De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 6 Juni, 2020

maandag 08 juli 2019

Nieuws:

Haren ‘overvallen’ en gepikeerd door nieuw parkeerbeleid in Voorhorst (update: reactie gemeente)

Door: Redactie

De afgelopen weken heeft de gemeente Groningen onverwacht de groene betaalautomaten in het centrum van Haren (foto) vervangen door nieuwe. Deze zijn grijs van kleur. Daarbij schiet het zowel winkeliers als bezoekers van het winkelcentrum in het verkeerde keelgat dat daarmee het parkeerbeleid in de parkeergarage Voorhorst van de ene op de andere dag is gewijzigd.

In Haren wordt sinds 2000 vooraf betaald voor het parkeren. Uitzondering was de parkeergarage, waar parkeerders vooraf niet hoefden aan te geven hoe lang ze van plan waren te blijven. Dat gaf vooral enige lucht aan winkelend publiek. In de parkeergarage betaalde je pas achteraf dankzij een systeem waarin het tijdstip van inrijden werd geregistreerd via een camera. Hoewel dat systeem geregeld defect was en haperde (met onterechte bekeuringen als gevolg) was de Voorhorst voor veel mensen toch wel een uitkomst. Eind juni kwam daaraan abrupt een eind.

Doordat de nieuwe betaalautomaten nu ook zijn geplaatst in de Voorhorst moet daar nu ook vooraf worden betaald. Vorige week ‘regende het klachten’ op straat en in winkels. Enerzijds omdat het betaald parkeren nog steeds als een blok aan het been wordt ervaren, maar anderzijds vooral omdat zonder adequate aankondiging door de gemeente Groningen is besloten het regime in het centrum te veranderen. Naar verluidt overwegen ondernemers om de gemeenteraad, die in september over het parkeerregime in Haren spreekt, te gaan beïnvloeden. Zij pleiten voor gratis parkeren.

De gemeente zegt…
Een woordvoerder van de gemeente kan uitleggen wat er aan de hand is. Het zou hier gaan om de uitvoering van een besluit, dat nog is genomen door de gemeenteraad van Haren in 2015. Zodra de oude betaalkautomaten vervangen zouden worden, zou ook het regime in de parkeergarage gelijk worden getrokken met het parkeerbeleid bovengronds. Dit besluit is in de raadsvergadering van juni jl. in Groningen nog eens bekrachtigd. Dus: betalen vooraf. Volgens de woordvoerder is de verandering van 1 juli vooraf aangekondigd met borden bij de Voorhorst en zijn abonnementshouders per brief op de hoogte gebracht.

Historie
Het betaald parkeren is in Haren eigenlijk al een twistpunt sinds de invoering ervan. De gemeente Haren voerde het in om langparkeerders te weren. Ondernemers waren echter voorstander van gratis parkeren met blauwe zone. In de loop der jaren liepen de inkomsten voor de gemeente Haren flink op (rond 350.000 euro per jaar) en werd het parkeren een vast onderdeel van de begroting. De laatste jaren smeekten ondernemers om het afschaffen van betaald parkeren, zodat zij weer gastvrij kunnen concurreren met omliggende dorpen. De politiek in Haren was verdeeld, maar het College was vooral behoudend en wilde pas gedeeltelijk gratis parkeren invoeren als er een integrale centrumvisie was geschreven. Die liet telkens op zich wachten. Kort voor de fusie met de gemeente Groningen heeft de raad in juli 2018 tijdens de bekende ‘Sinterklaasavond’ in de raadszaal alsnog het College opgedragen om ‘gratis anderhalf uur parkeren’ in te voeren. Het College kon deze opdracht niet uitvoeren, omdat de Provincie hier een stokje voor stak in haar rol als toezichthouder.

Wethouder Philip Broeksma (GL) heeft het parkeren in zijn portefeuille. Hij liet aan deze krant eerder dit jaar weten niets te voelen voor gratis parkeren, omdat het beleid van het groene College nu juist is gericht op ontmoediging van autoverkeer.

8 reacties

InwonerVanHaren zegt:

Het was ook een enorme inspanning van de gemeente Groningen om een bord te plaatsen. Uiteraard heb ik daar wel begrip voor, als het nu iets kleins was maar een heel bord met woorden en getallen en zo.

Maar nu even een complimentje: Ze hebben de nieuwe meter wel op een andere plek geplaatst zodat hij minder opvalt.

8 juli 2019 om 14:40
Tineke zegt:

Er wordt met twee maten gemeten, aangezien je wel achteraf kunt (moet) betalen in de parkeergarages in Groningen.

8 juli 2019 om 18:47
Boer zegt:

Ondernemers en gratis parkeren….om de concurrentie met de omliggende dorpen aan te gaan. De winkels in Onnen en Glimmen doen het uitstekend met gratis parkeren. Eelde heeft ook al zo’n geweldig winkelbestand…..

9 juli 2019 om 05:50
peter zegt:

“Eind aan betaald parkeren in centrum Haren?
Het parkeergeld dat de gemeente nu opzij zet, komt de komende jaren mogelijk ook van pas als de gemeenteraad later dit jaar een eind maakt aan het betaald parkeren in het centrum van Haren. De middenstand in het dorp dringt daar al jaren op aan, maar afschaffing kost veel geld. De gemeente praat nu met bewoners, ondernemers en andere belanghebben over de mogelijkheden om parkeren weer gratis te maken”

Van:
https://www.dvhn.nl/groningen/Economische-groei-stuwt-winst-parkeerdienst-stad-Groningen-24619966.html

9 juli 2019 om 09:35
nou ja zegt:

@boer Haha. Ik ga inderdaad regelmatig winkelen in Glimmen en Onnen. Kan ik gerust een hele dag doorbrengen.

@gemeente Ik dacht dat we met al die parkeerapps vooruit gingen. Het plaatsen van dergelijke meters is een forse stap terug in de tijd. Jammer dat in dit digitale tijdperk de gemeente niet vooruit gaat maar juist achteruit. Ik heb sterk de indruk dat hier weer sprake is van een melkkoe. Maar goed, kan het schele …..

10 juli 2019 om 11:27
Johan V zegt:

De manier waarop deze wijziging heeft plaatsgevonden getuigt van een groot gebrek aan inlevingsvermogen bij ambtenaren die dachten dit zo ‘even’ te kunnen doen. Door één onderbordje te plaatsen. Je moet hem maar toevallig hebben gezien bij het inrijden van de garage. Heb je het bordje over het hoofd gezien en je ziet afgedekte parkeerautomaten dan neem je aan dat er een storing is.
Van zo’n wezenlijke wijziging had je op z’n minst in de rubriek mededelingen van de Gemeente Groningen in het Harener Weekblad één of meer aankondigingen mogen verwachten.
Communicatie nul komma nul, terwijl de Gemeente Groningen dit zo belangrijk zegt te vinden.
Nu maar eens zien of er daadwerkelijk parkeerboetes of ‘naheffingen parkeerbelasting’ zullen worden verstuurd.
Zo ja, dan is dat olie op het vuur voor een niet te onderschatten aantal overrompelde Harenaars.

11 juli 2019 om 11:40
Maurik zegt:

Raar blijft het: is de lol van een parkeergarage niet dat het werkelijke gebruik achteraf afgerekend kan worden ………….

26 juli 2019 om 13:52
Paul van Weringh zegt:

Het is gewoon mogelijk om een parkeerapp te downloaden op je telefoon. Dan betaal je achteraf. Eveneens betaal je voor de exacte parkeertijden en wordt er niet afgerond op hele of halve uren. Kom op mensen, beetje met de tijd mee zeg. Iedereen heeft een mobieltje. De mensen die dat niet hebben moeten even op hun horloge kijken maar dat zijn ze ook gewend gezien ze geen mobiel hebben.

Moeten we nu investeren in het verleden of moeten we gebruik maken van de nieuwe ontwikkeling. Ondernemers kunnen ook de gemaakte parkeerkosten vergoeden aan de hand van de app bij een vesteding vanaf bijvoorbeeld 25 euro met ren maximum van 2 euro.

Op die manier kun je urenlang gratis parkeren en betaalt de fietser niet mee aan de gederfde inkomsten maar juist wel degene die er wat aan heeft dat men met de auto komt.

1 augustus 2019 om 08:58

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.