De krant die je leest van A tot Z
Zondag 21 Juli, 2019

maandag 26 november 2018

Nieuws:

Gemeente Groningen verhuist College en raad tijdelijk naar Radesingel. Gemeentehuis Haren was niet in beeld.

Door: Redactie

De Gemeente Groningen koopt een oude muziekschool aan de Radesingel en gaat deze voor 1,9 miljoen renoveren. Dat meldt Dagblad van het Noorden. In het gebouw zullen vanaf volgend jaar tijdelijk raad en College van de gemeente worden ondergebracht. Het stadhuis aan de Grote Markt heeft dringend onderhoud en renovatie nodig. Bovendien wordt de raadszaal te klein, nu er zes extra zetels worden toegevoegd (fusie). Waarom wordt er geen gebruik gemaakt van het oude gemeentehuis van Haren?

Niko Beets, woordvoerder namens het College zegt: “Voor de alternatieve huisvesting van College, medewerkers en raadsleden is vooral gekeken naar een locatie in het centrum van Groningen. Niets ten nadele van het gemeentehuis van Haren, is gekozen voor de locatie Radesingel 6.” Hier valt uit op te maken dat vooral een afweging is gemaakt op basis van de locatie en niet op basis van kosten.

De renovatie van het stadhuis aan de Grote Markt gaat minimaal 16 miljoen euro kosten, waarschijnlijk meer. Ter vergelijking: het gemeentehuis in Haren kostte destijds ruim 11 miljoen.

14 reacties

mimi zegt:

Maar de inwoners van Haren mogen wel meebetalen voor deze tijdelijke oplossing terwijl er een gemeentehuis is waar ze zo in kunnen trekken. Dat kan ik dus niet begrijpen. En de vergelijking van een renovatie van 16 miljoen met de nieuwbouw van 11 miljoen lijkt mij in deze totaal zinloos. Renovatie met nieuwbouw vergelijken kan gewoon niet. Voor een tijdelijke oplossing zou er ook wel een zaal in de Oosterpoort of zoiets kunnen worden gehuurd. Is vast goedkoper.

26 november 2018 om 12:23
bootleg zegt:

En dit is nou precies waarom 75% van de inwoners van Haren niet bij Groningen wilde… Inmiddels is Haren ingepikt en ziet men handenwrijvend weer centjes over op de begroting. Dus maar even 1,6 miljoen tegen aan te gooien. Huidige gemeentehuis Haren meer dan adequeaat om tijdelijk onderdak te bieden dunkt me zo. Wij bepalen u moet betalen…

26 november 2018 om 13:32
K. Dost zegt:

Daar gaat weer 1,9 miljoen over de balk , met dat geld had de OZB voor boeren in Haren verlaagd kunnen worden i.p.v. een tijdelijk onderkomen voor de raad.

26 november 2018 om 16:28
Willem van Haren zegt:

Ik stel voor om een dorpsraad op te richten waarin bijvoorbeeld harense huidige raadsleden hun harense hart en inzet kwijt kunnen. En het nieuwe fusiebestuur kritisch volgen en bijsturen. Begonnen kan worden met het bijhouden van een zwartboek waarin het voorbeeld van dit ondoelmatig gebruik van publiek geld een goede illustratie is.

26 november 2018 om 16:32
Pro-groningen zegt:

Niet zo gek om het gemeentehuis van Haren niet te kiezen. De raadszaal is ingericht op 17 stoelen en niet 45. Haren wilde zo snel mogelijk geld zien dus er is nooit gedacht aan Groningen

26 november 2018 om 19:15
Tineke Helder zegt:

Fijn he dat Haren nu bij Groningen komt dan weten we tenminste waar ons geld heen gaat gestoord zijn ze daar!

27 november 2018 om 09:59
Rodney G zegt:

Nou, dan weten de inwoners van Haren waarvoor ze OZB betalen. Het gemeentehuis van Haren? Ligt nou niet bepaald centraal, dus logisch dat B&W in de stad blijven, dus Haairenaars ………wen er maar aan dat de beslissingen in Groningen worden genomen

27 november 2018 om 12:39
Paul van Weringh zegt:

Mimi en Bootleg, “een gemeentehuis is waar ze zo in kunnen trekken” en “gemeentehuis Haren meer dan adequeaat”??

De gemeente Groningen telt momenteel 39 zetels. In de gemeente Haren is ruimte voor 17 zetels. De publieke tribune in Haren was de afgelopen jaren met regelmaat te klein. Mijn vraag aan jullie is: Waar plaatsen jullie 39 zetels in het gemeentehuis in Haren? 20 zie ik nog wel tot de mogelijkheden maar ca 40 gaat echt niet passen.

27 november 2018 om 22:42
bootleg zegt:

@ Paul van Weringh: waar een wil is is een weg en kost geen 1 mln + euro…..

28 november 2018 om 10:18
Antoine zegt:

@Paul, Mimi en bootleg: het pand is helemaal niet bedoeld voor de normale raadsvergaderingen. Die zullen plaatsvinden in het Provinciehuis. Het tijdelijk onderkomen is voor (de veel kleinere) raadscommissievergaderingen en voor het complete ambtelijke apparaat van de stad. Ik kan me best voorstellen dat het niet praktisch is om dat allemaal in het gemeentepaleis van Haren te stallen.

Troost je maar met de gedachte dat het pand ooit is gebouwd als school voor ‘debielen’.

28 november 2018 om 11:47
Lukas Bouwman zegt:

Tijdelijk stadhuis gemeente komt aan de Radesingel 6 Groningen.
Vastgoed: volgens kadaster is er 2 miljoen euro betaald + renovatie 1,9 miljoen euro. Afgerond 4 miljoen euro. En Gemeentehuis Haren was niet in beeld.

29 november 2018 om 12:39
RemmerT zegt:

Gemeente huis Haren een geweldige plek om uitgeprosedeerde asielzoekers te huisvesten
Nu zitten ze op een zeer afgelegen plek (in een voormalig hotel)dit gebouw is uitstekend geschikt hier voor.

3 december 2018 om 11:53
WdH zegt:

@RemmerT, u woont naast het Formule 1 hotel? De ambtelijk medewerkers die nu in ons gemeentehuis gehuisvest zijn zullen straks weliswaar onder de vlag van een ander college werken, maar hebben dan evengoed een werkplek nodig dus een dependance is het meest voor de hand liggend. Als dat toch anders wordt ingevuld, dan zal er wel een projectontwikkelaar in beeld komen die het gebouw inricht als appartementencomplex. Misschien nog een leuk project erbij voor Frans Kappenburg?

5 december 2018 om 07:39
Pieter zegt:

Wel jammer dat je na een half jaar je paspoort in Groningen moet halen

8 december 2018 om 13:14

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.