De krant die je leest van A tot Z
Maandag 19 augustus, 2019

maandag 03 juni 2019

Nieuws:

Fietspad langs Noordwillemskanaal gestremd voor een jaar

Door: Redactie

Het fietspad tussen de rotonde Emmalaan-Meerweg (dus pal aan het water) is op slot en kan een jaar niet worden gebruikt in de richting van De Punt. Het traject maakt deel uit van de fietssnelweg die op termijn Groningen met Assen verbindt.

De fietssnelweg was al aangelegd tussen Groningen en Haren. Het vervolg stond voor dit najaar op de planning, maar is naar voren gehaald. Het huidige fietspad is nagenoeg onbruikbaar wegens scheuren en gaten. In het najaar van 2020 moet de fietssnelweg tusse Groningen en De Punt in gebruik zijn.

Achtergrond
Met de opmars van e-bikes en supersnelle pedelecs (een soort turbo e-bikes) is het tijd voor fietssnelwegen, waarin de langzame fietsers niet meer in conflict komen met de snelle (25 km/u en méér). Zo’n snelweg wordt nu aangelegd tussen Groningen en Assen (25 kilometer), vier meter breed. Het plan is in 2015 ontwikkeld. Een paar kilometer loopt door de gemeente Haren. Wat is de stand van zaken?

Vanaf hier gaat het nu verder naar het zuiden…

Het gehele project kost minstens 15 miljoen euro, maar de kosten kunnen oplopen als het tracé wordt voorzien van b.v. tunnels en bruggen om ‘de snelheid erin te houden’. De gemeenten Groningen, Tynaarlo en Assen en de provincies Groningen en Drenthe zijn hierbij betrokken. De gemeenten hoeven niets te betalen, maar nemen straks wel het onderhoud voor hun rekening. Het pad moet het toerisme bevorderen, maar ook het woon-werk-verkeer per fiets. Minder autoverkeer, minder uitstoot.

Najaar weer verder
De fietssnelweg volgt het Noordwillemskanaal vanaf de Ketwich Verschuurbrug in Groningen tot aan Assen. Het eerste gedeelte tot de Meerwegbrug in Haren is dit jaar gereedgekomen. Het pad wordt 4.00 meter breed en bestaat uit betonplaten waarop het soepel rijden is.

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.