer betrokken vielen zodat de bestuurders hun eigen gang kunnen gaan.
Patrick, je had nooit de discussie uit de weg mogen gaan. Wij, gewone burgers, waren nooit in die ruzie over al dan niet herindelen betrokken, maar zijn nu wel het slachtoffer.
Tenslotte, dat de gemeente Groningen erg slecht communiceert is waar. Dat komt ook omdat ze totaal niet door hebben wat er leeft in Haren. Ze blijven liever lekker in hun eigen stadse bubbel zitten.

Joke zegt:

Zou de waarheid nu eindelijk eens boven tafel komen?

Mariska Sloot zegt:

@Stefan
Helemaal erg is dan te weten dat die 38% (het was minder en het was ook nog eens uitgesmeerd over meerdere jaren, maar de man overdrijft graag) maar een fractie was van wat we nu moeten betalen! Toen was er berekend dat een gemiddeld huishouden hooguit 7,50 per maand meer zou betalen. Dat is nu veel meer! Dat is indertijd uitgebreid onderbouwd ook aan GS, PS en de tweede kamer uitgelegd. Maar ze wilden het niet horen..

Joost zegt:

Deze bestuurder toonde zich naar eigen zeggen doof voor de burgers. Goed dat hij uit de politiek is. Excuses hoeven we niet – daar hebben we weinig aan maar hij kan natuurlijk wel zijn gedeputeerdensalaris storten op het goede doel van de Stopa (oud papier) stichting Haren.

InwonerVanHaren zegt:

Even ter herinnering. De uitslag van de stemming met betrekking tot de herindeling.
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/wetsvoorstellen/detail?id=2017Z13754&dossier=34805

Rodney zegt:

Het is voor veel inwoners van Haren blijkbaar nog steeds niet duidelijk hoe het nu precies zit.
Reeds in 2006/2007, n.a.v. een bestuurskracht onderzoek van provincie en VGG, hebben GS in principe besloten PS voor te gaan stellen een gemeentelijke herindeling in de provincie te houden. In 2013 kwam het rapport “Grenzeloos Gunnen”, een advies over de maatschappelijk urgente vernieuwing van de bestuurlijke organisatie en de bestuurscultuur in Groningen. In 2006/2007 en 2013 was Patrick B. nog geen gedeputeerde. GS en PS vonden vervolgens dat er heringedeeld moest worden en kwamen op democratische gronden met voorstellen waarover uiteindelijk in Den Haag is besloten (zie de link van InwonerVanHaren).
De begroting van 2017 is blijkbaar iedereen vergeten, meerjarig veel bezuinigen (ten koste van de voorzieningen) en hogere lasten OZB, leges, afvalstoffenheffing etc. etc.
Maar wie weet, Henk Krol zal de herindeling vast terug laten draaien als hij in de TK komt, hij geloofd al jaren in sprookjes en met hem vele Harenaren …………

rolf zegt:

@rodney, Ik heb op zich geen moeite ermee dat de Afvalstoffenheffing word verhoogd, maar wel dat het bij verdubbeld is. Bovendien zorgt de gemeente ermee door op huishouden te heffen dat de grotere vervuilers beloont worden en mensen die keurig hun afval scheiden bestraft worden. Want als ik minder vaak de container bij de weg zet ten op zichtte van iemand anders die ook alleenstaand is en vaker de container bij de weg zet, betalen we evenveel. Kortom de vervuiler word beloond!!

Wilt u reageren?




Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Hoog gras in de bermen van de Rijksstraatweg bij Haren?

Ga naar het Poll archief