De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 6 Juni, 2020

donderdag 11 juli 2019

Nieuws:

Gemeente Groningen geeft toelichting op parkeergarage Haren

Door: Redactie

In verschillende artikelen op deze website wordt ingegaan op het gewijzigde beleid in de parkeergarage van Haren. Vandaag geeft een woordvoerder van de gemeente Groningen een toelichting. Men zegt feitelijk dat het proces correct is doorlopen. Zie onder.

Uitleg van de Gemeente Groningen (11 juli)
1. Op 2 maart 2015 heeft het college van Haren besloten de parkeergarage Voorhorst (met ingang van 1 januari 2015) aan te wijzen als plaats waar tegen betaling van de belasting (als bedoeld in artikel 2, onderdeel a, van de ‘Verordening parkeerbelastingen 2011’) mag worden geparkeerd. Daarmee wordt de garage onderdeel van het fiscale gebied. Dit betekent dat het een straatparkeerplek wordt. Bij een straatparkeerplek moet er vooraf betaald worden. Dat moest ook volgens de verordening die toen in Haren gold.
2. Op grond van artikel 8 van die verordening parkeerbelastingen 2011 was het college van B&W van Haren bevoegd dat besluit te nemen. Dat de toenmalige raad het zich niet kan herinneren is dan ook niet verwonderlijk: het was een collegebesluit.
3. Het collegebesluit is op de juiste wijze bekendgemaakt (in het gemeenteblad) en is daarmee formeel in werking getreden.
4. De nieuwe gemeente Groningen heeft dit besluit nu correct uitgevoerd. Dus wat er nu gebeurt is een logisch gevolg van het eerder door de voormalige gemeente Haren genomen besluit.

Samenvattend:
1) de garage is een straatparkeerplek volgens besluit genomen op 2 maart 2015;
2) dat besluit is correct genomen;
3) dat besluit is door het bevoegde gezag genomen;
4) dat besluit is correct gecommuniceerd;
5) de nieuwe gemeente Groningen heeft het besluit nu correct uitgevoerd.

10 reacties

Jaap Jan Vels zegt:

blablablablabla…….

12 juli 2019 om 07:56
Harenaar zegt:

Het mooie aan deze domme beslissing is dat hij teruggedraaid kan worden.

12 juli 2019 om 09:26
Jaap Jan Vels zegt:

Terugdraaien kan inderdaad. Het zou mij verbazen als de 3 harenezen in de groninger raad dit weten te regelen. Dat zou bij mij dan zorgen voor een heel klein herstel van geloofwaardigheid in de gemeentelijke politiek, daar waar geloof in provinciale en landelijke politiek niet meer te herstellen is.

12 juli 2019 om 14:01
helder zegt:

Kortom, lekker selectief shoppen in harener besluitvorming, In het verleden werden besluiten niet gerespecteerd omdat dat niet goed uit kwam of geld koste, en nu moet dit besluit uitgevoerd worden terwijl er na het zomerreces toch al over het parkeerbeleid in Haren gesproken zou gaan worden. Niet dat daar veel van te verwachten is van deze financieel robuuste gemeente, maar waarom in ieder geval niet ff wachten tot dit overleg geweest is?

13 juli 2019 om 00:53
Jacob zegt:

Zo zie je, wat wij in Haren willen doet er niet toe.
En dat gaat nog erger worden, let maar op.
Al die tekorten van de gemeente Groningen moeten toch aangevuld worden…

13 juli 2019 om 08:02
Rene Valkema zegt:

De raad in haren heeft 8 jaar lang gevraagd om nieuw parkeerbeleid. Iedere nieuwe wethouder. (En dat waren er vele) deed toezeggingen nieuw beleid te formuleren. Ook werd dat nieuwe beleid afhankelijk gemaakt van de realisatie van het haderaplein. En ook dat duurt al jaren.
In de raad hebben wij altijd gesproken over achteraf betalen. Een grote wens van de Harense winkeliers.
Waarom heeft het laatste college besloten een ander regime in te stellen, zonder over deze wijziging van een raadsbrede opvatting daarover te informeren?

Waarom maakt Groningen niet gebruik van een goed werkend systeem? Vreemd om uitsluitend de regels te volgen en niet te kijken naar wat werkt en dan de regels daarop aanpassen. Daar gaat de politiek immers over. Het zou logischer zijn.

14 juli 2019 om 19:23
m zegt:

op de fiets

16 juli 2019 om 04:03
Ineke Glastra zegt:

Dat vooraf betalen in de parkeergarage is voor ons ondernemers al een doorn in het oog. maar gisteren hebben ze het nummer die op de parkeerautomaten in het dorp staan veranderd. Dat nummer heb je nodig voor mobiel parkeren. Vandaag al meerdere mensen in de winkel gehad, die verbaasd waren dat het nummer van de app niet correspondeerde met het nummer op de parkeerautomaten.

17 juli 2019 om 14:19
Timmer zegt:

In helpman kan je eerste anderhalf uur gratis staan,waarom kan dit in haren niet ,ook handig als je naar de fysiotherapie moet ,ben nu iedere keer geld kwijt aan parkeren,en nu me t vooraf betalen nog meer omdat je toch rekening houdt met uitlopen

19 juli 2019 om 10:02
antoine zegt:

@Timmer: https://gemeente.groningen.nl/parkeerbeleid

19 juli 2019 om 22:00

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.