De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 19 januari, 2022

zaterdag 17 december 2005

Nieuws:

Harense jongeren moeten zich kunnen identificeren

Door: Redactie

Jongeren vanaf 14 jaar moeten kunnen laten zien wie ze zijn. Voorheen gold die plicht alleen vanaf 16 jaar. De gemeente Haren gaat jongeren die na 1 januari 2006 de leeftijd van 14 bereiken gratis een ID-kaart verstrekken.Met ingang van 1 januari 2005 is de Wet op de identificatieplicht (WID) uitgebreid. Dat betekent dat mensen van 14 jaar en ouder zich in bepaalde gevallen moeten kunnen identificeren. Met andere woorden: ze moeten met een geldig legitimatiebewijs kunnen laten zien wie ze zijn.

De meeste jongeren kiezen bij aanschaf van een identiteitsbewijs voor een Nederlandse identiteitskaart (NIK). Zon NIK kost geld en daarom heeft de regering besloten om aan personen die op of na 1 januari 2006 14 jaar worden, eenmalig een gratis NIK te verstrekken. Ze kunnen daarmee aan de verplichting uit de Wet op de identificatieplicht voldoen.

Alle jongeren die in aanmerking komen voor een gratis NIK, krijgen een brief van de gemeente Haren. Daarin staan de spelregels die van toepassing zijn op deze gratis verstrekking.

Geen reacties

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.