De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 9 december, 2023

dinsdag 23 december 2008

Nieuws:

Gastgezinnen Franstalige scholieren gezocht in Haren

Door: Redactie

Een organisatie die uitwisselingen tussen Nederland en Belgie (Wallonie) organiseert, zoekt vooral in Haren en omgeving gezinnen die Waalse scholieren willen ontvangen.Travel Active is dringend op zoek naar gezellige gastgezinnen voor een zestal Franstalige Belgische uitwisselingsstudenten die in januari voor een periode van vijf maanden naar Nederland komen. De jongeren staan te trappelen om kennis te maken met de Nederlandse taal en cultuur, maar tot nu toe is er nog geen onderdak voor de scholieren uit Wallonie gevonden. De uitwisseling is een unieke ervaring, niet alleen voor de scholier, maar ook voor de medescholieren en het gastgezin. Met name in Haren en omgeving zoeken we gezellige gastgezinnen.

De scholieren zijn 17 of 18 jaar oud en draaien volledig mee in het dagelijks leven van het gezin. Overdag gaan ze gewoon naar een middelbare school in de buurt van het gastgezin en leren daar spelenderwijs de Nederlandse taal. Hiermee hebben de Walen in de toekomst een streepje voor op de arbeidsmarkt en veel Waalse jongeren willen dan ook niks liever dan goed Nederlands leren spreken. Van het begin tot het einde hebben de gezinnen en studenten een persoonlijke begeleider die voor hen klaar staat bij vragen en problemen. Deze begeleider komt persoonlijk bij de gezinnen op bezoek om ze voor te bereiden op de komst van de buitenlandse student(e). Daarnaast wordt er door Travel Active diverse leuke excursies georganiseerd om de student kennis te laten maken met de Nederlandse cultuur.

Behalve de Belgen doen ook andere nationaliteiten mee aan het uitwisselingsprogramma van Travel Active, zoals Brazilianen, Amerikanen, Australiers en Bolivianen. Voor hen was het gemakkelijker een gastgezin te vinden omdat veel gezinnen het leuk vinden iemand uit een ver land in huis te hebben. Toch zijn het juist de Franstalige Belgen met wie de uitwisseling vaak het meest succesvol verloopt omdat ze vaak al een beetje Nederlands spreken en tegelijkertijd maar zo weinig van Nederland weten dat ze vaak verbaasd zijn over onze levensstijl. Er is dus genoeg cultuur uit te wisselen met de Belgen, bovendien leert de Belgische jongere niet alleen Nederlands, maar pikt het gastgezin vaak meteen een mondje Frans mee, zeker voor eventuele schoolgaande gezinsleden een leuke manier om de taal te oefenen. Vaak worden er vriendschappen voor het leven opgebouwd met de buitenlandse scholieren en niet zelden reist het Nederlandse gastgezin na afloop van de uitwisseling naar Belgie om daar kennis te maken met de familie en leefomgeving van hun nieuwe gezinslid. Kortom, als u open staat voor andere culturen en het leuk vindt uw eigen omgeving en cultuur te delen, dan bent u het gastgezin dat wij zoeken!

Travel Active
De uitwisselingen worden georganiseerd door Travel Active, een Nederlandse organisatie met internationale werk-, studie-, stage- en Au Pair programmas. Travel Active wil zoveel mogelijk jongeren in staat stellen een internationale ervaring op te doen en daarmee begrip te kweken tussen de verschillende culturen in de wereld.

Gezinnen die geheel vrijblijvend meer informatie willen ontvangen, kunnen contact opnemen met Gerda Pieters, coordinator van Travel Active: 06-48 46 88 52 of
gerda-pieters@hotmail.com.

www..travelactive.nl

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.

Poll - uw mening telt

Na vijf jaar zeg ik: fusie Haren-Groningen was goed voor Haren.

Ga naar het Poll archief